Monument salvat de la degradare și uitare Sinagoga din Constanţa, reabilitată! A început organizarea de șantier (GALERIE FOTO + VIDEO)
Monument salvat de la degradare și uitare: Sinagoga din Constanţa, reabilitată! A început organizarea de șantier- A început organizarea de șantier pentru reabilitarea Templului Israelit din Constanța.
- Conest SRL a câștigat licitația organizată de CNI privind reabilitarea Templului Israelit din Constanța.
- Sinagoga este situată pe strada C.A Rosetti nr. 2.
- Din construcția de rit aşkenaz din Constanţa nu au mai rămas decât zidurile de incintă.
- Construită în anul 1911, după planurile lui Adolf Linz, Sinagoga a trecut prin multe.
Firma Conest SA, din Iași, care a câștigat licitația organizată de CNI privind reabilitarea Templului Israelit din Constanța a început organizarea de șantier.
„Vineri, 19 iulie, firma Conest SA, care a câștigat licitația organizat de CNI a montat containerele, a adunat gunoaiele și molozul“, a dezvăluit Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța.
Conform Legii nr. 102/13.04.2023, alineatul 239, se anunta public obținerea Autorizatiei de Construcție nr. 366 din 23.04.2024, emisă de Primăria Municipiului Constanța, pentru obiectivul: „Executarea lucrărilor de primă urgență pentru reabilitare generală - templul Israelit Constanța", pentru amplasamentul din strada C.A. Rosetti, Cartea Funciara 243210, Fișa Bunului (imobil sau număr cadastral 243210; titular Comunitatea Evreilor din Constanța) și începere lucrări.
Reamintim că, vara trecută în 2023, a fost semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga (Templul Israelit) din Constanța.
„Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al Municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România cât și întregii societăți. 9 ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu Președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Încercări repetate care au eșuat. O speranță care a devenit astăzi realitate ", anunța, anul trecut, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler. Valoarea estimată este de 9.815.555,12 lei fără TVA.
Dupa multe incercari din partea CNI (Compania Nationala de Investitii) de a atribui lucrarile unui constructor, pe 12 iunie 2023, CONEST a semnat contractul pentru „Executarea lucrarilor de prima urgenta – Reabilitare generala – Templu lsraelit Constanta”. Proiectul are o durată de doi ani și este finanțat de catre Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin CNI.
Sinagoga este situată pe strada C.A Rosetti nr. 2. Din construcția de rit aşkenaz din Constanţa nu au mai rămas decât zidurile de incintă.
Templul a fost construit în stil auster, neogotic catalan, după planurile arhitectului Adolf Linz, pe un singur nivel. Era o construcție monumentală, formată dintr-o navă principală și două laterale, despărțite în interior prin două rânduri de stâlpi și acoperite cu bolți în ogivă.
Nava centrală prezenta o intrare impunătoare, cu ancadrament gotic arcuit în acoladă, cu uși masive de lemn și ferestre laterale cu vitralii, având deasupra un panou arcuit în ogivă, cu fereastră biforă și peste acesta – Tablele Legii încadrate de arcaturi ogivale, iar în vârf – steaua lui David. Navele laterale prezentau, de asemenea, în fațada principală, câte o ușă, fiecare având deasupra, în ax, câte o fereastră circulară cu steaua lui David, potrivit sursei citate.
Despre Conest SA
Firma a fost înființată în anul 1991, are sediul pe bulevardul Metalurgiei, Nr. 2 din Iași și desfășoară lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezențiale.
Conest SA este controlată de Cozma Viorel, cu 92.662 % din capitalul social, și Alți Acționari Persoane Fizice, cu 7,34 % din capitalul social.
Administratorii firmei sunt: Irimia Lucian și Pistea Roxana-Maria.
Conest SA mai este acționat în: Bellevue Hill Residence SRL, Conest House SRL, BCT Confort Residence SRL, OZANA Residence Conest SRL, CC Agregate Betoane SRL, Medara Health SRL, Conest Parc Residence SRL, Conest Rezidential SRL, Iorga Business Center SRL, Conest Dacia Residence SRL.
Din 2007, firma a mai obținut, prin negociere directă, 171 de contracte de la autorități publice locale. Printre acestea se numără: Ministerul Apărării Naționale - Um02275 Băltatești, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T.Popa" din Iași, Comuna Dragănești, Comuna Tomesti, Comuna Agapia, Comuna Răucești și altele.
De asemenea, Conest SRL a mai câștigat mai multe licitații organizate de autorități pubice, printre care Compania Națională de Investiții SA, Apavital SA Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T.Popa" din Iași, Județul Neamț, Municipiul Iași și altele.
În anul 2023, firma cu 485 de salariați a raportat cifră de afaceri de 228.053.831 lei și un profit de 4.417.276 lei.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
De asemenea, pentru redactarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
Citește și:
Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța
CNI vrea să reabiliteze sinagoga din Constanța. Cine își mai aduce aminte de un alt templu al comunității evreiești, dispărut fără urmă
A fost semnat contractul pentru lucrări de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga din Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!