Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:44 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se implementează proiectul pentru realizarea documentației tehnico-economică a Parcului arheologic Noviodunum

ro

31 May, 2022 14:27 1286 Marime text
Cetatea Noviodunum, foto: ZIUA de Constanța PRIMĂRIA ORAŞULUI ISACCEA în parteneriat cu INSTITUTUL DE CERCETĂRI ECO-MUZEALE “GAVRILĂ SIMION” TULCEA, implementează proiectul pentru realizare documentație tehnico-economică (Proiect Tehnic) Parcul arheologic Noviodunum. “Restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Cetatea Noviodunum”.


Activitățile se derulează în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice (administrat de Institutul Național al Patrimoniului), subprogramului Elaborare a documentațiilor tehnico – economice pentru investiții asupra monumentelor istorice, pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice.


Obiectivele generale ale proiectului sunt conservare-restaurare, interpretare, prezentare și punere în valoare monumentului „Cetatea Noviodunum”.


Anvergura sitului și complexitatea problemelor pe care le ridică restaurarea și punerea în valoare, impune un scenariu de intervenție în direcția restaurării, conservării monumentelor, dar în același timp se dorește și realizarea unei infrastructuri de vizitare/expunere. Destinația sitului este una culturală, cu funcțiune mixtă, turistică, muzeală și de cercetare., transmite un comunicat din partea ICEM Tulcea. 


Valoarea culturală excepțională a sitului, care a condus la punerea sa sub protecție legală multiplă, corelată cu problemele severe de conservare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.


Au fost stabilite direcțiile de abordare a întocmirii fazei de proiectare DTAC, a fost discutat scenariul expozițional, pe baza tematicii expoziționale formulată la faza DALI (în prezent se desfășoară activitatea de selectare a materialelor expuse), realizare studiu geotehnic, completare releveu și integrarea unor informații locale, precum și realizare de săpături arheologice locale pentru definirea unor niveluri de călcare (Incinta de SE – Turnul Mare) și evidențierea traseelor unor ziduri aflate în mare parte a timpului sub apele Dunării (latura de nord a incintei). În paralel cu activitățile specifice de teren se lucrează la elaborarea fazei DTAC pe specialități – arhitectură/restaurare, rezistență, instalații, peisagistică, intervenții asupra materialului istoric., a mai precizat sursa citată anterior. 



 
Unul dintre cele mai importante situri din zona de nord a Dobrogei
 
Amintim, în cadrul unui amplu proiect dedicat istoriei Dobrogei, intitulat #Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millennials, jurnaliștii ZIUA de Constanța au vizitat Cetatea Noviodunum, iar cu această ocazie, Aurel Daniel Stănică, resposabilul sitului Noviodunum a făcut următoarele precizări:
 
„Este unul din cele mai importante situri din zona de nord a Dobrogei. Un sit pluristratificat care prezintă istoria Dobrogei pe mai multe perioade istorice. Toponimul este de origine celtică. Așezarea a fost descoperită la finalul secolul XIX, de mai multe colective de arheologi și istorici de seamă. Am putea spune că din acel moment în firmamentul arheologiei dobrogene apare și pontonul vechi ca fiind anticul Noviodunum. Avem, deci, un sit pluristratificat cu locuire aparținând periodei medie-bizantină, medievale, mai precis secolele X-XV, apoi coborâm pe firul istoriei perioadei romane, sec I-VII și perioade mai vechi“.
 
Acesta a mai explicat că „locul este cunoscut îndeosebi pentru că a fost sediu al flotei de la Dunăre, dar și un important centru urban care primise titlul de municipium. Totodată, se pare că a fost și centru episcopal. Trebuie să punctăm că martirii de la Niculițel au fost martirizați aici. Pentru perioada medie bizantină și medievală, orașul era destul de important. Mulți spun că aici ar fi fost Vicina, una din enigmaticele localitățin care încă nu au o localizare exactă“.




Citește și:

Contract de circa 150.000 de euro Cine va elabora proiectul pentru restaurarea Cetății Noviodunum. Legătură cu Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millennials: Noviodunum, o cetate milenară (galerie foto+video)




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii