Sănătatea în județul Constanța. Între cereri crescute și resurse limitate
Sănătatea în județul Constanța. Între cereri crescute și resurse limitate
04 Apr, 2025 11:21
ZIUA de Constanta
269
Marime text



Casa de Asigurări de Sănătate Constanța a încheiat anul 2024 cu un volum impresionant de activitate, reflectat în date statistice relevante și o dinamică de o complexitate ridicată a relației cu furnizorii de servicii medicale și cu asigurații.
Potrivit unui comunicat pus la dispoziție de Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, într-un context marcat de nevoia permanentă de adaptare la realitățile din teren și în condițiile unui județ cu multiple particularități demografice, economice și geografice, CAS Constanța rămâne un pilon esențial în garantarea accesului echitabil la servicii medicale.
Potrivit Raportului de activitate 2024 și Sintezei privind particularitățile județului Constanța și analiza comparativă cu anul 2009, instituția a gestionat:
* peste 2 milioane de consultații în medicina de familie;
* aproape 2,6 milioane de investigații paraclinice;
* 45.751 de pacienți tratați în cadrul programelor naționale de sănătate, dublu față de anul 2009;
* 17.226 contracte și acte adiționale încheiate cu 1.044 de furnizori;
* 594.426 persoane asigurate, dintre care peste 35% asigurate fără plata contribuției;
* 356 farmacii în contract, poziționând județul pe locul 3 la nivel național;
* peste 80.000 de solicitări primite din partea asiguraților.
În paralel, CAS Constanța a continuat să se confrunte cu provocări legate de resursa umană. În 2024, instituția a avut doar 74 de angajați, față de 85 în 2009, iar media de vârstă a crescut la 53,54 ani, cu doar 5 angajați sub 40 de ani, se mai arată în comunicat.
Documentele subliniază și modul în care specificul județului, cu un aflux sezonier important de turiști, prezența unor stațiuni balneare cu adresabilitate națională (precum Techirghiol), dar și faptul că județul se află pe locul 5 la nivel național ca număr de spitale, influențează direct activitatea instituției.
Aceste caracteristici generează o cerere crescută de servicii medicale în sezonul estival și o dinamică aparte în gestionarea relațiilor contractuale și a finanțării.
Citește și:
Peste 3 milioane de certificate de concediu medical eliberate anul trecut. Detalii de la CNAS
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii