Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Româncele pot beneficia de pensionare anticipată cu sau fără penalizare! Vezi aici care sunt condițiile!

ro

14 Aug, 2024 14:54 419 Marime text
Pensie anticipata. Sursa foto: Pexels
  • Femeile din România pot beneficia de pensionare anticipată (fără penalizare) sau de pensionare anticipată parțială (cu penalizare).
  • Pentru a calcula vârsta de pensionare anticipată, trebuie mai întâi determinată vârsta standard de pensionare, în funcție de anul nașterii.
  • Ulterior, se calculează stagiul de cotizare realizat până la data solicitării pensiei.
 
În România, pensionarea anticipată oferă posibilitatea persoanelor care doresc să se retragă din câmpul muncii înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, să beneficieze, fie de cuantumul integral al pensiei, fie de o pensie redusă prin aplicarea de penalizări, în funcție de numărul de ani rămași până la vârsta standard de pensionare.
 
Reglementarea generală cu privire la pensionarea anticipată este cuprinsă în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Femeile pot beneficia de pensionare anticipată (fără penalizare) sau de pensionare anticipată parțială (cu penalizare).
 
Pensionarea anticipată parțială se poate solicita cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare și necesită realizarea stagiului complet de cotizare, plus un număr de ani suplimentari de cotizare, mai mic de 8 ani.
 
Pensionarea anticipată se poate solicita tot cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dar necesită realizarea unui stagiu cotizare cu cel puțin 9 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
 
Calculul vârstei de pensionare anticipată se face în funcție de data nașterii și stagiul de cotizare realizat, scrie Legal Badger.
 
Pentru a calcula vârsta de pensionare anticipată, trebuie mai întâi determinată vârsta standard de pensionare, în funcție de anul nașterii. Ulterior, se calculează stagiul de cotizare realizat până la data solicitării pensiei. Dacă stagiul complet de cotizare este realizat, pensionarea anticipată poate fi solicitată, cu reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare.
 
Calculează AICI vârsta la care te poți pensiona anticipat! 
 
 
Posibilitatea pensionării anticipate pentru femei, fie cu penalizare, fie fără penalizare, vine ca un beneficiu pentru contribuția îndelungată la sistemul național de pensii, acordând femeilor opțiunea de a se retrage din activitate mai devreme și de a primi pensie în același timp.

În acest sens, pentru a determina eligibilitatea la pensie anticipată, este necesară verificarea temeinică a condițiilor legale referitoare la stagiul de cotizare și vârsta minimă necesară.
 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Angajații români, între pensionarea anticipată și cea la limită de vârstă. Calculează AICI vârsta la care te poți pensiona!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii