Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:45 31 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii trec în această noapte la ora de vară. Tot ce trebuie să știi

ro

29 Mar, 2025 08:19 557 Marime text
foto: Freepick.com România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie 2025. Astfel, la ora 03:00, ceasurile vor fi date înainte la ora 04:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin.

Trecerea la ora de vară are loc anual în ultima duminică din martie, iar revenirea la ora de iarnă se face în ultima duminică din octombrie.

Schimbarea orei poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Studiile arată că mulți oameni suferă de insomnii, dificultăți de concentrare, iritabilitate și chiar dureri de cap.De asemenea, în prima săptămână după modificarea orei, riscul de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale crește ușor. Lipsa somnului și perturbarea ritmului circadian pot influența și tensiunea arterială, metabolismul și nivelul hormonilor de stres.

Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări 

Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori greșit numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului, scrie Wikipedia. 


Istoricul orei de vară 


Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.
 
În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:

După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.
 
 

Citește și:


Ora de vară 2025. Ce se întâmplă cu propunerea Comisiei Europene, de eliminare a schimbării orei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii