Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:28 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se reia licitația pentru Centrul de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer la Constanța 21 septembrie - Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer

ro

21 Sep, 2024 09:50 396 Marime text

Sursa foto: Freepick.com Data de 21 septembrie 2024 marchează Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer, pentru a creşte gradul de conştientizare a acestei boli şi pentru a contesta stigmatul care persistă în jurul bolii Alzheimer şi a tuturor tipurilor de demenţă.

Boala Alzheimer (AD), denumită și Alzheimer, este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp. Este cauza a 60–70% din cazurile de demență.
 

Iată care este cel mai frecvent simptom precoce 

Cel mai frecvent simptom precoce este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente. Pe măsură ce boala avansează, simptomele pot include probleme cu vorbirea, dezorientarea (inclusiv rătăcirea cu ușurință), schimbări de dispoziție, pierderea motivației, negestionarea îngrijirii de sine și probleme de comportament. Pe măsură ce starea unei persoane scade, se retrage adesea din familie și din societate. Treptat, funcțiile corporale se pierd, ducând în cele din urmă la moarte. Deși viteza de progresie poate varia, speranța de viață tipică după diagnostic este de trei până la nouă ani.


În 2015, au existat aproximativ 29,8 milioane de oameni în întreaga lume cu AD

În 2015, au existat aproximativ 29,8 milioane de oameni în întreaga lume cu AD. Cel mai adesea începe la persoanele de peste 65 de ani, deși 4-5% din cazuri sunt Alzheimer cu debut precoce.Aceasta afectează aproximativ 6% din persoanele de 65 de ani și mai mari. În 2015, demența a dus la aproximativ 1,9 milioane de decese. A fost descris pentru prima dată de către ulterior psihiatru și patolog german Alois Alzheimer, după 1906.În țările dezvoltate, AD este una dintre cele mai costisitoare boli financiare.


CJC reia licitația pentru rest de lucrări la Centrul de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer

Consiliul Județean Constanța organizează o nouă licitație ce vizează execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Extindere UAMS Agigea prin înființarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni Alzheimer” - rest de executat.

Facem mențiunea că autoritatea contractantă a anulat o licitație similară pe 2 august a.c., deoarece toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile.
 
Valoarea estimată a lucrărilor este de 3.774.891,15 lei. Noul termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 septembrie 2024, ora 15.00 în SEAP.

Prin „lucrări duse la bun sfârşit” în cadrul perioadei de 5 ani se înțelege:
• lucrări recepționate pe obiecte, care sunt însoțite de proces-verbal de recepție întocmit în conformitate cu prevederile legale şi tehnice din domeniul din care face parte obiectul contractului;
• lucrări recepționate însoțite de proces-verbal la terminarea lucrărilor;
• lucrări recepționate însoțite de proces-verbal de recepție finală.

În martie 2024, CJ Constanța a propus aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții



Amintim că, în martie 2024, CJ Constanța a propus aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Extindere UAMS Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer”. Valoarea totală a investiției, fază PT, este de 5.184.392,81 lei fără TVA, din care C+M 3.293.394,56 lei fără TVA. Durata de realizare este de 6 luni.

În urma finalizării proiectării restului de executat, CJC intenționează să finalizeze lucrările aferente proiectului mai sus amintit. Clădirea are regim de înălțime S+P+2E, cu o suprafață aproximativă de 445,61 mp la sol. Prin finalizarea acestei construcții se va asigura creșterea confortului pacienților ce suferă de Alzheimer, va spori condițiile pentru îngrijirea acestora și va ușura munca depusă de cadrele medicale ce vin în sprijinul pacienților.
 
În cadrul lucrărilor rămase de executat, se vor finaliza instalațiile necesare bunei funcționări a imobilului fiind proiectate instalații de detecție, semnalizare și avertizare incendiu și se va amplasa o centrală de alarmare incendiu și un rezervor subteran de înmagazinare a apei cu o capacitate de 115 mc pentru stins incendiu. În ceea ce privește încălzirea, aceasta va fi asigurată de o central termică de 120 kw ce va funcționa pe bază de combustibil gazos, ce va prelua agentul termic produs de pompele de căldură. În ceea ce privește mansarda ce a făcut parte din proiectul inițial și este amplasată peste Corp C1, aceasta va face parte din proiectul „Lucrări de reabilitare și modernizare a corpului C1 - Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea”, lucrare distinctă ca urmare a încadrării Corpului C1 în clasă de risc seismic RS II și care în urma lucrărilor propuse se va încadra în RS IV. 

Reabilitarea propusă va viza, în mod special, creșterea confortului pacienților cu nevoi medico-sociale, va spori condițiile esențiale pentru îngrijirea acestora și va ușura munca depusă de cadrele medicale ce vin în sprijinul pacienților. Se va consolida și întări structura de rezistență a clădirii, se va continua amenajarea etajului 2, termoizolarea completă a clădirii, schimbarea tâmplăriei și introducerea finisajelor exterioare noi.



Mai multe detalii, AICI:

CJC reia licitația pentru rest de lucrări la Centrul de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii