Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

ro

07 Mar, 2024 17:00 1130 Marime text
INTRO:
 
Biroul Teritorial Constanța a soluţionat pe parcursul anului 2023 un număr de 143 de petiții, a acordat 390 de audienţe, a înregistrat 641 de apeluri telefonice prin serviciul dispecerat, a desfășurat 47 de activități de mediatizare/colaborare cu alte autorități, s-a sesizat din oficiu în 154 de cazuri, dintre care 118 vizează protecția copiilor și a tinerilor, a efectuat 1 anchetă și a formulat 6 recomandări.
 
Spețe aflate în atenția Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Constanța
 
Dosar nr. 27569/2023 prin care un petentul a solicitat sprijinul în vederea eliberării certificatului de cazier judiciar în care să fie inserată intervenirea reabilitării de drept, conform dispozițiilor sentinței de reabilitare, însă, Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și vidențe Operative Constanța nu a implementat sentința care este definitivă.

Ca urmare a demersurilor întreprinse de Avocatul Poporului, la ta de 16.10.2023, în emeiul art. 165 Cod penal, s-a procedat la operarea mențiunilor de pe fișa de cazier judiciar u privire la sentințele penale nr. ccc/23.09.2011 și nr. ddd/21.12.2016.

Dosar nr. 12724/2023 prin care un petent a sesizar Avocatul Poporului în legătură cu criteriile prin care se acordă tichetele valorice pe suport electronic (card) acordate în cadrul programului „Respect" de către Primăria Municipiului Constanța. După ce petentul a efectuat plata restanţei la bugetul local, a putut  formula o altă solicitare de acordare a tichetelor valorice pe suport electronic (card).

Dosar nr. 23631/2023 prin care AV a fost sesizat în legătură cu faptul că a solicitat returnarea unui dosar înregistrat la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Petentul susținea faptul că a primit răspunsul cu nr.4191/2023, prin care i s-a comunicat faptul că în dosar
a fost emisă decizie de invalidare, motivat de faptul că Primăria comunei Băneasa,județul Constanța dispune de teren suficient pentru restituire în natură și nu i se vor acorda

despăgubiri în această situație. Ca urmare, a solicitat restituirea dosarului la Primăria comunei Băneasa în vederea retrocedării terenului în natură, însă nu i s-a mai comunicat niciun răspuns.
Faţă de aspectele prezentate, AV a solicitat informații Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, care ne-a comunicat faptul că va transmite o copie a dosarului Comisiei locale Băneasa în vederea reconstituirii dreptului de proprietate în natură a diferenței de 5 hectare pentru care s-a făcut dovada preluării abuzive și nu a fost restituită în natură potrivit art. 12 lit. a)-c) din Legea nr. 165/2013.

Dosar nr. 20639/2023 - Sesizare din oficiu în urma articolului Nereguli găsite de Protecția Consumatorilor la punctul de lucru al unei firme care asigură servicii de catering pentru  spitalele din Constanța. În scopul verificării și clarificării situației expuse în articolul de  presă, au fost întreprinse demersuri la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – Comisariatul Județean Constanța și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.
Răspunsurile autorităților au fost favorabile, în sensul că a fost verificat modul în care operatorul din sectorul alimentar pune în practică proceduri adecvate și în conformitate cu activitatea pe care o desfășoară pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare și a protecției consumatorului final, reducând la minimum riscul de îmbolnăvire a omului prin consumul de alimente.
Condițiile de igienă a spațiilor, echipamentelor și ustensilelor de lucru pot fi diferite în timp, în funcție de fazele tehnologice surprinse în timpul controlului. Ca urmare, acolo unde a fost cazul, au fost dispuse termene de remediere a deficiențelor, acestea fiind remediate chiar în timpul controlului.

Dosar nr. 2632/2023 - Sesizare din oficiu în urma articolului Scandal în județul Constanța: Și-a înjunghiat tatăl pentru a-și salva sora, iar el și-a scos singur cuțitul din spate. Urmare sesizării din oficiu, au fost emise adrese către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Orașului Techirghiol, județul Constanța și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța
Din analiza informațiilor transmise de către instituțiile sesizate, s-a concluzionat faptul că minorul, pe fondul multiplelor agresiuni fizice și verbale exercitate de tatăl său împotriva mamei și surorii sale, l-a înjunghiat în spate pe agresor. Ulterior incidentului, mama alături de minori a plecat pentru o perioadă în județul Călărași, în sarcina minorului fiind aplicată măsura preventivă a controlului judiciar.

Pe rolul Tribunalului Constanța este înregistrat un dosar penal, minorul fiind trimis în judecată față de săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor. Referitor la situația surorii sale, se reține faptul că evoluția în interiorul familiei este monitorizată de specialiștii din cadrul DGASPC Constanța.

Dosar nr. 4911/2023 - Sesizare din oficiu în urma articolului Exclusiv! O elevă de la Școala Gimnazială 40 din Constanța, își agresează, în ultimul hal, colegii. Urmare sesizării din oficiu, au fost emise adrese către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
Din analiza informațiilor transmise de către instituțiile sesizate, s-a putut concluziona faptul că minora, este instituționalizată într-un centru de plasament din subordinea DGASPC Constanța, în baza deciziei instanței de judecată. Aceasta este elevă în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 40 Constanța.
Referitor la incidentul relatat de presă, în baza verificărilor realizate și a anchetei interne desfășurate la nivelul unității de învățământ, a rezultat faptul că minora a fost provocată de alți doi colegi, aceștia aducându-i injurii și cuvinte ofensatoare. Pe fondul producerii acestui eveniment, unitatea de învățământ a dispus cercetarea incidentului și luarea de măsuri față de modalitatea în care a reacționat minora. Reprezentanții unității școlare au păstrat legătura în mod permanent cu specialiștii din cadrul centrului în care este instituționalizată, minora primind consiliere de specialitate și tratament adecvat afecțiunilor de care suferă.
Potrivit Biroului Teritorial al Avocatului Poporului până la data redactării acestui raport, nu s-a cerut și nici dispus transferul fetei la altă unitate de învățământ,însă unul dintre elevii agresori devenit victimă în conflict s-a transferat la altă unitate școlară.

Dosar nr. 7511/2023 - Sesizare din oficiu în urma articolului Act sexual cu un minor,în comuna constănțeană Mircea Vodă! Suspectul, dus la arestare. Urmare sesizării din oficiu, au fost emise adrese către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
Din analiza informațiilor transmise de către instituțiile sesizate, s-a putut concluziona faptul că agresiunea sexuală împotriva minorei a fost semnalată de bunica acesteia, de îndată ce a aflat despre fapte. Abuzul sexual a avut loc pe fondul consumului de alcool furnizat de însăși inculpat, care și-a creat contextul și oportunitatea de a săvârși fapta.
Urmare depunerii plângerii, a fost întocmit un dosar de urmărire penală, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, în care a fost efectuată cercetarea și propusă trimiterea în judecată a inculpatului, față de săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor.
Reprezentanții direcției au acordat consiliere de specialitate victimei minore și bunicii acesteia, fiindu-i recomandată includerea minorei într-un program de consiliere psihologică în vederea susţinerii emoţionale a nepoatei sale, cu atât mai mult cu cât în urma aplicării Inventarului de Depresie pentru Copii, minora a obţinut scoruri mari pe toate palierele de evaluare şi un nivel al depresiei ridicat.
Mama minorei nu se poate ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea copilei, motiv pentru care în anul 2020 a fost instituit plasament la bunica paternă.
În cadrul dosarului penal, minora a fost reprezentată de bunica paternă și asistată de avocat din oficiu. Inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate și a fost obligat la plata de daune morale în favoarea minorei.
Situația fetei în cadrul familie va fi în continuare monitorizată de către specialiștii DGASPC Constanța, se mai arată în raportul de activitate.
 
Recomandări implementate cu succes
Dosar nr. 1145/2023 - Sesizare din oficiu în urma articolului La 25 de ani a murit de apendicită. Caz șocant la spitalul din Mangalia. În scopul verificării și clarificării situației expuse în articolul de presă, au fost întreprinse demersuri la Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, și Inspectoratul Județean de Poliție Constanța.
Ca urmare a analizării răspunsurilor primite din partea autorităților sesizate, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 23/2023, prin care a dispus managerului Spitalului Municipal Mangalia, ca în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, să dispună ca, în rândul cadrelor medicale de la nivelul unității medicale să se prelucreze, implementeze și să se pună în aplicare dispozițiile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1097/2006, privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, prevederile Legii nr. 46/2003, privind drepturile pacientului și a dispozițiilor Legii nr. 95/2006, privind reforma în sănătate.
Managerul Spitalului Municipal Mangalia a comunicat faptul că și-a însușit recomandarea, a procedat la instruirea personalului cu privire la ordinul Ministerului Sănătății nr. 1097/2006, privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, prevederile Legii nr. 46/2003, privind drepturile pacientului și a dispozițiilor Legii nr. 95/2006, privind reforma în sănătate. Totodată, personalul medico-sanitar a fost reinstruit cu privire la următoarele proceduri interne: PO 197 Procedura operațională privind internarea pacientului critic, PO 32 Procedura operațională privind externarea pacientului și PO 198 Procedura operațională privind predarea pacientului între ture. La răspunsul comunicat, au fost atașate procesele- verbale de instruire semnate de către personalul medico-sanitar din Spitalul Municipal Mangalia.

Dosar nr. 419/2023 - Sesizare din oficiu în urma articolului Copil lovit de mașină în județul Constanța. Intervine elicopterul SMURD! În scopul verificării și clarificării situației expuse în articolul de presă, au fost întreprinse demersuri la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
Ca urmare a analizării răspunsurilor primite din partea autorităților sesizate, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 16/2023, adresată primarului comunei Deleni, județul Constanța, pentru ca în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, să dispună:  implementarea și punerea în aplicare a dispozițiilor Ordinului ANPDC nr. 286/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea Planului de servicii şi a Normelor metodologice privind întocmirea Planului individualizat de protecţie; b. evaluarea situației minorului din perspectiva HG nr. 797/2017 și dispunerea de măsuri adecvate în vederea sprijinirii acestuia și a familiei sale.

Dosar nr. 958/2023 - Sesizare din oficiu în urma articolului Un bărbat din Castelu a ABUZAT, timp de doi ani, o minoră de 11 ani. Ce spun procurorii. În scopul verificării și clarificării situației expuse în articolul de presă, au fost întreprinse demersuri la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
Ca urmare a analizării răspunsurilor primite din partea autorităților sesizate, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 11/2023, adresată primarului comunei Rasova, județul Constanța, ca în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, să dispună: formarea profesională continuă a personalului din compartimentul de asistenţă socială organizat la nivelul comunei cu privire la prevederile legale aplicabile în domeniul respectării, promovării şi protecţiei drepturilor copilului, inclusiv Legea nr. 272/2004, HG nr. 797/2017 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare ale serviciilor publice de asistenţă socială şi a structurii orientative de personal; implementarea și punerea în aplicare a dispozițiilor art. 112 din Legea nr. 292/2011 privind asistența socială, respectiv să fie efectuate la nivelul unității administrativ teritoriale de sondaje şi anchete sociale pentru depistarea precoce a cazurilor de risc de excluziune socială sau a altor situaţii de necesitate a membrilor comunităţii şi, în funcţie de situaţiile constatate, să fie propuse măsuri adecvate în vederea sprijinirii acestor persoane; implementarea și punerea în aplicare a dispozițiilor art. 118 din Legea nr. 272/2004, respectiv să fie asigurată consilierea şi informarea familiilor cu copii în întreţinere asupra drepturilor şi obligaţiilor acestora, asupra drepturilor copilului şi asupra serviciilor disponibile pe plan local.


În ceea privește autoritățile din competența teritorială a Biroului Teritorial Constanța, respectiv județele Tulcea și Constanța, în raport se notează că autoritățile au fost deschise la colaborare, au răspuns prompt solicitărilor instituției Avocatului Poporului, iar în situațiile în care au fost emise recomandări, acestea și le-au însușit și au comunicat măsurile dispuse.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii