Raport privind corectitudinea plăților și punerea în funcțiune a obiectivelor de investiții pentru perioada 2022 – 2024 la UAT Cerna, județul Tulcea (DOCUMENT)
Raport privind corectitudinea plăților și punerea în funcțiune a obiectivelor de investiții pentru perioada
06 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
338
Marime text



Curtea de Conturi a publicat Raportul de audit de conformitate privind „Regularitatea și corectitudinea plăților pentru cheltuieli de capital efectuate de către unitățile administrativ-teritoriale, precum și verificarea modului de punere în funcțiune a obiectivelor de investiții” pentru perioada 2022 – 2024 la Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Cerna, Județul Tulcea.
Misiunea de audit de conformitate efectuată de către Curtea de Conturi a României la Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Cerna (denumită în continuare U.A.T.C. Cerna) este o misiune de raportare directă cu asigurare rezonabilă.
Misiunea de audit s-a limitat la evaluarea modului de respectare a prevederilor legale în cazul angajamentelor legale încheiate, precum și a plăților de natura cheltuielilor de capital, în ultimii trei ani de către U.A.T.C. Cerna, evaluare obținută pe baza procedurilor de audit aplicate.
Echipa de audit a obținut o asigurare rezonabilă cu privire la faptul că atât angajamentele încheiate, cât și operațiunile reprezentând plăți pentru cheltuieli de capital, luate în ansamblu, sunt lipsite de abateri ori cazuri de neconformare.
Concluzia de audit
Echipa de audit exprimă o Concluzie nemodificată, argumentată de următoarele aspecte: „pe baza activității de audit desfășurate, informațiile despre subiectul analizat sunt întocmite, sub toate aspectele semnificative, în conformitate cu criteriile relevante aplicabile”.
Conform datelor prezentate se constată o diferență semnificativă între creditele bugetare definitive prevăzute anual în buget și gradul de realizare/execuția secțiunii de dezvoltare.
Astfel, în perioada auditată plățile au fost efectuate între 9,3% și cel mult 37,3% din prevederile bugetare din cauza nerealizării veniturilor/alocării sumelor cuvenite, conform contractelor de finanțare deținute, cu impact asupra gradului de realizare a cheltuielilor de capital, a proiectelor de investiții finanțate prin programele naționale.
În bugetul U.A.T.C. Cerna, ponderea prevederilor secțiunii de dezvoltare a fost cuprinsă între 64% și 75%.
În anul 2022 U.A.T.C. Cerna avea în implementare un număr de 15 proiecte de investiții, în valoare semnificativă la cap. 84.71 „Transporturi” și la cap. 74 „Protecția mediului” din care două investiții au fost terminate și recepționate; în anul 2023 entitatea avea în implementare un număr de 14 proiecte de investiții, cu valoare semnificativă la cap. 84.71 „Transporturi” din care o investiție a fost terminată și recepționată.
În anul 2024 entitatea avea în implementare tot un număr de 14 proiecte cu ponderea cea mai mare la nivelul capitolului 84.71 „Transporturi”.
Din numărul total al proiectelor de investiții realizate/în execuție în perioada 2022 - 2024, trei mari proiecte au fost finanțate prin programe naționale, respectiv:
➢ Realizare sistem de canalizare și evacuare ape uzate din Comuna Cerna, Județul Tulcea” în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală - Subprogramul Modernizarea satului românesc 2017 – 2022, investiție terminată și recepționată în anul 2022;
➢ Asfaltare drumuri în Comuna Cerna, Județul Tulcea” în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală - Subprogramul Modernizarea satului românesc 2017 – 2022, investiție terminată și recepționată în anul 2023;
➢ Asfaltare străzi în satele Mircea Vodă, General Praporgescu, Traian, Județul Tulcea, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” investiție în curs de execuție la 31.12.2024, și în prezent.
De asemenea, în anul 2022 entitatea a început derularea a două proiecte noi de investiții finanțate din FEN - FEADR în valoare totală de 2.316,30 mii lei, din care una a fost terminate (Centru cultural expozițional - 1.206,25 mii lei), iar începând cu anul 2023 a demarat două proiecte finanțate prin PNRR, în valoare totală de 2.914,14 mii lei, investiții în curs de execuție la 31.12.2024, și în prezent.
În perioada 01.01.2022 – 31.01.2024 plățile efectuate de entitate în cadrul Secțiunii de dezvoltare, titlul 71 „Active nefinanciare” au fost în sumă de 12.996.832 lei, iar valoarea eșantionului testat a fost în sumă de 11.863.455 lei. Plățile din eșantion reprezintă contravaloarea lucrărilor la investiția de bază, iar testele efectuate au privit regularitatea și corectitudinea acestora în raport cu angajamentele legale încheiate, dar și regularitatea și conformitatea cu prevederile legale a activității de achiziții publice și de atribuire a contractelor.
Suplimentar, a fost verificată procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractuluide furnizare și montaj nr. 5991 din data de 16.10.2023, în cadrul proiectului de investiții „Asigurarea infrastructurii TIC (Sisteme inteligente de management local) la nivelul Comunei Cerna” investiție finanțată prin PNRR, fiind identificată o situație de neconformitate legată de nerespectarea autorității contractante a prevederilor art. 105 din Normele Metodologice aprobate prin HG 395/2016 în ceea ce privește publicarea anunțului de atribuire a contractului.
Acest aspect a făcut obiectul Raportului de audit (proiect) nr. 61842/13.09.2024 întocmit de către Direcția de Control a Achizițiilor Publice din cadrul Curții de Conturi a României, înregistrat la UATC Cerna sub nr. 5131/16.09.2024.
În raport se confirmă situația de neconformitate, respectiv publicarea cu întârziere a anunțului de atribuire. Astfel, din cauza nerespectării principiului transparenței prevăzut la art. 2 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 98/2016, UATC Cerna a fost sancționată cu amendă de 5.000 lei.
Constatări și recomandări
În urma aplicării procedurilor de audit asupra eșantionului selectat, angajamente legale și plăți reprezentând cheltuieli de capital, nu au fost identificate neconformități și nu au fost formulate recomandări.
Alte aspecte/Bună guvernanță
La nivelul U.A.T.C. Cerna sunt instituite mecanisme de control, inclusiv audit public intern, în scopul prevenirii sau detectării și corectării neconformităților, mecanisme care funcționează în cea mai mare parte. Astfel, U.A.T.C. Cerna are organizate și implementate sisteme de control asupra activității de achiziții publice, precum și asupra activităților de administrare și execuție a contractelor încheiate.
UATC Cerna, prin structura de specialitate, a aplicat corespunzător procedura de atribuire a contractelor în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (5), alin. (7) lit.a) și lit. b) din Legea 98/2016 cu modificările și completările ulterioare și cu prevederile art. 113 din Legea 98/2016 cu modificările și completările ulterioare.
Nu au fost identificate cazuri de divizare a contractului de achiziție publică, ori criterii de calificare și selecție stabilite de autoritatea contractată care să restricționeze sau discrimineze operatorii economici.
Recomandările formulate în Raportul de audit (proiect) nr. 61842/13.09.2024, întocmit de către Direcția de Control a Achizițiilor Publice din cadrul Curții de Conturi a României, înregistrat la UATC Cerna sub nr. 5131/16.09.2024 cu privire la „luarea tuturor măsurilor necesare care să conducă la publicarea la termen a anunțurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice”, au fost implementate operativ, entitatea procedând la revizuirea fișei de post pentru postul de consilier achiziții publice prin includerea distinctă a atribuțiilor ce privesc întocmirea și publicarea documentațiilor obligatorii în cadrul procedurii simplificate cu respectarea termenelor prevăzute de cadrul legal. De asemenea, PO cod:0705 privind achiziția de produse, servicii și lucrări prin procedura simplificată a fost revizuită.
Documentele justificative întocmite pentru lucrările/serviciile și echipamentele de natura mijloacelor fixe, realizate și plătite, corespund angajamentelor legale aprobate și solicitărilor consemnate în notele de fundamentare/referate de necesitate. Situațiile de plată întocmite de furnizorii de imobilizări sunt conforme cu oferta financiară și cantitățile prevăzute în contractul încheiat.
Obiectivele/proiectele de investiții terminate au fost recepționate și înregistrate în evidența contabilă în conturile corespunzătoare pe baza Procesului – verbal la terminarea lucrărilor.
Furnizorii de imobilizări au constituit garanția de bună execuție pentru lucrările/serviciile de natura investițiilor executate/prestate, iar eliberarea/restituirea acesteia s-a efectuat cu respectarea prevederilor contractuale și ale art. 154^2 alin. (5) din Legea nr. 98/2016. Documentele justificative au parcurs toate etapele execuției bugetare, poartă semnăturile, vizele de control financiar preventiv propriu și aprobările ordonatorului de credite.
Plățile au fost efectuate conform prevederilor bugetare și angajamentelor legale.
Operațiunile derulate în cadrul etapelor de execuție bugetară au fost evidențiate corect în conturile contabile, inclusiv în conturile de evidență din clasa 8, pentru organizarea angajamentelor legale și bugetare, iar acestea au fost raportate corespunzător în situațiile financiare anuale, cu respectarea prevederilor O.M.F.P. nr. 1917/2005 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice.
Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia, cu modificările și completările ulterioare, a prevederilor O.M.F.P. nr. 1954 din 16 decembrie 2005 pentru aprobarea Clasificației indicatorilor privind finanțele publice și ale O.M.F.P. nr. 1792/2002 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice, precum și organizarea, evidența și raportarea angajamentelor bugetare și legale.
Obiectivele de investiții terminate/recepționate au fost înregistrate în domeniul public al entității, le-au fost alocate numere de inventar și au fost inventariate anual, în conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.
Din punct de vedere al asigurării calității în construcții a obiectivelor/proiectelor de investiții, aceasta a fost efectuată de către un diriginte de șantier autorizat.
Referitor la recepția finală a lucrărilor executate, respectiv după expirarea perioadei de garanție de bună execuție prevăzută în angajamentul legal, în perioada 2022-2024, la U.A.T.C. Cerna nu au fost întocmite Procese-verbale de recepție finală. Trei dintre investițiile terminate se află în termenul de garanție până la finele anului 2025.
Punctul de vedere al entității cu privire la constatările auditului și acțiunile întreprinse de aceasta
Potrivit Punctului de vedere transmis de entitate și înregistrat sub nr. 21.467 din 17.03.2025, UAT Comuna Cerna și-a însușit în totalitate constatările din proiectul raportului de audit.
În secțiunea „documente” puteți consulta integral raportul de audit de conformitate privind „Regularitatea și corectitudinea plăților pentru cheltuieli de capital efectuate de către unitățile administrativ-teritoriale, precum și verificarea modului de punere în funcțiune a obiectivelor de investiții” pentru perioada 2022 – 2024 la Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Cerna, Județul Tulcea.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Auditul Curții de Conturi și neregulile descoperite la Primăria Cernavodă! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii