Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:23 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se anunță noi furtuni solare, însoțite de aurore boreale

ro

30 Jul, 2024 21:00 190 Marime text
Aurora boreală, foto- Freepick

Noi furtuni solare ar putea provoca furtuni geomagnetice pe Pământ, cu manifestări ale aurorelor boreale chiar şi la latitudini mai joase, începând de marţi seară şi până joi, conform Administraţiei Naţionale americane pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA), transmite marţi AFP.



În luna mai planeta a cunoscut cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani

În luna mai planeta a cunoscut cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au provocat aurore boreale vizibile pe cerul nopţii în Statele Unite, Europa şi Australia în special, la latitudini mult mai mici decât de obicei.

Furtunile solare pot fi însoţite de ejecţii de masă coronală (CME), un flux de plasmă format din particule energizate care durează până la câteva zile pentru a ajunge pe Pământ. Interacţiunea lor cu câmpul magnetic al Pământului produce aurore boreale, asemănătoare unor perdelele de lumină gigantice, ondulate şi colorate.

Patru CME se îndreaptă în prezent către Pământ, conform unui anunţ făcut luni seară de NOAA şi urmează să întâlnească planeta noastră de marţi şi până joi. Activitatea cea mai puternică este aşteptată marţi, cu o furtună geomagnetică de categoria 3, în timp ce cele produse în luna mai au atins nivelul cel mai ridicat, specific categoriei 5.

Conform NOAA, aurorele boreale vor putea fi observate în Canada şi în statele americane nordice. "Cu puţin noroc" aurorele vor putea fi văzute şi în nordul Europei, în Anglia, Germania de Nord, Ţările de Jos şi Belgia, conform siteului SpaceWeatherLive.


Fenomenele CME nu produc doar aurore boreale

Fenomenele CME nu produc doar aurore boreale, ele pot deteriora şi reţelele electrice şi de telecomunicaţii.

Activitatea solară este pe punctul de a atinge un maximum în ciclul său de 11 ani. Denumită "maximum solar", această perioadă de activitate intensă este aşteptată între sfârşitul anului 2024 şi 2026.

Atunci când particulele energizate purtate de vântul solar întâlnesc câmpul magnetic al Pământului, ele sunt accelerate către polii magnetici. Acest lucru explică de ce aurorele sunt observate frecvent la latitudini mari. Dacă însă CME-urile sunt puternice, atunci aurorele coboară spre latitudini mai mici decât de obicei.

Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată, denumită Evenimentul Carrington, a avut loc în septembrie 1859. Ea a provocat supratensiuni electrice în liniile telegrafice suficient de ridicate pentru a aprinde echipamentele, mai notează AFP.

Sursa: Agerpres.ro



Citește și:

În plină furtună solarăAurore boreale pentru a doua noapte consecutivă. Este preconizat ca fenomenul să se repete și în această noapte
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii