Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:26 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice Cuba, o țară cu peisaje spectaculoase, vestigii valoroase și cafea aromată. Condiții de intrare și regim de ședere

ro

01 Jan, 2025 20:11 947 Marime text
Foto - google.maps
  • Republica Cuba este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile (Cuba), Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri.
  • Cuba are o suprafaţa de 110.860 km2, teritoriul fiind împărţit administrativ în 15 provincii şi Insula Tineretului
  • Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana.
  • Pe data de 1 ianuarie, Republica Cuba sărbătoreste Ziua Victoriei Revoluție, iar pe 26 iulie – Ziua Insurecției Naționale.
  • Din 13 aprilie 1927, statul Cuba are relații diplomatice cu România.
Pe data de 1 ianuarie, Republica Cuba sărbătoreste Ziua Victoriei Revoluție, iar pe 26 iulie – Ziua Insurecției Naționale. Din 13 aprilie 1927, statul Cuba are relații diplomatice cu România. 

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Cubei în România este E.S. Déborah Leticia Ojeda Valedón, numită pe 5 mai 2022. La rândul său, Fidel Vladimir Perez Casal a fost numit consilier pe 14 aprilie 2022.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României in Cuba este Magdalena Theodora Mircea. Diplomat de carieră de peste 20 de ani, Theodora Magdalena Mircea este acreditată în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, cu reședința la Havana, și în Federația Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda, Saint Vincent și Grenadine, Bahamas, Dominica, Saint Lucia, potrivit Listei Corpului Diplomatic.


Cuba, la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic


Cuba este renumită prin peisaje spectaculoase, vestigii culturale valoroase, cele mai bune plaje din lume, cu nisip alb și fin, ape cristaline și calde. Țara oferă unul dintre cele mai frumoase peisaje din insulele Caraibe, cu lanțuri muntoase, văi adânci sau câmpii fertile, bogate în tutun și cafea. Bucătariă cubaneză reprezinta o fuziune între bucătăriile spaniolă, africană și caraibiana. Un element specific Cubei este este cafeaua care este de calitate superioara.

Republica Cuba este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile (Cuba), Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest -Mexic, la sud - Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est - Haiti. Cuba are o suprafaţa de 110.860 km2, teritoriul fiind împărţit administrativ în 15 provincii şi municipiul special Insula Tineretului. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana.

Foto - google.maps


Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba. Provinciile Cubei sunt: Isla de la Juventud, Pinar del Río, Havana (CAPITALA), Orașul Havana (Ciudad de La Habana),  Matanzas, Cienfuegos, Villa Clara, Sancti Spíritus Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas, Granma, Holguín, Santiago de Cuba, Guantánamo. 

Țara numără 10,98 milioane locuitori (estimare 2016), din care albi 64,1%, mulatri şi metişi 26,6%, negri 9,3 %, asiatici 1%. Religia: creștini, majoritar romano-catolici - 61,7%, agnostici – 17,2%, Santeria (Yaruba) – 16,7%, atei – 3,9%.  Cuba este o republică parlamentară, iar limba oficială este spaniola. Moneda națională a Cubei este peso cubanez (CUP), de la 1 ianuarie 2021.


Cuba, descoperită de Cristofor Columb, în 1492



Cuba a fost descoperită de Cristofor Columb, în 1492, devenind prima colonie a Spaniei pe continentul american. Lupta pentru independenţă a început în 1868, sub conducerea lui Carlos Manuel de Cespedes, autorul Declarației de Independență, care a declanșat Războiul de zece ani. Etapa finală a acestei lupte o reprezintă Războiul de Independență (1895-1898), sub conducerea lui José Martí, fondatorul Partidului Revoluţionar Cubanez (1892). Prin Tratatul de la Paris (1898), se confirmă independența Insulei, iar în 1901 este adoptată prima Constituţie. În 1902, Cuba devine republică. 

În 1952, pe fondul radicalizării politice și al problemelor economice, prin lovitură de stat militară, se instalează la putere guvernul generalului Fulgencio Batista, dictatură care va fi înlăturată la 1 ianuarie 1959 de către revoluţionarii conduşi de Fidel Castro Ruz.

În anul 2012, salariul mediu lunar era de 13,7 euro

Economia Cubei este una a proprietății de stat, cu câteva mici întreprinderi private. Turismul a devenit principala sursă de venituri, iar între 1993 și 2004, dolarul SUA devenise monedă oficială (economia folosea un sistem cu două valute).
Foto - google.maps

Cuba face comerț cu aproape toate țările lumii, inclusiv cu SUA. Totuși, Cuba datorează miliarde de dolari țărilor Clubului de la Paris, precum: Franța, Japonia și Germania. Cuba este remarcată pentru inițiativa națională de practicare a agriculturii organice pentru a hrăni populația amenințată de foamete.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Cuba a pierdut peste 70% din importurile chimicalelor necesare agriculturii, peste 50% dintre importurile alimentare și cea mai mare parte a importurilor de petrol. În anul 2012, salariul mediu lunar era de 455 de pesos neconvertibili, adică 19 dolari (aproximativ 13,7 euro).

În anul 2016 existau 201 domenii în care cetățenii cubanezi se pot ocupa pe cont propriu, cel puțin o jumătate de milion de oameni fiind proprietari de butic cu băuturi și sandvișuri, terasă ori restaurant, pensiune bed&breakfast, șoferi de taxi (de multe ori „închiriind” mașina de la stat), vânzători ambulanți, ghizi. 


Adunarea Naţională a Puterii Populare numără 470 de deputaţi 

Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez a fost ales președinte pe 10 octombrie 2019 de Adunarea Națională a Puterii Populare. A fost reales pentru al doilea și ultimul mandate, la 19 aprilie 2023. Manuel Marrero Cruz a fost numit primul ministru pe 21 decembrie 2019 de Adunarea Națională a Puterii Populare. A fost reconfirmat pentru al doilea și ultimul mandate, la 19 aprilie 2023, la propunerea președintelui Republicii.

Adunarea Naţională a Puterii Populare (parlament unicameral) este formată din 470 de deputaţi, aleşi pentru o perioadă de 5 ani. Cele mai recente alegeri au avut loc la 26 martie 2023, viitoarele fiind programate în anul 2028). Ministrul afacerilor externe al Cubei este Bruno Eduardo Rodríguez Parrilla, în funcție din 2 martie 2009.


Fidel Castro, unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie


Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz (1926 - 2016) a fost un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. A deținut titlul de premier până în 1976, când a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965. Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro în 2008. Fidel Castro a fost unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie, asupra vieții sale fiind comise numeroase atentate, toate soldate cu eșec.



Fabián Escalante, fostul șef al serviciilor de contrainteligență ale Cubei, cel care a fost împuternicit cu protejarea lui Fidel Castro pe durata celor 49 de ani cât s-a aflat la dictatură, a estimat numărul atentatelor la viața lui Castro la 638În 2006 pe acest subiect a fost produs un film documentar britanic intitulat 638 Ways to Kill Castro.

Fidel Castro deține Recordul Guinness pentru cel mai lung discurs ținut la ONU, cu o durată de 4 ore și 29 de minute, în data de 29 septembrie 1960. Cel mai lung discurs al său în Cuba, a durat 7 ore și 10 minute, în anul 1986, în Havana, la cel de-al III-lea Congres al Partidului Comunist.


Muzica cubaneză, considerată una dintre cele mai bogate și mai influente din lume

Cultura cubaneză reprezintă un amestec complex de factori și influențe diferite, deseori contrastante. În mod tradițional Cuba reprezintă un punct de întâlnire al culturilor Europeană, Africană, Amerindiană și Nord Americană. Cu toate acestea Cuba are o cultură și tradiții proprii ușor de recunoscut oriunde în lume, de exemplu muzica specific cubaneza.

Muzica din Cuba, inclusiv instrumentele sale, spectacolul și dansul, cuprinde un set mare de tradiții unice, influențate în principal de muzica vest-africană și europeană (în special spaniolă). Datorită naturii sincretice a majorității genurilor sale, muzica cubaneză este adesea considerată una dintre cele mai bogate și mai influente muzică regională din lume. De exemplu, fiul cubano îmbină o chitară spaniolă adaptată (tres), melodia, armonia și tradițiile lirice cu percuția și ritmurile afro-cubaneze. Aproape nimic nu a mai rămas din tradițiile autohtone originare, deoarece populația autohtonă a fost exterminată în secolul al XVI-lea.
Foto - freepik.com

Muzica cubaneză a lăsat o amprentă profundă asupra muzicii mondiale cu exponenți unici precum Celia Cruz. Omara Portuondo și alți artiști continuă să fie referințe ale muzicii tradiționale cubaneze. Muzica cubaneză contemporană a atins renume internațional cu exponenți precum Gente de Zona. Muzica cubaneza a avut o imensa influență asupra stilurilor din alte țări contribuind nu numai la dezvoltarea actuala a jazz-ului și salsei, dar și a tangoului argentinian, afrobeat-ului vest african și a noului flamenco din Spania.

Patrimoniul mondial UNESCO

Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 9 obiective din Cuba precum:
- 1982 Nucleul urban vechi si fortificațiile orașului Havanna;
- 1988 Orașul Trinidad și fabricile de zahăr din zona Valle de los Ingenios;
- 1997 Cetatea Pedro de la Roca din orașul Santiago de Cuba;
- 1999 Parcul Național Desembarco del Granma;
- 1999 Peisajul cultural din valea Viñales,
- 2000 Peisajul arheologic al primelor plantaje de cafea din sud-estul țării;
- 2001 Parcul Național Alexander von Humboldt;
- 2005 Centru vechi istoric din orașul Cienfuegos;
- 2008 Centrul istoric din Camagüey.



Condiții de intrare și regim de ședere în Cuba

Cetățenii români au nevoie de viză sau tarjeta turistica pentru a călători în Cuba. Aceasta se poate obține de la ambasadele sau consulatele Cubei în străinătate sau de la agențiile de turism sau companiile aeriene de la care s-a achiziționat pachetul turistic sau biletul de călătorie.

Începând din luna septembrie 2024, autoritățile cubaneze au implementat un sistem online de emitere a vizei turistice, care se eliberează cu o singură intrare și are o valabilitate de 90 de zile. Cererea se completează pe platforma EVISA, accesabilă la adresa https://evisacuba.cu/en/inicio, fiind necesare următoarele: pașaportul valabil, o adresă de email validă pentru primirea codului de viză și dovada plății taxei de viză (22 euro – prin transfer bancar în contul indicat pe platforma EVISA). Termenul de procesare a cererilor de viză este 3 zile lucrătoare.

Cei care vor intra pe teritoriul cubanez pe cale maritimă nu pot utiliza platforma online și trebuie să se adreseze secției consulare a Ambasadei Republicii Cuba în România. Modelul vechi de viză turistică (tarjeta turistica), în fomat fizic, rămâne valabil până la 31 decembrie 2024. Pașaportul trebuie să fie valabil pe toată durata șederii în Cuba. Ambasada Republicii Cuba în România poate fi contactată telefonic, la numărul 0771.529410 sau prin email, la consulado@ro.embacuba.ro.

Foto - freepik.com

Prelungirea vizei se poate face numai în Cuba, pentru o perioadă de încă 90 de zile, în urma aprobării de către autoritățile competente. Legislația cubaneză este foarte strictă în ceea ce privește respectarea activităților stabilite de tipul de viză acordat.

Adrese utile:

Ambasada Republicii Cuba în România este situată pe strada.

Alexandru Constantinescu, nr. 11-13, ap. 2, Sector 1, 011471
București Tel: 021 0771 52 94 10
Email: embajada@ro.embacuba.cu; secretario@ro.embacuba.cu
Program de lucru: luni – vineri 09.00 – 17.00
Secţia consulară Email: consulado@embacuba.ro
Program de lucru cu publicul: luni-vineri: 09.00 – 12.00

Ambasada României în Cuba
Adresă: Avenida 5ta A, no4407, e/44 y 46, Miramar, Havana
Telefon: +537 214 49 22
Email: havana@mae.ro
https://facebook.com/Ambasada-României-la-Havana

Notă: Listă Corp Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.

PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

România, relații diplomatice: Republica Sudan, partener important al României în Africa! Alertă de călătorie emisă de MAE (GALERIE FOTO)

Relații diplomatice România: Haiti, destinație interesată cu o cultură vibrantă

 România, relații diplomatice: Slovacia, inima Europei Centrale, cu peisaje montane uimitoare, cetăți medievale și tradiții bine păstrate. Condiții de intrare și regim de ședere (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii