Sărbătoare în Parohia „Sfântul Dumitru” din Constanța. ÎPS Teodosie va oficia slujba de hram
Sărbătoare în Parohia „Sfântul Dumitru” din Constanța. ÎPS Teodosie va oficia slujba de hram- Marți, 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, de la ora 8.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți altarul de vară și va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Dumitru” din Constanța.
Reamintim că, în anul 2012, în urma unor lucrări de renovare, au fost descoperite în clopotniţa bisericii „Sfântul Dumitru” din Constanța, într-o raclă argintată, zece părticele de sfinte moaşte. În raclă s-a descoperit, de asemenea, şi actul de donaţie emis de Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, către Parohia „Sfântul Dumitru“, din anul 1936.
Biserica „Sfântul Dumitru” din Constanța
În perioada interbelică, oraşul Constanţa era într-o continuă dezvoltare şi se extindea dinspre actualul bulevard Mamaia spre staţiunea Mamaia. Astfel, Gherontie Nicolau, episcopul Constanţei, înfiinţează în anul 1933 Parohia „Sfântul Dumitru“, la marginea oraşului, în cartierul Tăbăcărie. Dar abia după nouă ani a putut fi amenajată o casă de rugăciune într-o locuinţă închiriată.
După mai multe încercări ale preoţilor Ioan Iacob şi Ilie Sanda de a ridica o biserică, în 1947 şi 1954, piatra de temelie a actualei biserici a fost pusă în 1957. Acest fapt a fost posibil după numirea preotului Constantin Creţu la cârma parohiei, dar şi a faptului că Primăria Constanţa acordase un teren Parohiei „Sfântul Dumitru“ încă din 30 mai 1947. Deşi dorea să construiască o biserică mai mare, lipsa fondurilor l-a determinat pe preotul Constantin Creţu să renunţe la primul proiect şi să îşi concentreze atenţia către un proiect realist. După ce Episcopia Dunării de Jos i-a aprobat începerea lucrărilor şi a acordat parohiei un ajutor financiar în vederea procurării materialelor de construcţie, părintele Constantin Creţu a pus piatra de temelie pe 17 septembrie 1957.
Biserica a fost sfinţită pe 5 octombrie 1958, de Chesarie Păunescu, episcopul Dunării de Jos - Galaţi. În actul de sfinţire a bisericii, păstrat în Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, sunt consemnaţi preoţii care au participat la slujbă:
„Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Sfântului Duh, construitu-sa acest lăcaş de închinare spre slava lui Dumnezeu şi întru cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în oraşul Constanţa, str. Dorobanţi, nr. 64. Lucrările au început pe 2 septembrie 1957 prin strădania organelor parohiale şi cu contribuţia bunilor creştini din parohie, a Protoieriei Constanţa, a Sfatului Popular Regional, Departamentului Cultelor şi a Sfintei Episcopii - Galaţi. Slujba sfinţirii s-a oficiat astăzi 5 octombrie anul mântuirii una mie nouă sute cincizeci şi opt, de către P.S. Episcop Chesarie Păunescu al Eparhiei Dunării de Jos - Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi format din prea cuviosul Ieronim Motoc, vicarul Sfintei Episcopii, preoţii Mihai Blănaru şi Ioan Teohari, consilieri ai Sfintei Episcopii, Gheorghe Cărnaru, inspector bisericesc, Ioan Dragomir, protoiereul Constanţei, Preda Ionescu, secretarul Protoieriei, Constantin Coadă, de la parohia «Sfinţii Împăraţi I» oraş Constanţa, Ilie Sanda de la parohia «Sfinţii Îngeri» oraş Constanţa, Mitrofan Palade, de la parohia «Sfântul Nicolae» oraş Constanţa, Visarion Petculescu de la parohia «Adormirea II» oraş Constanţa şi Constantin Creţu de la parohia «Sfântul Dumitru» oraş Constanţa, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui impunător număr de credincioşi (...)“.
Între anii 1996 şi 2001, sub coordonarea preotului paroh Gheorghe Roman, au fost efectuate mai multe lucrări importante la biserică. Astfel, biserica a fost mărită prin construirea unui pridvor, pictată, şi i-au fost adăugate două turle deasupra pridvorului. În urma acestor lucrări, biserica a fost sfinţită în anul 2001 de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Astăzi, parohia este condusă de preotul iconom-stavrofor Ilie Petre.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, fiind fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să fie aduse jertfe zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie l-a binecuvântat, în numele lui Hristos, pe tânărul creştin Nestor, care urma să se lupte cu vestitul gladiator păgân Lie. În urma luptei, Nestor l-a învins pe Lie, iar împăratul a aflat de binecuvântarea lui Dimitrie şi a poruncit ca Dimitrie să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.
Sursă foto: Biserica „Sfântul Dumitru” Constanța
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp