România relații diplomatice Pe 4 ianuarie, Myanmar celebrează Ziua Independenței. O țară frământată de război civil de prea mult timp (FOTO)
România relații diplomatice: Pe 4 ianuarie, Myanmar celebrează Ziua Independenței. O țară frământată de
04 Jan, 2025 14:04
ZIUA de Constanta
358
Marime text
- Capitala este Naypyidaw, iar cel mai mare oraș este Yangon
- Myanmar, o țară bogată în resurse naturale și dotată cu energie regenerabilă
- Un stat multietnic, cu o istorie dramatică de război civil cu care se confruntă de zeci de ani
În data de 4 ianuarie 2025, Republica Myanmar celebrează Ziua Independenței. La data de 4 ianuarie 1948, Myanmar a devenit republică independentă.
Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, este cunoscută și ca Birmania , de altfel acesta fiind numele oficial până în 1989.
Statul Myanmar este reprezentat diplomatic și consular în România de către Ambasada Republica Uniunea Myanmar din Italia.De asemenea, România nu întreține relații diplomatice directe cu Republica Myanmar, ci indirect prin Ambasada României în China, potrivit listei Corpului Diplomatic.
Țara se învecinează cu Bangladesh și India la nord-vest, China la nord-est, Laos și Tailanda la est și Marea Andaman și Golful Bengal la sud. Capitala țării este Naypyidaw, iar cel mai mare oraș este Yangon.
Totodată, este țara cu cea mai mare suprafață din Asia de Sud-Est Continentală și avea o populație de 54 de milioane în 2017.
Myanmar are o suprafață totală de 678.500 km2, din care aproape jumătate sunt păduri. Din punct de vedere topografic, țara are munți de-a lungul graniței sale cu India și China și în vest, care înconjură o zonă centrală joasă în jurul râului Ayeyarwady, care formează o deltă fertilă la vărsarea sa în mare. Majoritatea populației locuiește în zona joasă din centrul țării.
Myanmar este un stat multietnic, iar grupul etnic dominant îl constituie birmanezii. Limba birmană e o limbă tibeto-birmană. 10% din populație sunt descendenți Shan, care vorbesc Shan o limba tai-kadai. Karen (kayin) constituie până la 7% din populație. Ceilalți sunt Rakhine (arakan), chinezi, mon și indieni.
Religie. Budismul therevada este religia majorității populației etnic birmaneze (și rakhine), shan, mon și chineze, în timp ce creștinismul este dominant printre karen. Indienii practică hinduismul sau islamul.
Myanmar, o țară bogată în resurse naturale și dotată cu energie regenerabilă
Țara este foarte bogată în resurse naturale, precum jad, pietre prețioase, petrol, gaze naturale, tec și alte minerale, precum și dotată cu energie regenerabilă, având cel mai mare potențial de energie solară în comparație cu alte țări din bazinul Mekongului.
Myanmar este împărțit în șapte regiuni și șapte state, bazate pe grupările etnic dominante. Regiunile sunt în principal birmaneze, în timp ce statele sunt formate predominant din alte grupări etnice.
Călătoriile sunt de evitat din cauza războiului civil
Din nefericire, un război civil în creștere amenință să destrame o țară de aproximativ 55 de milioane de locuitori, situată între China și India. Acest lucru are consecințe internaționale, dar conflictul nu a atras atenția la scară largă. Războiul civil nu este ceva nou în acest stat. Armata din Myanmar a fost pe picior de război încă de când fosta colonie britanică și-a obținut independența în 1948. Luptele recente sunt neobișnuite, deoarece mulți civili din majoritatea etnică Bamar a țării au luat armele alături de grupurile etnice care se luptă cu armata de zeci de ani.
Acum, atentatele cu bombă au pus Yangon pe jar, națiunile occidentale au impus sancțiuni financiare membrilor regimului militar, iar mii de oameni din clasa de mijloc au fugit în junglă pentru a lupta alături de insurgenții etnici. Civilii suportă costurile. Luptele au ucis mii de oameni și au provocat strămutarea altor aproape trei milioane. În prezent, țara este plină de mine, iar inflația extremă a contribuit la reducerea drastică a clasei de mijloc, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Myanmar funcționează de jure ca o republică unitară în conformitate cu constituția sa din 2008. Dar în februarie 2021 guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi a fost destituit de către armată. În februarie 2021 armata din Myanmar a declarat stare de urgență pentru un an, iar prim-vicepreședintele Myint Swe a devenit președintele interimar al Myanmarului și a predat puterea comandantului șef al serviciilor de apărare Min Aung Hlaing, iar acesta și-a asumat rolul de președinte al Consiliului Administrației de Stat, iar apoi cel de prim-ministru. Președintele Myanmarului acționează în calitate de șef de stat de jure, iar președintele Consiliului Administrației de Stat acționează ca șeful de facto al guvernului.
Alerte de călătorie
Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra în Myanmar și trebuie să se asigure că pașaportul este valabil minimum șase luni de la data intrării în acest stat și să aibă cel puțin o pagină liberă, potrivit MAE.
Viza turistică - Pentru viza turistică, cetățenii români trebuie să se adreseze Ambasadei Uniunii Myanmar la Roma, Republica Italiană.
Însă călătoriile în acest stat sunt de evitat, în urma ultimelor evoluții politice și sociale de la 1 februarie 2021, când puterea politică a Republicii Uniunii Myanmar a fost preluată de armată, iar situația de securitate este volatilă. Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României, pot fi aplicate blocade sau restricții (parțiale sau totale) asupra rețelelor de comunicații (în special internet).
Zborurile internaționale sunt limitate și se desfășoară cu greutate.
Se recomandă evitarea călătoriilor, cel puțin până la stabilizarea situației
Recent, au fost raportate violențe între forțele de ordine și protestatari, care s-au soldat cu victime. Se recomandă precauție deosebită în condițiile deplasării în zone aglomerate ori unde au loc proteste. Cetățenii străini nu au reprezentat o țintă specială a acestor atacuri și nu s-au înregistrat violențe în rândul cetățenilor europeni până la acest moment, informează MAE.
Cetățenilor români care se află în această țară li se recomandă să evite zonele în care au loc manifestaţii, indiferent de natura acestora, zonele aglomerate, precum și zonele în care există concentrări masive de forţe de poliţie, să respecte indicaţiile/solicitările autorităţilor locale/forţelor de Securitate.
Reprezentanții MAE recomandă cetățenilor români care se află pe teritoriul acestui stat să se asigure că au în permanență asupra lor actele de identitate și cele care le demonstrează rezidența/șederea pe teritoriul Uniunii, un telefon mobil cu acumulatorul încărcat și credit pentru a putea contacta, la nevoie, misiunea diplomatică și să se informeze în prealabil din mass-media locale și internaționale asupra situației de securitate din zonele prin care urmează să se deplaseze.
Persistă riscurile legate de conflict armat între grupurile etnice, precum și tensiunile inter-comunitare. Conflictele armate și violența s-au intensificat în nordul statului Rakhine și în sudul statului Chin, începând cu luna octombrie 2016, iar în nordul statului Shan, începând cu luna august 2019.
Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
România, relații diplomaticeCuba, o țară cu peisaje spectaculoase, vestigii valoroase și cafea aromată. Condiții de intrare și regim de ședere
România, relații diplomaticeRepublica Sudan, partener important al României în Africa! Alertă de călătorie emisă de MAE (GALERIE FOTO)
România, relații diplomaticeHaiti, destinație interesantă cu o cultură vibrantă
România, relații diplomaticeSlovacia, inima Europei Centrale, cu peisaje montane uimitoare, cetăți medievale și tradiții bine păstrate. Condiții de intrare și regim de ședere (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii