Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:06 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala Greacă, retrocedată oficial, ieri, Comunităţii Elene Elpis. Preşedintele Antoniadis - „Este dureros să vedem cum a ajuns“ (galerie foto)

ro

26 Feb, 2020 00:00 8412 Marime text

După ce însuşi simbolul Constanţei a intrat pe lungul drum al restaurării, ochii plini de speranţă ai constănţenilor se îndreaptă şi spre celelalte monumente ori clădiri vechi ce reprezintă inima oraşului de la malul mării. Comunitatea Elenă Elpis din Constanţa a intrat ieri în posesia actelor oficiale prin care clădirea Școlii generale nr. 2 Constanţa – Școala Greacă - a fost retrocedată comunităţii.


Procesul de retrocedare a fost lung şi anevoios, fiind început în urmă cu mai bine de 15 ani. Greul însă acum începe: Anton Traian Antoniadis, preşedintele Comunităţii Elene Elpis, ne-a declarat că prima vizită oficială în clădire a scos la iveală starea deplorabilă în care a ajuns imobilul. „Este o norocire în ce hal a fost lăsată să ajungă şcoala! Acum 10 minute am fost înăuntru, imediat ce am primit oficial hârtiile. Este dureros să vedem cum a ajuns. La o primă estimare, cred că ar fi nevoie de cel puţin 200.000 sau 300.000 de euro să o facem să renască şi, la acest moment, nu ştiu de unde sau cum am putea strânge sumele necesare“.


Potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de Comunitatea Elenă Elpis din Constanţa, începuturile Școlii Elene în oraş se situează în jurul anului 1867, moment în care se regăsesc menţionate cheltuielile pe care comunitatea le-a făcut pentru procurarea materialului şcolar, dar şi pentru plata profesorului ce preda aici, arhimandritul Tsulatis.


Numărul de elevi, în descreştere


Situată peste drum de Biserica Elenă „Metamorphosis“, pe strada Dr. Aristide Karatzali, la numărul 13, Școala generală nr. 2 – Școala Greacă a fost închisă în urmă cu mai bine de doi ani. În anul 2018, Colegiul Naţional „Mihai Eminescuׅ“ a solicitat Consiliului Local Constanţa reorganizarea prin operaţiunea de lichidare/dizolvare a Școlii nr. 2.



La momentul respectiv se arăta că „spaţiul în care se desfăşoară procesul instructiv-educativ din cadrul Școlii nr. 2 se află în imposibilitatea de a primi avizele sanitare necesare funcţionării pentru anul şcolar 2018-2019, întrucât imobilul se află într-o avansată stare de deteriorare“. S-a menţionat, totodată, faptul că în ultimii ani numărul elevilor ce urmau cursurile şcolii s-au diminuat constant, efectivele de elevi situându-se cu mult sub nivelul de şcolarizare.


Prin Hotărârea nr. 359/27.09.2018 a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, s-a decis că „se retrage din administrarea Colegiului Naţional «Mihai Eminescu» situat în strada Traian nr. 19 imobilul din strada Aristide Karatzali nr. 13 (fosta Școala Gimnazială nr. 2) conform anexei nr.2, proprietate publică a municipiului Constanţa şi se preia în administraţia Consiliului local al municipiului Constanţa“.


Comisia a soluţionat prin restituire dosarul Comunităţii Elpis“



În paralel, Comunitatea Elenă Elpis din Constanţa ducea o luptă de peste 10 ani pentru recuperarea şcolii. La finele lunii decembrie 2019, lupta a făcut primii paşi efectivi spre un final. Pe data de 23 decembrie 2019, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România s-a întrunit la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.


Informaţiile oficiale atestă faptul că, în cadrul acestei şedinţe, „Comisia a soluţionat prin restituire în natură un dosar constituit de Comunitatea Elenă Elpis din Constanţa“. Comunitatea mai avea o singură clădire de primit înapoi de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – Şcoala Greacă. Contactat telefonic, preşedintele Anton Traian Antoniadis ne-a confirmat că este vorba despre acest imobil, decizia privind retrocedarea sa fiind luată în şedinţa comisiei din 23 decembrie 2019. Totodată, acesta ne-a precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare, se aşteaptă un termen de 40 de zile, timp în care hotărârea de restituire poate fi atacată. În cazul în care nu există contestaţii împotriva acesteia, hotărârea devine efectivă.


Acte de vandalism


Astfel, contactat telefonic şi ieri, preşedintele Comunităţii Elene Elpis din Constanţa, Anton Traian Antoniadis, ne-a confirmat sosirea documentelor ce atestă revenirea şcolii la comunitatea elenă. Din păcate, de la închiderea şcolii şi până în prezent, clădirea a fost supusă nu numai vitregiilor abandonului, ci şi actelor de vandalism. Tablele claselor au fost sparte, la fel geamurile şi uşile, bucăţi din gard se desprind, iar mizeria este de nedescris.


„Este o nenorocire în ce hal a fost lăsată să ajungă şcoala! Acum 10 minute am fost înăuntru. Este dureros să vedem cum a ajuns“, ne-a declarat Anton Traian Antoniadis, făcând precizarea că greul acum începe.


Planurile sunt mari pentru renaşterea şcolii, însă realitatea imediată înseamnă muncă şi bani pentru igienizarea şi reabilitarea acesteia. „Curent nu este, apă nu este... Ca măsuri imediate, ne chinuim să sudăm nişte uşi, să închidem cumva ferestrele, să nu se mai poată intra în imobil şi continua actele de vandalism“, a adăugat acesta.


Foştii elevi, dispuşi să ajute şcoala


Pe de altă parte, este de menţionat că pe platformele de socializare virtuală există grupuri din care fac parte foşti elevi ai Şcolii generale nr. 2 Constanţa, care deplâng stadiul în care aceasta a ajuns şi care spun că ar fi dispuşi să contribuie cum pot măcar la igienizarea locului: „Nu pot să văd în starea asta Şcoala Generală numărul 2. M-am gândit cine doreşte să ne unim forţele şi să facem curăţenie în şcoală, măcar sa o lăsăm într-o stare bună, nu mă aştept să vină cineva şi să ajute, dar voiam să întreb dacă din partea voastră este vreo obiecţie şi dacă este o idee bună! Mulţumesc anticipat şi poate că dacă o sa fie într-o stare bună, o să putem face ceva în legătură cu şcoala şi să o salvăm!“, a scris un utilizator pe grupul de socializare virtuală.


De menţionat că, la momentul la care utilizatorul a făcut postarea respectivă, nu se ştia dacă se încheiase ori nu procedura de retrocedare şi cui aparţine imobilul.


De ieri, Școala generală nr. 2 Constanţa – Școala Greacă – s-a întors în sânul comunităţii care a pus bazele naşterii sale. Constănţenii şi toţi cei care iubesc oraşul vechi şi istoria sa aparte privesc acum cu speranţă spre o renaştere a îndrăgitei clădiri.


Citeşte şi:

Iată ce şcoală constănţeană a fost desfiinţată!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii