Schimbări importante în Codul Rutier Bicicliștii și cei care merg pe trotinetă vor fi testați pentru alcool
Schimbări importante în Codul Rutier: Bicicliștii și cei care merg pe trotinetă vor fi testați pentru alcool
29 Jun, 2024 17:11
ZIUA de Constanta
1093
Marime text
- Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotineta electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern care schimbă Codul Rutier. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.
Guvernul a adus noi modificări la Codul Rutier 2024, printr-o Ordonanță de Urgență. Astfel, vor putea fi testate pentru alcool și droguri și persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică. De asemenea, au fost aprobate noi reglementări privind folosirea mijloacelor video, potrivit știripesurse.ro.
Guvernul a adoptat în ședința din 28 iunie 2024 Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne.
Astfel, la articolul 101 alineatul (1), punctul 8 respectiv după punctul 21, se introduce un nou punct, pct.22, cu următorul cuprins:
Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.Se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:
- situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
- săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
- stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.
Concret, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății, transmite MAI în comunicatul de presă.
Citește și
Atenție, șoferi!Noi modificări în legislația rutieră. Precizări ale IGPR
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii