Ședință de Guvern, 04 decembrie A fost aprobat împrumutul pentru Palatul Regal din Mamaia! (VIDEO)
Ședință de Guvern, 04 decembrie: A fost aprobat împrumutul pentru Palatul Regal din Mamaia! (VIDEO)
04 Dec, 2024 16:06
ZIUA de Constanta
801
Marime text
Vești bune pentru Constanța și pentru vila Regina Maria din Mamaia! Guvernul a aprobat, miercuri, 04 decembrie 2024, de principiu, contractarea unui împrumut de 140 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru cofinanţarea proiectul "Temelii culturale", care vizează construirea sau restaurarea a 14 obiective culturale şi istorice, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Așa cum menționam anterior, a fost aprobat împrumutul pentru amenajarea vilei Regina Maria din Mamaia, în Constanţa.
Detalii, aici
Răscumpărarea terenului Palatului Regal de la Mamaia se apropie de final. Afaceriștii de la Light System SRL „arși la buzunar". Cum s-a ajuns aici?
Anunțul lui Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern
"A fost aprobat acordul de principiu pentru contractarea unui împrumut de 140 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul intitulat "Temelii culturale". Proiectul are un buget total estimat de 280 de milioane de euro, diferenţa de finanţare fiind asigurată de statul român. Acest proiect de investiţii vizează realizarea a 14 obiective culturale şi istorice", a precizat Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern.
Obiectivele vizate
Obiectivele vizate sunt, între altele, construirea sălii de spectacole a Operei Naţionale Române din Iaşi, a unui nou corp pentru Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa din Bucureşti, precum şi restaurarea şi modernizarea Operei Naţionale din Bucureşti, a Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, a sediului Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
Alte obiective culturale sunt: restaurarea parţială la interior şi refacerea unor instalaţii la Ateneul Român, restaurarea şi amenajarea vilei Regina Maria din Mamaia, în Constanţa, şi amenajarea terenului aferent, precum şi restaurarea şi punerea în valoare a Domeniului George Enescu de la Tescani.
Proiectul mai cuprinde şi consolidarea, restaurarea Casei Samurcaş din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni, Complexul Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, a vilei arhitectului Paul Gottron, spaţiu cultural al Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti, a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj Napoca, precum şi a sediului Administraţiei Fondului Cultural Naţional din Bucureşti, a mai spus Constantin.
Monument istoric vândut în 2003
Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut companiei private Light System în luna iunie 2003, fără a fi respectat dreptul de preemțiune al Statului Român, după cum au constatat judecătorii.
În anul 2018, Ministerul Culturii a deschis demersul în instanță pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare a monumentului.
La data de 1 iulie 2020, Tribunalul Constanța a admis cererea ministerului.
Instanța „constată nulitatea absoluta a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat sub nr. 672/27.06.2003 de către Biroul Notarial Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan“.
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost însă atacată în apel, la Curtea de Apel Constanța, de către societatea Mamaia SA.
Ulterior, Curtea de Apel a respins apelul societății cu acționar majoritar de stat.
Cu toate acestea, societatea s-a adresat în recurs Înaltei Curți de Casație și Justiție, atacând hotărârile precedente pronunțate în dosar, prin care fusese constatată nulitatea absolută a actului prin care fusese vândut monumentul.
Curtea Supremă a respins recursul, la data de 16 martie 2022, hotărârea fiind definitivă.
Vila Regală din Mamaia, aparținând Reginei Maria, a revenit în proprietatea Statului Român prin Mamaia SA după ce în 2022, judecătorii au anulat definitiv contractul de vânzare-cumpărare a imobilului încheiat de societatea de stat cu firma privată Light System SRL.
Decizia magistraților a venit în urma analizării probelor din dosarul civil deschis de Ministerul Culturii, instanța a ajuns la concluzia că nu a fost respectat dreptul de preemțiune al Statului Român.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Consiliu Local Municipal a demarat procedura de răscumpărare Cu cât vrea Light System SRL să vândă terenul aferent Palatului Regal de la Mamaia (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii