Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul Colegiului Prefectural CAS Constanța, despre modalitatea de acordare a serviciilor medicale paraclinice

ro

14 Jun, 2022 17:40 1672 Marime text
Bilanțul instituțiilor, Sursa foto: Pexels

Marți, 14 iunie, prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Constanța și ITM Constanța au prezentat rapoarte privind acordarea de servicii medicale paraclinice și rezultatele acțiunilor de control în domeniul construcțiilor și din turism.

Astfel, reprezentanții CAS Constanța au prezentat metodologia prin care persoanele asigurate pot benefica de analize de laborator și investigații imagistice gratuite. 

„Pe lângă dovada statutului de asigurat, un beneficiar trebuie să dețină un bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, care se află în contract cu casa de asigurări de sănătate.

De asemenea, trebuie să se prezinte la un laborator aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate și facem mențiunea că, începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de investigaţii pe baza biletului de trimitere la laboratoare de analize și centrele de imagistică aflate în contract cu orice casă de asigurări, indiferent de casa de asigurări cu care se află în contract medicul care a eliberat biletul de trimitere”, informează Prefectura Constanța. 


De asemenea, pentru asigurarea accesului pacienților la serviciile medicale paraclince, CAS Constanța a încheiat contracte cu 25 de furnizori pentru analizele de laborator, cu 16 furnizori pentru servicii de radiologie – imagistică medicală, 4 furnizori pentru anatomie patologică și cu 5 medici de familie, pentru ecografii.

În anul 2021, CAS Constanța a decontat 1.500.000 de analize de laborator, investigații de radiologie și imagistică medicală, județul nostru situându-se pe locul 5 în topul județelor cu cele mai multe analize de laborator decontate.

În ceea ce privește sumele decontate, acestea s-au ridicat la 31.278.000 de lei.

ITM Constanța a prezentat un raport complet al deficiențelor identificate, în 2021, prin Inspecția Muncii, concentrate pe verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor. Printre cele mai frecvente deficiențe care au dus la producerea accidentelor, amintim:
  • Echipamentele de muncă sunt utilizate, fără sisteme de protecție colectivă,  fără balustradele solide (17,74%);
  • Lucrătorii  nu respectă instrucțiunile proprii elaborate de angajator (14.52%);
  • Lipsa de supraveghere a lucrătorilor în șantier (14,52%);
  • Lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecție corespunzătoare  (9,68%).
Potrivit Prefecturii Constanța, important de menționat este că, în perioada 06.06.2022 – 02.07.2022, se desfășoară, la nivel local, Campania Națională în domeniul construcțiilor, organizată cu participarea directă a Inspecției Muncii.


În perioada aprilie – iunie 2022, inspectorii de muncă au efectuat 28 de controale și au fost identificate 22 de neconformități sancționate cu 22 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 110.500 de lei.

În perioada ianuarie – mai 2022, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 1.421 de controale și au fost depistate 39 de persoane fără forme legale. Au fost aplicate sancțiuni, dintre care amenzi în cuantum de 1.454.800 de lei.

Totodată, din HoReCa, au fost verificate 127 de societăți comerciale, fiind depistate 7 persoane fără forme legale de angajare sau nedeclarate în registrul general de evidență a salariaților, stabilindu-se măsuri și alte sancțiuni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii