Protocol de colaborare pentru protejarea minorilor și combaterea fumatului în rândul tinerilor
Protocol de colaborare pentru protejarea minorilor și combaterea fumatului în rândul tinerilorAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi reprezentanţi ai unor operatori economici din industria tutunului au încheiat, joi, 14 noiembrie 2024, la sediul Guvernului, un protocol de colaborare, sub patronajul prim-ministrului Marcel Ciolacu.
"Un parteneriat pentru protejarea minorilor cu privire la combatereaccesul la produse care conţin nicotină sub orice formă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Reprezentanţii industriei de tutun care au semnat protocolul au fost din partea British American Tobacco (România) Trading SRL, Philip Morris Trading SRL, JT International (România) SRL şi Asociaţia Industriei de Vaping (AIV). La eveniment, au fost prezenţi şi membri ai conducerii Consiliului Naţional al Elevilor.
"Dependenţa începe prin acces şi prin consum, iar copiii, tinerii din România trebuie protejaţi mai riguros în a avea acces la astfel de produse", a precizat purtătorul de cuvânt.
Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful cancelariei prim-ministrului, a afirmat că Guvernul consideră problema consumului de tutun de către minori ca fiind extrem de importantă pentru sănătatea copiilor.
"La nivelul Guvernului, subiectul adicţiilor (n.r. - dependenţă cu tendinţa creşterii progresive a dozelor) are prioritate, fie că vorbim de adicţia în zona de tutun, a jocurilor de noroc, în zona de alcool sau, mai ales, în zona de droguri. Toate aceste teme trebuie în primul rând discutate cu societatea civilă, cu şcoala", a punctat şeful cancelariei prim-ministrului.
Alexandru-Mihai Ghigiu susține că şcoala şi profesorii au un rol esenţial în combaterea fenomenului.
"Avem nevoie de conştientizare, avem nevoie să discutăm despre aceste subiecte şi, mai ales, să îi sprijinim pe copiii care ajung din diferite motive în zone de risc sau să devină chiar dependenţi. Trebuie să-i sprijinim să iasă din această lume întunecată care le distruge copilăria", a menționat Ghigiu.
Sebastian Hotca, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al ANPC, a afirmat că deşi legislaţia actuală interzice vânzarea produselor din tutun minorilor, experienţa instituţiei pe care o conduce arată că "respectarea aceste legi nu este întotdeauna riguroasă".
"Prea adesea, din grabă sau din neglijenţă, legea este ignorată, iar copiii sunt expuşi acestor produse periculoase".
"ANPC va face tot ceea ce lege permite pentru respectarea interdicţiei şi pentru a împiedica vânzarea produselor din tutun minorilor", a transmis Hotca.
"Viitorul copiilor noştri este preţios şi trebuie protejat. Fiecare vânzător are responsabilitatea de a spune NU atunci când un minor cere produse din tutun. Protejându-i azi, le oferim şansa la o viaţă sănătoasă mâine. Nu vinde tutun minorilor - este o promisiune pe care o facem împreună!", a mai completat Hotca.
Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, George Bădescu, a precizat că fumatul juvenil trebuie combătut prin toate mijloacele posibile.
"Să dăm un mesaj foarte hotărât, foarte clar, în ceea ce priveşte combaterea fumatului juvenil, interdicţia de vânzare şi toate celelalte aspecte colaterale, nu trebuie să genereze vreo confuzie sau vreo ezitare sau vreo interpretare", a explicat Bădescu.
Ileana Dumitru, director în cadrul BAT (British American Tobacco) a spus că România a devenit anul acesta unul dintre cele mai avansate state în domeniul legislaţiei privind protecţia minorilor împotriva produselor consumului produselor cu nicotină, devenind, ca de obicei, un un stat foarte responsabil.
Citește și:
GuvernAct normativ care permite primăriilor să acceseze împrumuturi pentru finalizarea proiectelor din fonduri europene (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp