Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:53 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport anual 2023 Peste 3.000 de arme scoase din circulație de către Poliția Română (FOTO)

ro

21 Jan, 2024 10:18 860 Marime text
Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a desfășurat acțiuni pentru depistarea persoanelor care dețin ilegal arme și pentru prevenirea și combaterea braconajului cinegetic. Anul trecut, la nivel național, au fost indisponibilizate peste 3.000 de arme de foc, 43 de autovehicule folosite la braconajul cinegetic, fiind constatate aproximativ 2.400 de infracțiuni.

În anul 2023, polițiștii au urmărit scoaterea din circuitul civil a armelor letale şi neletale deţinute ilegal, stabilirea trasabilităţii şi a modului de procurare şi introducere pe teritoriul naţional a armelor și indisponibilizarea armelor, munițiilor și autovehiculelor folosite la săvârșirea infracțiunilor de braconaj cinegetic.


În anul 2023, poliţiştii specializați în arme au scos din circuitul ilegal 3.030 de arme de foc, dintre care 1.416 letale, 1.547 neletale supuse autorizării, 67 neletale supuse notificării și 201.092 de muniții.De asemenea, au fost indisponibilizate 7.645,80 de kilograme carne de vânat, 490 de trofee de vânat, 154 de capcane și 43 de autovehicule folosite la braconajul cinegetic, transmite Poliția Română. 

La nivel național, pe parcursul anului 2023, au fost constatate 2.396 de infracțiuni specifice domeniului arme și muniții, cu 3,7% mai multe față de anul precedent.

Totodată, din totalul de infracțiuni constatate, 1.803 au fost pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, 86 pentru uzul de armă fără drept, 61 pentru contrabandă calificată, și 446 pentru braconaj cinegetic, a mai punctat sursa citată. 




1. La data de 28 iunie 2023, polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au pus în aplicare 145 de mandate de percheziție domiciliară.

Astfel, au fost indisponibilizate 198 de arme deținute ilegal provenite din contrabandă, dintre care 2 arme scurte letale, mai multe dispozitive ce par a fi componente esențiale destinate asamblării în mod artizanal într-o armă letală și 196 de arme neletale supuse autorizării deținute ilegal.

Aceste rezultate se adaugă la cele obținute în cursul perioadei pre-operaționale, respectiv 34 de arme neletale supuse autorizării, deținute ilegal și provenite din contrabandă calificată, rezultând 232 de arme deținute ilegal indisponibilizate în cadrul operațiunii.

Acțiunea a beneficiat atât la nivel central cât și teritorial, de sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de acțiuni speciale, criminalistică, investigații criminale, ordine publică și investigarea criminalității economice.

Activitățile sunt continuate, cu scopul scoaterii din circuitul ilegal și a altor arme obiect al traficului ilicit și în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor fizice și juridice vizate.


2. La data de 12 septembrie, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase -  I.G.P.R. și polițiștii de la arme explozivi și substanțe periculoase din Bistrița – Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Bistrița - Năsăud  și reprezentanți ai Guardia Civil - Spania și Europol, au efectuat 28 de percheziții la persoane bănuite de sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României, plasarea armelor în circuitul ilegal și trafic de droguri.

Astfel, în urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și indisponibilizate 15 arme letale, provenite în circuitul ilegal, 16 arme letale cu destinația vânătoare, deținute legal, dar cu privire la care există suspiciunea că au fost utilizate la acțiuni de braconaj cinegetic, 13 arme neletale, supuse regimului autorizării, aflate în circuitul ilegal, 2.771 de cartușe pentru arme letale, deținute ilegal, 1 amortizor pentru armă letală și un arc.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate 34 de kilograme de carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, precum și telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie și sume de bani.

Totodată, au fost găsite 2 vulpi și o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.


Pe parcursul anchetei, au mai fost scoase din circuitul ilegal 15 arme letale, dintre care 2 sustrase din Spania, 61 de cartușe pentru arme letale, precum și 205 grame de cannabis și 1 gram de cocaină.

S-a reținut că, anterior anului 2020, în județului Bistrița Năsăud, 6 persoane bănuite ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat pe parcurs și alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc și utilizarea acestora în acțiuni de braconaj cinegetic.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 - septembrie 2023, membrii grupului ar fi sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania, pe care le-ar fi introdus pe teritoriul României și le-a fi folosit în activități infracționale.

Din cercetările efectuate a rezultat că bănuiții ar fi vândut o parte din armele deținute ilegal, iar o altă parte ar fi utilizat-o la partidele de vânătoare neautorizate.

Totodată s-a stabilit că aceștia ar fi procurat și deținut ilegal materii explozive și ar fi confecționat muniție pentru arme letale.

În aceeași perioadă, alți membrii ai grupului infracțional organizat ar fi deținut droguri de risc (canabis) și  droguri de mare risc (cocaină) pe care le-ar fi distribuit, fie în cantități mari către alți membrii ai grupului în schimbul unor bunuri de valoare ( un autoturism de teren), fie le-ar fi comercializat în cantități mai mici către consumatori din județ.

La data de 12 septembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Bistrița – Năsăud au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 14 persoane și plasarea sub control judiciar a două persoane.

La data de 13 septembrie a.c., a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre persoanele reținute, pentru 30 de zile.

Față de alte 6 persoane reținute, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – B.T. Bistrița-Năsăud  au dispus măsura controlului judiciar.

La aceeași dată, instanța a dispus arestarea preventivă a 4 dintre persoanele bănuite, arestarea la domiciliu pentru 3 persoane și măsura controlului judiciar față de o persoană.

Reamintim că activitățile operative comune au fost desfășurate cu sprijinul EUROPOL, în cadrul unui proiect finanțat prin granturile de valoare redusă EMPACT, privind traficul ilicit, comercializarea și utilizarea armelor, implementat de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase -  I.G.P.R., în parteneriat cu CITCO-Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado din Spania.



PROIECTE

La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, s-a aflat în implementare proiectul E-ARM – Sistem de implementare și gestionare a bazelor de date din domeniul arme și explozivi și extindere a sistemului bazei naționale de date precursori de explozivi.

Obiectivul principal al proiectului a constat în optimizarea proceselor decizionale la nivelul Poliției Române pentru debirocratizarea și simplificarea serviciilor acordate cetățenilor și mediului de afaceri în domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase.

Bugetul proiectului a fost de 4.893.234,53 de lei, dintre care 4.109.527,36 lei finanțare nerambursabilă, reprezentând 83,99% și 783.707,17 lei contribuție națională în cuantum de 16,01%. Perioada de implementare a proiectului a fost de 33 luni, respectiv 18.03.2021 – 18.12.2023.

De asemenea, Proiectul FOCAL SF - Fight Organized Crime Against Light Small Firearms s-a aflat în implementare la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române. Acesta a fost implementat de un consorțiu format din FUNDACION INTERNACIONAL Y PARA IBEROAMERICA DE ADMINISTRACION Y POLITICAS PUBLICAS (FIIAPP) din Spania, în calitate de lider de proiect, MINISTERIO DEL INTERIOR (MININT-GC) din Spania, MINISTERIO DA ADMINISTRACAO INTERNA (M.ADMINIST INT) din Portugalia și Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), în calitate de parteneri.

Obiectivul principal al proiectului a constat în îmbunătățirea coordonării între diferite acțiuni și inițiative în lupta împotriva traficului de arme, dar și în dezvoltarea interoperabilității între bazele de date relevante, acordând o atenție specială rezultatelor inițiativelor comune și acțiunilor operaționale între statele membre UE și țări terțe, îndeosebi din Balcanii de Vest.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 2020 - 2023, iar bugetul total a fost de 769,997.68 euro, dintre care 692,997.92 euro reprezintă finanțare primită din partea Comisiei Europene, iar 76,999.76 euro reprezintă co-finanțarea suportată de partenerii proiectului.

Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a beneficiat, ca urmare a implicării în proiect, de modernizarea bazei de date RNAi și de dotarea Compartimentului Punctul Național Focal pe linie de arme cu logistică, inclusiv tehnică IT.

Pe durata desfășurării proiectului, au fost realizate mai multe activități care au contribuit la dezvoltarea relațiilor de cooperare între statele implicate.

Astfel, în perioada 9-10 mai 2023, la București, Inspectoratul General al Poliției Române, prin intermediul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a primit, cu ocazia desfășurării Ședinței de închidere a Proiectului FOCAL SF – Fight Organized Crime Against Light Small Firearms, o delegație compusă din 33 de reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii din Statele Membre, Comisia Europeană, EFE (Grupul Experților Europeni în Arme de Foc), CEASEFIRE, Europol, Interpol, CEPOL și compania Arquebus, din Regatul Unit.

De asemenea, la întâlnire au participat și reprezentanți terți precum Serbia, Kosovo, Albania și Republica Moldova.



Citește și:

1,2 miliarde de lei recuperate și măsuri preventive în 2023. Raportul Poliției Române (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii