Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:33 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se lucrează la restaurarea și reabilitarea generală a Sinagogii (Templul Israelit) din Constanța (GALERIE FOTO)

ro

05 Sep, 2024 16:15 579 Marime text
Sursa galeriei foto: Facebook/Comunitatea Evreilor din Constanţa În această perioadă se lucrează de zor la restaurarea și reabilitarea generală a Sinagogii (Templul Israelit) din Constanța. 

Clădirea a fost înconjurată de schele, iar muncitorii s-au apucat de treabă. 

Reamintim că, vara trecută în 2023, a fost semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga (Templul Israelit) din Constanța.

„Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al Municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România cât și întregii societăți. 9 ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu Președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Încercări repetate care au eșuat. O speranță care a devenit astăzi realitate", anunța președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler. Valoarea estimată este de 9.815.555,12 lei fără TVA.


Sinagoga este situată pe strada C.A Rosetti nr. 2. Din construcția de rit aşkenaz din Constanţa nu au mai rămas decât zidurile de incintă.

Templul a fost construit în stil auster, neogotic catalan, după planurile arhitectului Adolf Linz, pe un singur nivel. Era o construcție monumentală, formată dintr-o navă principală și două laterale, despărțite în interior prin două rânduri de stâlpi și acoperite cu bolți în ogivă.

Nava centrală prezenta o intrare impunătoare, cu ancadrament gotic arcuit în acoladă, cu uși masive de lemn și ferestre laterale cu vitralii, având deasupra un panou arcuit în ogivă, cu fereastră biforă și peste acesta – Tablele Legii încadrate de arcaturi ogivale, iar în vârf – steaua lui David. Navele laterale prezentau, de asemenea, în fațada principală, câte o ușă, fiecare având deasupra, în ax, câte o fereastră circulară cu steaua lui David. 

Citește și: 

Monument salvat de la degradare și uitareSinagoga din Constanţa, reabilitată! A început organizarea de șantier (GALERIE FOTO + VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii