„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)
„Restaurăm istoria și construim viitorul“: Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul
28 Dec, 2023 12:34
ZIUA de Constanta
2373
Marime text
- Inginerul Marius Stan este actualul manager de proiect al lucrărilor desfășurate la Cazinoul din Constanța.
- Anterior, acesta a asigurat conducerea lucrărilor de restaurare, consolidare și modernizare a Ateneului Român.
- Lucrările de la Cazino, dar și de la Ateneu sunt întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
Însă puțini sunt, poate, cei care cunosc faptul că, pentru a-și redobândi spiritul și frumusețea, Ateneul Român a trecut prin ample lucrări de restaurare, modernizare și consolidare, întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.
Încă și mai puțini sunt, poate, cei care cunosc faptul că de conducerea lucrărilor s-a ocupat inginerul Marius Stan, actualul manager de proiect al lucrărilor de la Cazinoul din Constanța.
Planuri întocmite de arhitectul francez Albert Galleron
Într-o societate a vitezei, în care timpul a ajuns o resursă mereu deficitară, în care comunicarea instantanee cu cele mai îndepărtate colțuri ale lumii reprezintă acum un lucru banal, clădirile, singure, au rămas să transmită omului ceva din calmul și liniștea lor.
Iar când clădirile respective reprezintă bijuterii din trecut, aduse în prezent fără a le fi alterat, însă, spiritul, cu atât mai mult ele reprezintă o bucurie pentru ochiul omului post-modern.
O astfel de clădire-emblemă, menită să impresioneze prin maiestuozitatea sa, dar și prin eleganță și stil este Ateneul Român.
Clădit între anii 1886 și 1888, în stil neoclasic și eclectic, Ateneul a reprezentat, totodată, un efort din partea tuturor românilor ce au dorit să contribuie financiar la edificarea sa, în urma campaniei „dați un leu pentru Ateneu“.
Clădirea este ridicată în Grădina Episcopiei, pe un teren care, la momentul respectiv, aparținea familiei Văcăreștilor.
Planurile mărețului edificiu au fost întocmite de arhitectul francez Albert Galleron. Începerea construcției a avut loc la data de 26 octombrie 1886, iar inaugurarea Ateneului a avut loc la data de 14 februarie 1888.
Arc peste timp, cu urmele anilor arătându-se pe chipul și în interiorul său, Ateneul a avut nevoie de atenția binefecătoare a unei restaurări. Așa se face că acesta a fost consolidat și modernizat de firma Aedificia Carpați SA București.
Conducerea lucrărilor de consolidare și restaurare a Ateneului Român a fost asigurată de inginer Marius Stan, actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța.
Proiectantul lucrărilor a fost SC Proiect București SA, iar șef de proiect a fost arhitectul Raluca Nicoară.
Lucrări în timp record
Conform datelor puse la dispoziție de Aedificia Carpați SA, intervențiile asupra Ateneului au însemnat lucrări de consolidare, refacere și restaurare a fațadelor, precum și refacerea și recondiționarea spațiilor interioare.
Totodată, s-au derulat și lucrări de consolidare, restaurare și modernizare a Sălii Marii de Concerte, cu o suprafață de 1.721 de metri pătrați.
În plus, proiectul a cuprins lucrări de consolidare a cupolei de peste Sala Mare de Concerte, în suprafață de 1.300 mp, precum și lucări de refacere a învelitorii decorative din tablă de zinc.
Dincolo de istoria bogată a Ateneului și de arhitectura sa uimitoare, edificiul a legat de numele său o nouă realizare impresionantă, cu ocazia procedurilor de consolidare și modernizare pe care le-a parcurs, prin intermediul inginerilor din cadrul Aedificia Carpați.
Astfel, potrivit acestora, cea mai spectaculoasă intervenție a fost consolidarea cupolei exterioare și refacerea învelitorii decorative din tablă de zinc, concomitent cu restaurarea Sălii de Concerte și a celorlalte spații, toate acestea fiind realizate într-un timp record, respectiv în șase luni.
O muncă deosebită, atât ca volum, cât și ca migală, atenție și profesionalism a fost depusă pentru consolidarea și restaurarea celebrei fresce mari, din sala de spectacole.
Inaugurată în seara zilei de 26 mai 1939, Marea Frescă are o lățime de trei metri și o lungime de 70 de metri și se întinde deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepția locului unde se află scena.
Aceasta este alcătuită din mai multe scene ce ilustrează momente reprezentative ale istoriei României, începând cu intrarea în Dacia a Împăratului Traian. Celebra Frescă a fost consolidată și restaurată de maeștri atestați.
Mărturie a intervențiilor întreprinse cu profesionalism și dedicație stă faptul că lucrarea a fost premiată cu Trofeul Calității.
Ateneul Român este menționat în Lista Monumentelor Istorie, sub codul LMI B-II-m-A-18789, monument de arhitectură de grupă valorică A, de valoare națională și universală. Totodată, în anul 2007, acesta a fost inclus în lista Patrimoniului European.
Sursa info și foto: Aedificia Carpați
Citește și
Cele două vești bune primite de Cazinoul din Constanța, la 117 ani de la semnarea actului său de naștere (galerie foto)
Demnitari la Cazinoul din Constanța
Ministrul Cseke Attila - „Avem toată speranța că anul viitor Cazinoul din Constanța va fi redat publicului“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii