Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:48 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2024 Schema Nordis. De la gigant imobiliar, la firmă în insolvență. Sute de persoane ar fi fost păcălite

ro

31 Dec, 2024 17:00 711 Marime text
  • Mai multe apartamente au fost scoase la vânzare de către executori judecătorești chiar din 2023, iar în 2024 numărul acestora a crescut considerabil.
  • Laura Vicol și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților
 
În 2024, evoluția grupului Nordis a fost ca o undă de șoc în România. De la un gigant imobiliar, a ajuns în insolvență, în plin scandal politic.
 
Mai multe apartamente au fost scoase la vânzare de către executori judecătorești chiar din 2023, iar în 2024 numărul acestora a crescut considerabil.
 
În aprilie 2024, pe rolul Tribunalului București s-a înregistrat dosarul 13403/3/2024. Conform portalului instanțelor de judecată, pe lista creditorilor se află 31 persoane fizice și juridice, respectiv: Frâncu Cătălin, Frâncu Georgetta Cornelia, Trans Compani Andrei SRL, Păunoiu Dragoş-Vasile, Balancea Corina, Giuroiu Monia-Daiane, Sindilaru Iulian Răzvan, Timbrovskaia Carine, Udrea Daniela, Udrea Nicolae, Tango SRL, Venturo Investment SRL, Diafarm SRL, CC Trust Private Equity Group SRL, Gheorghiu Roxana-Georgiana, Gheorghiu Liviu, Medeuroest SRL, Tehno Electro Medical Company SRL, Manea Bianca Cezara, Zaldo Management SRL, Drăgoi Alexandru - cu domiciliul ales la Domokos, Neagu, Sârbu SPARL, Claudiu-Valentin Mitrache cu domiciliul ales la SCA Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, Margareta Hricova cu domiciliul ales la SCA Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, Polimed Com SRL, Printco SRL, Asaad Mohamed Fihmi, Asaad Kati, Adrian Dragoş Tincu, Dascalu Cristian-Valentin, Green Environment Support SRL și Balanuta Cristina Luminița.  
 
Tot conform portalului instanțelor de judecată, Agrotof SRL cu sediul ales la SCPA Cuculis și Asociații, Vlasceanu Didina și Vlasceanu Aurel cu domiciliul ales la Cab.av. Galan Emil Daniel au calitatea de petenți.  Ședința de judecată a Tribunalului București era programată pentru luni, 17 iunie 2024, după ora 11.00. Instanța a amânat pronunțarea pentru 23 septembrie inițial, apoi pentru 7 octombrie 2024, când a fost admisă cererea și s-a intrat, practic, în insolvență.
 
Investigația RECORDER
 
Publicația RECORDER a realizat o amplă investigație privind Grupul Nordis și modul în care mai mulți oameni ar fi fost păcăliți să cumpere în avans apartamente de care nu se pot bucura. Investigația a apărut cu o zi înainte de pronunțarea în procesul insolvenței. Drept urmare, sute de acțiuni în instanță au fost deschise și chiar cerută insolvența companiei de către zeci de entități, persoane fizice și juridice. Hoteluri și ansambluri rezidențiale de lux în cele mai importante locații din România. Un proiect imobiliar grandios, care s-a promovat folosind simboluri naționale și apăsând pe cele mai sensibile butoane emoționale din societatea românească: Marea Neagră, munții noștri, o țară la standarde occidentale.

Nordis a răspândit aceste idei printr-o intensă campanie de marketing. A cumpărat reclame și emisiuni la TV, pagini întregi în reviste și în ziare, articole în presa online. În toate apăreau machetele unor viitoare construcții de lux și se vorbea despre marea privită prin pereți de sticlă sau despre munții admirați dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână.


Ca să transmită încredere, Nordis a convins vedete și sportivi cu renume să-și asocieze imaginea cu proiectele sale imobiliare. A încheiat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și și-a trecut numele pe tricourile arbitrilor din Liga 1.
Sute de români s-au înghesuit să cumpere apartamente și, în schimbul unei reduceri de preț, majoritatea au acceptat să le plătească în avans, semnând doar o promisiune de vânzare.

În ultimii ani, în conturile Nordis au intrat milioane și milioane de euro, dar majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise au rămas doar pe hârtie și în reclame. În hotelul de la Mamaia, singura clădire finalizată,  există indicii solide că apartamentele au fost vândute de mai multe ori, unor persoane diferite.

Toată acestă schemă frauduloasă n-ar fi fost posibilă fără slăbiciunile majore din legislația românească, însă politicul care ar trebui să îndrepte aceste legi este puternic conectat la afacerea Nordis.

Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei, este căsătorit cu Laura Vicol, unul dintre cei mai influenți parlamentari PSD. Vicol conduce Comisia Juridică din Camera Deputaților, care are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament.
 

Cât de mare este dimensiunea acestei afaceri și până unde se întind conexiunile politice puteți afla în investigația video de mai jos:
 
Laura Vicol a demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților
 
Deputatul PSD, Laura Vicol, și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. În scrisoarea de demisie, Vicol arată că această demisie survine ca urmare a scandalurilor care s-au iscat în urma apariției materialului Recorder. Laura Vicol susține că a devenit ”ținta unor atacuri nedrepte și de o gravitate fără precedent”. Ea anunță că demisionează ”până la lămurirea situației”. Numele Laurei Vicol este asociat cu cel al soțului ei, Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei.
 
Ulterior, Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, a demisionat din Partidul Social Democrat, în urma scandalului referitor la dezvoltatorul imobiliar Nordis.
 
Concordatul preventiv
 
Nordis Management SRL a înregistrat la începutul lunii octombrie 2024 un dosar la Tribunalul București – 34975/3/2024, ce are ca obiect „concordat preventiv”. La data de 10 octombrie 2024, judecătorii au decis să respingă cererea dezvoltatorului imobiliar. Totodată, Grupul Nordis refuza să se lase bătut și a făcut apel în decizia aceleiași instanțe care a admis zilele trecute deschiderea procedurii de insolvență. Astfel, pe 9 octombrie 2024, în dosarul 13403/3/2024, a fost depus apelul la decizia judecătorului sindic.
 
Concordatul Preventiv este o procedură destinată societăților aflate în dificultate, adică acelor societăți care se confruntă cu dificultăți rezultând din orice fel de împrejurare, ce constituie o amenințare reală și serioasă pentru capacitatea viitoare a respectivelor firmei de a-și plăti datoriile la scadență, în lipsa luării unor măsuri adecvate. Procedura de Concordat setează un cadru procedural care permite suspendarea executărilor silite și restructurarea societății în dificultate pe baza unui plan de restructurare votat de creditorii afectați și omologat de judecătorul-sindic.
 
Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem pe afacerea Nordis
 
Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal pe afacerea Nordis, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Dosarul a fost deschis în urmă cu un an în urma autosesizării procurorilor, potrivit surselor citate.



Dosarul DIICOT este in rem, ceea ce înseamnă că el privește fapte și nu persoane. Procurorii investighează infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare.
 
Scandalul care implică compania Nordis Management SRL a atras atenția publică și a ridicat numeroase întrebări cu privire la practicile din domeniul dezvoltării imobiliare și al construcțiilor din România, precum și cu privire la posibilitățile legale pe care le au la dispoziție persoanele care au devenit victime ale schemei Nordis.
 
Comisie de anchetă în Parlament pe cazul Nordis!
 
Președintele Senatului la acel moment, Nicolae Ciucă, anunța faptul că s-au strâns toate documentele, iar PNL va iniția formarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru cazul Nordis. Ciucă a spus că va fi anchetată inclusiv legătura Laurei Vicol și a PSD cu cei de la Nordis.
 
Pe 20 noiembrie, a avut loc ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, unde pe ordinea de zi se aflau două puncte, printre care și Proiectul de Hotărâre a Parlamentului României pentru constituirea unei comisii parlamentare comune de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis.
 
Parlamentul adoptă, așadar constituirea Comisiei parlamentare comună de anchetă pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nords, denumită în continuare Comisia parlamentare de anchetă.
 
Comisia parlamentare de anchetă va avea următoarele obiective:
  1. Identificarea modalităților nelegale de vânzare a unor locuințe aflate în stadiul de proiect sau vânzarea aceleiași locuințe către două sau mai multe persoane pornind de la cazul Nordis
  2. Identificarea modalităților de diminuare ilegală a Taxei pe Valoare Adăugată datorată de dezvoltatorii imobiliari pentru construcțiile edificate sau în curs de edificare vândute către consumatori
  3. Identificarea mecanismelor prin care dezvoltatorii imobiliari devalizează societățile comerciale prin care se realizează construcțiile și ulterior le falimentează transferând paguba în sarcina cumpărătorilor de bună credință
  4. Identificarea mecanismelor de tip suveică prin care locuințele promise unor cumpărători de bună credință sunt ulterior revândute prin intermediul unor societăți fantomă care cumpără activele imobiliare după declararea falimentului societăților care au făcut promisiunile de vânzare către cumpărătorii de bună credință, descriși mai sus
  5. Identificarea motivelor subiective care au determinat inacțiunea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în materia stopării fraudelor imobiliare
  6. Stabilirea soluțiilor legislative necesare prin eliminarea din tranzacțiile imobiliare a cauzelor cu efecte negative descries la lit. 1-4
  7. Verificarea oricăror alte aspect care reies din derularea lucrărilor Comisiei parlamentare de anchetă și care sunt relevante pentru îndeplinirea obiectivelor și scopului comisiei
 
Comisia va fi formată din 15 membri și este condusă de un birou – președinte, 2 vicepreședinți și 2 secretari. Președintele va fi de la PNL, vicepreședinții de la PSD și USR, iar secretarii de la PNL și UDMR.
 
Susținători au fost zeci de parlamentari, dintre care și Bogdan Huțucă (PNL Constanța), Șiscu George (PNL Tulcea), Michael Gudu (PNL Tulcea), Marian Crușoveanu (PNL Constanța).
 
Nordis Management SRL cere insolvența Euro Vial Residence SRL. Dosarul, la Tribunalul Constanța
 
 
Nordis Management SRL cere insolvența Euro Vial Residence SRL, conform portalului instanțelor judecătorești.
 
Pe 18 decembrie 2024, pe rolul Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul 9122/118/2024, prin care firma care deține complexul Nordis în calitate de creditor, cere insolvența firmei Euro Vial Residence SRL. Nu a fost stabilit termen în proces.
 
 
Despre Nordis Management SRL
 


Nordis Management SRL se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară, are sediul în București, și este controlată de asociații Ciorbă Vladimir Răzvan, cu 46 %, Mapp Development SRL, cu 46 %, și Mihai Alexandru, cu 8 %, din București.
 

Poștoacă Gheorghe Emanuel apare ca administrator.

 
Vladimir Răzvan Ciorbă este căsătorit cu Laura Ciorbă-Vicol, deputat PSD, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

 

Ciorbă Vladimir Răzvan apare în Lampp Building Project SRL, Gusto Bazaar SRL, Car Studio Detailing SRL, Nordis Hotel SRL, Hathor Trading Estate SRL, Nordis View SRL, Best Luxury Investment SRL, Nordis Building Management SRL, Nobileo Real Estate SRL și în Bluesky Favorit SRL.

 

Mihai Alexandru apare în Mihai & Mihai Imob Investments SRL, Nordis Hotel SRL, Nordis View SRL, Nordis Herastrau SRL și în Nordis Building Management SRL.

 

Poștoacă Gheorghe Emanuel apare în Nordis Hotel SRL, Nordis View SRL, Mapp Development SRL, Soffa Development SRL, Nobileo Real Estate SRL, Nordis Herastrau SRL, Nordis Mamaia SRL, Nordis Property Services SRL și în Nor
dis Brasov SRL.
 

Pentru anul 2023, cu 76 de angajați, Nordis Management SRL a declarat o cifră de afaceri netă de 165.057.394    de lei și un profit net de 1.115.689 de lei.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe Termene.ro.



Citește și:
Justiție Constanța Nordis încearcă să execute Euro Vial Residence SRL, controlată de Virgil Lixandru. Apel făcut după ce a pierdut pe fond

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii