Recomandările polițiștilor tulceni pentru elevi la începutul anului școlar
Recomandările polițiștilor tulceni pentru elevi la începutul anului școlar
10 Sep, 2024 13:08
ZIUA de Constanta
351
Marime text
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, au luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de debutul cursurilor. De asemenea, au fost stabilite priorități de acțiune după ce elevii vor începe efectiv orele.
Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.
Conform unui comunicat din partea IPJ Tulcea, în perioada 27 august – 5 septembrie 2024, polițiștii rutieri au procedat la verificarea a 57 de autovehiculele destinate transportului de elevi, fiind instruiți și conducătorii acestora, cu privire la conduit preventivă pe timpul efectuării transportului, a legalității acestuia, precum și a respectării normelor rutiere, urmând ca aceste activități să fie continuate pe parcursul întregului an școlar.
De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți în aproierea unităţilor de învăţământ, amplasate în zone intens circulate, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere.
La începutul noului an școlar au participat un număr de 92 de polițiști prezenți în școli, care au profitat de ocazie şi au transmis recomandări şi sfaturi preventive, atât pentru elevi cât şi pentru cei prezenţi care au manifestat apreciere, curiozitate şi interes faţă de temele abordate, transmite sursa citată.
Scopul activităților polițiștilor în școli, este acela de a fi alături de elevi, de a-I ghida și învăța cum să fie responsabili în vedere aadoptării unei bune conduit în societate.
În același timp, polițiștii au punctat și implementarea Planului național de combatere a violenței școlare, un document programatic de colaborare inter-instituțională, conceput cu scopul de a spori siguranța elevilor atât în incinta școlilor, cât și în zonele adiacentea cestora, precum și pe traseele pe care aceștia le parcurg către și de la instituțiile de învățământ.
Prevenirea delincvenței juvenile, abandonul școlar și absenteismul de la orele de curs reprezintă priorități pentru polițiștii tulceni, context în care, se vor desfășura activități și în perioada anului școlar.
Polițiștii vor desfășura activități preventiv-educatie în rândul elevilor, prin informarea acestora cu privire la potențiale pericole, prezentându-le, totodată, sfaturi educative referitoare la comportamentul preventiv la școală, la dezvoltarea unor relații armonioase cu colegii, bazate pe prietenie și respect, precum și siguranța la locul de joacă, mai precizează IPJ Tulcea.
Scopul campaniei este conștientizarea de către părinți, profesori și elevi asupra faptului că lipsa de reacție în fața agresiunilor și infracțiunilor înseamnă încurajarea acestor fenomene.
Un alt aspect important implementat cu ocazia acestei campanii este reprezentat de informarea elevilor, cadrelor didactice, precum și populației generale cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incident domeniului siguranță școlară, campanii/ programe/ proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și
lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.
Ce recomandări fac polițiștii, eleviilor, pentru prevenirea violenței în școli?
În primul rând, să fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii și să evitaţi prietenia persoanelor violente sau conflictuale. De asemenea, dacă sunteți victimă a comportamentului violent din partea unor colegi sau a altor persoane din anturaj, anunțați profesorii, părinții sau poliția, pentru a fi ajutați.
În al doilea rând, fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victim acestora.
Citește și:Transmitem părinților și cadrelor didactice că îi vom sprijini în efortul de a fi aproape copiilor, de a le cunoaște dorințele și preocupările, întrucât aceștia au nevoie de atenție, de protecție și de îndrumare și de aceea, printre cele mai importante lucruri pe care le putem oferi sunt timpul și deschiderea noastră. Vă mulțumim!, a încheiat sursa citată.
Caz șocant în județul Tulcea! Polițist accidentat intenționat de un șofer beat și fără permis! Suspectul, reținut
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii