Radu Carp - „Expoziția din Olanda a fost organizată printr-o relație bilaterală, între muzee. Nu era nevoie de HG”
Radu Carp - „Expoziția din Olanda a fost organizată printr-o relație bilaterală, între muzee. Nu era nevoieCarp Radu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și doctor în Drept, respinge ideea că ar fi fost necesară o hotărâre de guvern pentru scoaterea din țară a tezaurului dacic.
„Se fac confuzii majore în spațiul public.
Expoziția de la Roma a fost organizată în parteneriat cu mai multe instituții, Accademia di Romania, ICR Roma, etc. Era normal să existe HG, erau mai multe institiții implicate.
Expozitia din Olanda a fost organizată printr-o relație bilaterală, între muzee. Nu era nevoie de HG.”, a scris Radu Carp, pe pagina sa de Facebook.
Conform Ordonanței de Guvern nr. 27/2023, „pentru organizarea unor expoziții în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaționale de către instituțiile publice muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situația în care sunt implicate mai multe autorități și instituții publice.”
În această situație, nu a existat o hotărâre de guvern, totul fiind reglementat printr-un contract direct între cele două muzee. O expoziție similară din Roma a fost organizată pe baza unui astfel de act normativ, conform OG 27/2023, însă în acel caz au fost implicate și Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României la Roma, alături de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania.
Citește și:
Furtul tezaurului dacicErnest Oberländer-Târnoveanu - „Oamenii și instituțiile din România fac mare eforturi pentru ca patrimoniul să fie păstrat”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp