Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:59 04 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice Republica Sri Lanka, a noua insulă ca mărime din lume! Alertă de călătorie emisă de MAE (GALERIE FOTO)

ro

04 Feb, 2025 17:40 193 Marime text
foto: PIXABAYPe data de 4 februarie, Republica Sri Lanka sărbătorește Ziua Independenței față de Regatul Unit (4 februarie 1948 – Ziua Independenţei față de Regatul Unit). Potrivit MAE, relațiile diplomatice dintre România şi Republica Democratică Socialistă Sri Lanka au fost stabilite în 1957. În 1967, nivelul de reprezentare a fost ridicat la rang de ambasadă, iar în 1976 a fost deschisă Ambasada României la Colombo, condusă de un însărcinat cu afaceri a.i. până în 1996, când activitatea oficiului diplomatic românesc din Sri Lanka a fost suspendată temporar, România a fost reprezentată numai prin ambasadori cu reşedinţa la New Delhi. La 1 februarie 2002, Ambasada României la Colombo şi-a reluat activitatea. În martie 2013, a fost inaugurat Consulatul Onorific al României la Kandy.

La Ambasada României în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, ambasador este Steluța Arhire, aceasta având acreditare și în Republica Maldive.

La data de 16 iulie 2024, a fost inaugurată oficial noua Ambasadă a R.D.S. Sri Lanka la București, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezent ministrul afacerilor externe al R.D.S. Sri Lanka, Mohamed Uvais Mohamed Ali Sabry.

Primul ambasador al R.D.S. Sri Lanka în România este Mariez Enid Madurika Joseph Weniger. A sosit la București la 2 iulie 2024 și și-a prezentat scrisorile de acreditare la 17 septembrie 2024.

Potrivit MAE, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale s-a ridicat la 135,34 milioane USD în 2023, din care 121,59 milioane USD exporturi românești către Sri Lanka și 13,75 milioane USD importuri din Sri Lanka.

În primul trimestru (T1) al anului 2024, comerțul bilateral total a ajuns la 9,70 milioane USD (-55,32% față de T1/2023), din care 6,84 milioane USD exporturi românești către Sri Lanka (-61,42% față de T1/2023) și 2,86 milioane USD importuri din Sri Lanka (-27,99% față de T1/2023).

Despre Republica Democratică Socialistă Sri Lanka

Capitala țării este Colombo, suprafaţa se întinde la 65.610 km2, iar populația este formată din 21,644 milioane de locuitori (congform datelor oficiale de la ianuarie 2023). Limbile oficiale sunt sinhaleză, tamilă, engleza sri-lankeză. Ziua naţională este 4 februarie 1948 – Ziua Independenţei față de Regatul Unit, de la data de 23 ianuarie 2019 se numește Ziua Națională.


Forma de guvernământ este de republică semi-prezidențială constituțională unitară, iar cel de de-al nouălea președinte al țării este Anura Kumara Dissanayake, ales în urma alegerilor prezidențiale din 21 septembrie 2024. Preşedintele este şef al guvernului și al armatei. Prim-ministru este Harini Amarasuriya (24 septembrie 2024), iar ministrul afacerilor externe este Vijitha Herath (24 septembrie 2024).
Parlamentul este unicameral (225 de membri) Ultimele alegeri parlamentare au avut loc  la 5 august 2020, urmare a dizolvării ce a avut loc la 2 martie 2020;
Cabinetul este format din 15 de miniștri.

foto: PIXABAYȚară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian

Sri Lanka (Republica Democratică Socialistă a Sri Lankăi) este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Conform Wikipedia, are țărmuri la: Golful Bengal, în est, Oceanul Indian în sud și vest și Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separă de India. Capitala Sri Lankăi este Colombo. Până în 1972 se numea Ceilon (Ceylon). În Tabula Peutingeriana, insula era marcată cu denumirea: Insula Taprobane.


Istoria Sri Lanka

La 4 februarie 1948 insula Ceylon își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului. Din 14 decembrie 1955 devine membru ONU. În timpul guvernelor, de orientare prosovietică, conduse de Solomon Bandaranaike (1956 - 1959), apoi, după asasinarea sa, de către propria soție, Sirimavo Bandaranaike (prim-ministru in perioada1960 - 1965 și 1970 - 1977), sunt inițiate o serie de reforme radicale iar noua constituție, adoptată la 22 mai 1972, proclamă republică Sri Lanka (noul nume al țării) și rupe legăturile instituțonale cu Londra, fără a părăsi însă Commonwealth-ul, conform Wikipedia.

Adâncirea disensiunilor interednice între singhalezi (circa 75% din populația insulei, în majoritate covârșitoare budistă) și tamili, grupați în nord și est (de religie hindusă, care solicită crearea unei provincii autonome în nord-sudul insulei, și chiar a unui stat independent), degenerează, după 1978, într-un sângeros război civil de o rară cruzime, soldat până la sfârșitul anului 2000 cu peste 60.000 de victime fără a se profila perspectiva unei soluționări reale a disensiunilor pe calea tratativelor.

foto: PIXABAYÎncercarea Indiei de a sprijini, printrun corp expediționar (Indian Peace Keeping Forces), trimis în insulă între 1987 și 1990, găsirea unei soluții pașnice, s-a încheiat cu un eșec. Între 1997 și 2001, luptele dintre rebelii tamili și forțele guvernamentale au continuat. După un armistițiu propus în decembrie 2000 ostilitățile sunt reluate de ambele părți, în aprilie 2001, cu o înverșunare sporită, fără a se întrevedea o soluție militară a conflictului. Ministrul Apărării anunța, ca bilanț al războiului civil pentru anul 2001, un număr de 3.753 de victime.

Conform Wikipedia, alegerile prezidențiale din decembrie 1999 o reconfirmă pe Chandrika Kumaralunga (fiica unei cunoscute militante, Sirimavo Bandaranaike), pentru un nou mandat de 6 ani, în funcția de șef al statului. Încercările șefului statului de a trece prin Parlament amendamente la Constituție care să acorde o mai mare autonomie locală, ca premisă a încetării războiului civil, eșuează. Climatul de permanentă violență din țară, cu antetatele sinucigașe cu bombe ale rebelilor tamili în chiar inima capitalei, este dublat de relațiile tensionate dintre Alianța Populară, partidul președintei Kumaralunga, și Partidul Național Unit, condus de Rani Wickremasinghe, este victorios în alegerile din decembrie 2001, iar liderul acestuia devine noul prim-ministru al țării. Reluarea în 2002 a tratativelor de pace cu rebelii tamili sub mediere norvegiană, pe fondul unui armistițiu de încetare a focului de ambele părți, aduce după 19 ani de confruntare, speranța unui final al războiului civil.

Rebelii tamili renunță la proclamarea unui stat independent propriu în schimbul autonomiei regionale, în cadrul unui stat unitar după modelul Elveției, Canadei sau Australiei. Disensiunile dintre președinte și premier, precum și retragerea părții tamile de la negocierile de pace provoacă o criză politică și alegeri parlamentare anticipate organizate la 2 aprilie 2004. Alianța electorală cu orientare de stânga a șefului statului doamna Kumaralunga iese victorioasă în noua confruntare, obținând 105 din cele 225 de locuri ale legislativului (45,8% din sufragii), iar Mahinda Rajapakse devine noul prim-ministru. Și în cadrul separatiștilor tamili izbucnesc în 2004 ciocniri armate între grupări rivale. Aceasta insula era si poate încă mai este o pescătorie de perle. În cartea "20.000 de leghe sub mari" de Jules Verne este descrisă o imensă perlă. În carte este descris cum se pescuia pe vremuri. Mai mult, erau pescari indieni care erau majoritatea sclavi. Acestia nu traiau mult din cauza apei, multi mureau pe fundul apelor.

Pe 26 decembrie 2004, coastele de sud și de vest ale Sri Lankăi au fost afectate de o serie de valuri tsunami provocate de un cutremur cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter. Tsunami-ul din 26 decembrie 2004 provoacă în regiunea de coastă moartea a circa 300.000 de persoane și importante daune materiale.
În mai 2009 o ofesivă militară guvernamentală cucerește ultimul bastion al tigrilor tamili, reușind să câștige controlul întregii insule.

foto: PIXABAYSri Lanka, a noua insulă ca mărime din lume

Insula Ceylon (fostul nume al statului Sri Lanka) este a noua insulă ca mărime din lume, situată în Oceanul Indian, despărțită de India prin strâmtoarea Palk (50 km) și superficiul insular Podul lui Adam. Potrivit Wikipedia, din punct de vedere geologic, insula este o prelungire a continentului, și mai exact a Platoului Deccan.

Țara măsoară 400 de kilometri de la nord la sud și 200 km de la vest la est. Ea este împărțită în trei regiuni: câmpiile fertile și dens populate de pe coastă, masivul muntos din interiorul țării și zona aridă cu roci calcaroase din nord.

Cadrul natural este dat de un relief de podișuri vechi dominat de inselberguri tipice în nord și est și prezentând câteva depresiuni mai mari bine populate (Kandy, Ratnapura). Cotele cele mai mari se întâlnesc în partea central sudică (Padurutalagala, 2524 m, altitudinea maximă din țară, Sri Pada, Vârful lui Adam, 2243 m).

Câmpiile au o poziție periferică, însoțind țărmul (1 340 km) care, la rândul său, este marcat de lagune și plaje.

Clima este tropicală cu manifestări ale musonilor de nord-est (în perioada decembrie - martie) și de sud-vest (iunie - octombrie) cu precipitații bogate în sud vest și în regiunea înaltă (2.400 – 4.000 mm/an) și mai reduse în nord unde sezonul uscat durează până la 7 luni. Ciclonii care se abat destul de frecvent asupra Sri Lankăi provoacă pagube, inclusiv pierderi de vieți omenești. Valul seismic (tsunami) produs de cutremurul din nordul insulei Sumatera la 26 decembrie 2004 a provocat moartea a 31.000 persoane din estul țării și mari pagube materiale.

Râurile sunt scurte (Mahaweli Ganga, cel mai lung, are 331 km) și prezintă un potențial energetic ridicat.

foto: PIXABAYAlerte de călătorie în Sri Lanka

Pe site-ul MAE este menționată alertă de nivelul 3 din 9 pentru Sri Lanka. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka că, în ultima perioadă, situația internă din acest stat s-a normalizat, după protestele violente din perioada aprilie – iulie 2022.
Urmare măsurilor adoptate de către autorități, după instalarea actualului guvern (iulie 2022) "nu s-au mai înregistrat acțiuni de protest neautorizate și nici violențe la manifestațiile sporadice de protest, autorizate.

Urmare stabilizării situației interne și eliminării restricțiilor referitoare la COVID-19, nu mai este necesar certificat de vaccinare sau rezultat negativ la testul PCR la intrarea în Sri Lanka.
Începând cu luna noiembrie 2022, a crescut progresiv numărul turiștilor străini în țară, ajungând la circa 100 mii în luna ianuarie 2023.

Deși se înregistrează sincope în aprovizionarea populației cu alimente, carburanți și medicamente, stațiunile turistice frecventate de turiștii străini sunt bine aprovizionate cu aceste produse.
Se recomandă cetățenilor români să evite zonele cu demonstrații, adunări publice pentru că încă mai există riscul apariției de violențe și trebuie să fie precauți când se află în apropierea unor adunări mari, proteste sau demonstrații.

MAE informează că vizitatorii cetățeni străini sunt obligați să respecte instrucțiunile reprezentanților instituțiilor centrale ale statului sri lankez și să aibă asupra lor pașaportul sau un alt act de identitate.
 
De asemenea, se recomandă cetățenilor români să se informeze asupra situației de securitate din zonă, accesând pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Se reamintește turiștilor români care călătoresc în zonele din nordul țării, care nu sunt complet deminate, ca deplasările să aibă loc numai pe arterele rutiere naționale sigure pentru circulație.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să apeleze la firmele de turism locale pentru excursiile în nordul țării, iar cei care doresc să călătorească pe cont propriu în Provincia din Nord trebuie să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale, evitând intrarea în zonele militare de maximă securitate.

Febra Dengue este o boală prezentă în această țară, în special în perioada ploilor musonice, care, de regulă, se transmite de către ţânţari, iar simptomele sunt: febră, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, apariţia unor pete roşii pe corp şi, în unele cazuri, hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor. Simptomele pot să apară și după 7-10 zile de la momentul în care s-a produs înţepătura. Autorităţile din Sri Lanka recomandă cetăţenilor să consulte un medic dacă prezintă aceste simptome.

Atenţie! Traficul, posesia şi consumul de droguri în Sri Lanka se pedepsesc cu moartea.
 
foto: PIXABAYContactarea autorităţilor române

Cetățenilor români care se deplasează sau se află în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka li se recomandă să își semnaleze prezența pe teritoriul acestui stat, contactând Ambasada României la Colombo și transmițând propriile coordonate de contact la adresa de e-mail colombo@mae.ro sau prin intermediul portalului:

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:
  •  Ambasada României la Colombo +94112676520 Call Center
  • București +94777882539 Telefon de urgență
De asemenea, cetățenii români pot apela Ambasada României la Colombo la numărul de telefon: +94 11 2676520, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

MAE amintește că cetățenii români aflați în zona Provinciei Centrale (Kandy), se pot adresa și Consulatului Onorific al României la Kandy pentru sprijin și obținerea de informații despre situația din zonă, la următoarele date de contact: Hotel Suisse, 30 Sangarraja Mawatha, telefon +94 81 563 3923, mobil +94 774916366; email: hon.consl.romania.kdy@gmail.com.
Cetățenii români care ignoră avertismentele Ministerului Afacerilor Externe și se deplasează în zone de risc sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele de rigoare.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte paginile de Internet http://colombo.mae.ro, www.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro, https://www.ecdc.europa.eu/en/dengue și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în străinătate” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei „Un SMS îți poate salva viața!”.

Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă şi să respecte următoarele recomandări:
  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile, deplasarea pe timp de noapte în zone izolate ale ţării, precum şi în capitală.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. Există un număr tot mai mare de incidente privind fraudarea cărţilor de credit.
  • În cazul deplasărilor individuale, să folosească pentru cazare doar hoteluri sau spaţii autorizate şi recomandate, să folosească cu precădere mijloacele de transport gen scutere cu trei roti (tuk – tuk) şi taxiuri ale firmelor autorizate.
  • Să evite zonele în care se află obiective militare, paramilitare sau guvernamentale.
  • Să deţină în permanenţă un document de identitate cu fotografie.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să oprească la semnalul autorităţilor militare de la punctele fixe de control.
De asemenea, se recomandă turiştilor care se deplasează pe cont propriu în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka să se cazeze la unităţile hoteliere recomandate de autorităţi. Aceste hoteluri sunt dotate cu cabinete medicale şi personal medical specializat

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (https://cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccina...) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Adrese utile:

Ambasada României în Sri Lanka
 
Ambasador:  Doamna Steluța ARHIRE

Are acreditare si in Republica Maldivelor.

COORDONATE DE CONTACT:
Adresă: 25/1, Horton Place, Colombo 7
Web: http://colombo.mae.ro

Ambasada Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka
Str. General Constantin Budișteanu, nr. 28, Sector 1, București
Tel: 031 433 82 00
0790 632 915
Email: slemb.bucharest@mfa.gov.lk

Program de lucru Ambasada: luni – vineri 08.30 – 16.30
Program de lucru Secția Consulară : luni – vineri 09.30 – 15.30
-----
E.S. Dna Mariez Enid Madurika Joseph WENINGER
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar (17 septembrie 2024)
Dl Rasiah RATHEESPARAN
Atașat (4 septembrie 2023)
 
Notă: Listă Corp Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
România, relații diplomaticeRepublica Sudan, partener important al României în Africa! Alertă de călătorie emisă de MAE (GALERIE FOTO)
Sursa foto: PIXABAY
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii