România relații diplomatice Grenada, mica țară insulară, un paradis în Caraibe (Galerie FOTO)
România relații diplomatice: Grenada, mica țară insulară, un paradis în Caraibe (Galerie FOTO)
07 Feb, 2025 18:49
ZIUA de Constanta
173
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/07/grenada-st-george-wikipedia.jpg)
![Grenada, St George`s, sursa foto: Wikipedia](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/07/grenada-st-george-wikipedia.jpg)
- Statul Grenada sărbătorește în data de 7 februarie Ziua Independenței față de Marea Britanie.
- Insula, cândva locuită de indigeni caraibieni, a fost descoperită de Cristofor Columb în 1498.
- Grenada are una din cele mai frumoase capitale, la St. George’s, un oraș port, exotic și vizitat de mulți turiști.
Statul Grenada sărbătorește în data de 7 februarie Ziua Independenței față de Marea Britanie. Grenada este un țară insulară situată în partea sud-estică a Mării Caraibelor, aflată la 200 km nord de Venezuela, între Trinidad-Tobago și Saint Vincent și Grenadines.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), România și Grenada au stabilit relații diplomatice la 3 aprilie 1975. Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Grenada este asigurată de Ambasada României în Venezuela. Relațiile României cu Grenada urmează a fi gestionate de Ambasada României la Havana.
Din punct de vedere al dialogului politic, la 31 mai 2017, la New York, a avut loc întâlnirea ministrului afacerilor externe român cu reprezentantul permanent al Grenadei pe lângă ONU. De asemenea, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul afacerilor externe şi al muncii al Grenadei, în marja Reuniunii Consiliului Relații Externe si Comunitare (COFCOR) al statelor CARICOM (Nassau/ Bahamas, 7-8 mai 2018), conform MAE.
Scurt istoric
Insula, cândva locuită de indigeni caraibieni, a fost descoperită de Cristofor Columb în 1498. Columb a numit insula Concepción. În 1650, insula a fost cucerită de francezi, rămânând sub dominație franceză până în 1763, când, prin tratatul de la Paris ce încheie Războiul de Șapte Ani, intră în mod oficial în proprietatea britanicilor și între 1958 și 1962 a fost parte a Federației Indiilor Vestice. În 7 februarie 1974 Grenada a obținut independența față de Marea Britanie.
Capitala țării este la St. George’s, este o țară mică suprafața ei totală fiind de 344 km pătrați, cu o populație de 111.724 de locuitori. Grenada este a doua dintre cele mai mici țări din emisfera vestică (după Saint Kitts și Nevis).
Componența etnică a locuitorilor este mixtă cu descendenţi africani -82,4%, amestecați -13,3% și indieni -2,2%.
![Grenada, sursa foto: Wikipedia](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/07/grenada-beach.jpg)
Cea mai mare parte a populației este de origine africană, descendenți ai sclavilor aduși de europeni. Indienii sunt veniți în cadrul migrației către Santa Lucia și Granada, începute în 1855. Restul sunt un amestec de africani, indieni și europeni. Indigenii (caraibieni și arawak) au fost exterminați de francezi la Sauteurs.
Din cauză că sunt emigranți câtă populație are Grenada, în alte țări caraibiene, și încă o dată acest număr în alte țări (Statele Unite, Regatul Unit etc.), în Grenada locuiește doar o treime din totalul populației acestei țări.
Religia
În afară de o comunitate mică de rastafarieni și indieni musulmani, majoritatea locuitorilor sunt creștini.
Religia dominantă este reprezentată de protestanţi (49,2%), apoi mai sunt romano-catolici (36%), Martorii lui Iehova (1,2%), rastafarieni (1,1%) și alte religii (5,5%).
Limba oficială, engleza, este vorbită de toți locuitorii.
Forma de guvernare
Forma de guvernământ a Grenadei este monarhie constituţională.
Puterea legislativă este deținută de un Parlament bicameral, format din Senat și Camera Reprezentanţilor. Senatul are 13 locuri iar Camera Reprezentanţilor are 15 locuri.
Clima Grenadei este caldă tot timpul anului, temperaturile variază între 21(iarna) și 33(vara) grade celsius. Grenada are două sezoane ca toate insulele carabiene, unul secetos si unul ploios. Sezonul ploios ține din iunie până în decembrie.
Capitala St. George’s este totodată și principalul port al țării, cu case pitorești, în culori pastelate împrăștiate pe colinele din jur. Insula Grenada are origini vulcanice, cu lanțuri muntoase la nord și la sud. Cel mai înalt munte, St. Catherine ajunge până la 840 metri.
![Sursa foto: Facebook/ Pure Grenada](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/07/grenada-fb-pure-grenada-jpg.jpg)
Agricultura și turismul, principalii factori ai economiei
Agricultura și turismul sunt principalele sectoare ale economiei Grenadei, însă pescuitul devine tot mai important în ultimul timp.
O importantă sursă de apă a insulei este Grand Etang, un lac format în craterul unui vulcan stins, la altitudinea de 530 de metri.
![Sursa foto: Facebook/Pure Grenada](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/07/grenada-fb-3-pure-grenada.jpg)
Pământul este fertil și în mare parte de origine vulcanică. Exporturile țării cuprind în principal fructe exotice precum banane, nuci de cocos, mango, fructul pasiunii.
De asemenea, turismul, al doilea factor important al economiei, este încurajat de guvernul țării.Facilități de transport aerian au fost îmbunătățite, iar portul este vizitat de numeroase vase de croazieră.
![Sursa foto: Facebook/ Pure Grenada](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/07/grenada-fb-2-pure-grenada.jpg)
Exporturile se fac în mare parte cu SUA, Germania, Malaezia, Olanda, Egipt și alte țări din Caraibe.
În 7 septembrie 2004, insula a fost lovită de uraganul Ivan, primul după 49 de ani. În acel moment era uragan de categoria 3, a distrus peste 90% din case.
În 14 iulie 2005, insula a fost lovită din nou, de această dată de uraganul Emily, producând pagube în valoare de 110 milioane dolari, mai puțin decât pagubele în urma uraganului Ivan.
Grenada a recuperat rapid în urma dezastrelor, inclusiv datorită sprijinului acordat de comunitatea internațională. Până în decembrie 2005, 95% din camerele de hotel erau disponibile, iar clădirile fuseseră întărite conform noilor reglementări ale construcțiilor.
Citește și
România relații diplomaticePe 4 ianuarie, Myanmar celebrează Ziua Independenței. O țară frământată de război civil de prea mult timp (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii