Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:47 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seceta în Dobrogea. Sistemul de irigații acoperă doar o mică parte a terenului arabil din regiune. Ce pot face agricultorii

ro

29 Apr, 2020 00:00 4529 Marime text

Dobrogea a fost și va rămâne un mozaic cultural al României, iar Constanța este inima care pompează în fiecare zi pentru menținerea acestuia în sufletele tuturor. Înainte de Revoluție, Dobrogea avea cel mai amplu sistem de irigații din țară și era un exemplu pentru alte state. 580.000 de hectare erau irigate printr-un sistem amplu de canale și conducte, care nu avea cusur. În prezent, seceta afectează mare parte din aceste terenuri, iar astăzi, cifrele sunt mult mai mici, vorbim aici de 5% din potențial atins.

Culturi întregi compromise, bani investiți și nevalorificați, agricultorii se plâng și se roagă să plouă. Amintim și de rugile înalților bisericești pentru ca Dumnezeu să ofere apă din ceruri. Clima din Dobrogea este, într-adevăr una aridă, însă de la an la an, problemele cu care se confruntă agricultorii se intensifică, asta pentru că plouă din ce în ce mai puțin, iar pământul este secat. Ani la rând, sistemul de irigații comunist a fost lăsat de izbeliște, fiind vândut la fier vechi. Mulți care au prins acele timpuri își amintesc cum erau smulse conductele din pământ. Imaginea aceea este ca o bântuire pentru actualii agricultori care nu știu cum să își salveze culturile.
Datele furnizate de către APIA Constanța pentru cotidianul ZIUA de Constanța efectuează o radiografie clară a sistemului de irigații dobrogean. Este clar că nu mai este ce era odată, astfel încât din potențialul de 40.000 de hectare care ar putea fi irigate, doar 22.000 hectare sunt viabile, însă din acestea 8.120 de hectare sunt efectiv irigate. Cifrele sunt mult mai mici față de cele istorice, care a consacrat agricultura din topul mondial din perioada comunistă.  La ora actuală există un sistem de 52 de kilometri de canal.

Amintim aici cele mai importante stații – Sinoe, Galeșu, Basarabi și Hârșova. La Sinoe, din cele 16.000 de hectare, sunt irigate 1.365 de hectare, la Galeșu din 4.600 de hectare sunt irigate 3.300 de ha. La Basarabi sunt acoperite 3.200 de hectare din totalul de 5.960.
La Hârșova-Ciobanu, avem prin desecare la Ciobanu  6 Uniuni Agricole pentru Irigații, care au o suprafață de 3.785 ha irigate, iar la Hârșova, tot prin desecare, vorbim de 380 ha, dar și de 1.970 ha irigate prin stație plutitoare.
Există și independenți care au infrastructură, vorbim aici de 4.250 de hectare, însă doar 1.370 sunt irigate.

La apă gratuită nu se înghesuie lumea


De 3 ani legislația permite acces la o resursă esențială și mod gratuit pentru agricultori – apă. Legea 133/2017, intrată în vigoare la data de 12 iunie 2017, potrivit căreia, fermierii primesc apă gratuit pentru irigarea culturilor este un instrument esențial de care agricultorii nu profită.
„Conform Legii 133 din 19 iunie 2017, apa pentru irigaţii furnizată de ANIF este gratuită, suportată de statul român. În urma acestei legi, dar şi a unui studiu făcut pentru ANIF şi pentru negocierea cu aceştia, la ora aceasta, pe judeţul Constanţa, este o suprafaţă declarată viabilă ce poate fi reabilitată şi folosită pentru irigaţii de 130.000 de hectare, din suprafaţa totală care era amenajată de 430.000 de hectare. Anul acesta, am irigat 3.500 de hectare. Irigaţiile nu au fost băgate în seamă în ultimii 20 de ani, fermierul român a renunţat la irigaţii, dar nu are echipament de udare. Până acum spuneau că este apa prea scumpă, acum este gratis”, declara pentru ZIUA de Constanța  Alin Trifan, director ANIF. Situația nu s-a schimbat prea mult de atunci, din nefericire.
Într-adevăr au mai aplicat agricultori pentru apă gratuită sau a fost ulterior decontată de către instituțiile abilitate, la cererea beneficiarilor. În schimb, există o oarecare reticență la accesarea acestui beneficiu, oamenii neavând încredere în existența unei gratuități care să nu fie „acoperită” din alte cheltuieli. APIA asigură faptul că apa gratuită este apă gratuită și nu percep alte costuri, tot ce este necesar este să aplice.

UAI


Fondurile europene din sectorul agricol o să fie deblocate în curând, după cum a precizat secretarul de stat George Scarlat de la Ministerul Agriculturii. Astfel, luna mai este termenul pentru redeschiderea submăsurii 4.3 care va beneficia de o finanțare de 43 de milioane de euro. Vor avea punctaj suplimentar UAI-urile care nu au beneficiat niciodată de fonduri.
Astfel, UAI-urile vor avea o nouă șansă, prin această submăsură, să contracteze bani pentru sisteme de irigații și vor beneficia ulterior de apă gratuită asigurată de Ministerul Agriculturii prin instituțiile abilitate. Singura condiție este să se formeze aceste UAI-uri și să aplice.


Citește și:

Fermierii constănţeni se plâng că seceta afectează culturile Statul oferă un milion de euro, sumă nerambursabilă, şi apă gratis pentru irigat

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 29 Apr, 2020 07:41 Cel mai mare sistem de irigatii a fost distrus de ”emigrantii ” dobrogei ! Militienii dormeau di frica rivolutiei ....Borfasii care faceau atunci legile ,n-au vrut sa dea o ordonanta militara ,ceva sa salveze aceste investitii .Si uite asa au aparut miliardarii in tara asta .