Sindicatul SANITAS Constanța critică măsurile impuse prin Ordonanța „trenule” și amenință cu proteste
Sindicatul SANITAS Constanța critică măsurile impuse prin Ordonanța „trenule” și amenință cu protesteOrdonanța nr. 156/2024, publicată recent în Monitorul Oficial, aduce măsuri care vizează personalul din domeniul sănătății și asistenței sociale, inclusiv înghețarea salariilor și a sporurilor, precum și suspendarea angajărilor pe posturi vacante. Sindicatul SANITAS Constanța exprimă nemulțumirea față de aceste măsuri, considerând că ele agravează criza de personal din aceste sectoare esențiale, și amenință cu proteste dacă nu se vor lua măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Ordonanța nr. 156/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial partea I, Nr. 1334/31.XII.2024. Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.
Sindicatul SANITAS Constanța menționează, mai jos, pricipalele măsuri de interes pentru personalul din sănătate și asistentă socială:
Art I – In anul 2025 salariile se menţin la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024.
Art II - Sporurile, indemnizațiile, inclusiv indemnizatia de hrana, se mențin la nivelul actual și în 2025 (acestea sunt inghetate la nivelul anului 2018 prin ordonanetele trenulet succesive).
Art. III - Munca suplimentară se va compensa și în 2025 doar cu timp liber (munca suplimentara se compenseaza doar cu timp liber din 2018).
Art. IV – Nici in anul 2025 nu se acorda premii, bonusuri si tichete de valoare (cu exceptia tichetelor de creșă).
Art VII – Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante. Exceptii: posturile unice, medicii rezidenți, 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după intrarea în vigoare a OUG trenuleț, posturile pentru care s-a demarat procedura de scoatere la concurs anterior intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
Art. VIII - Plata drepturilor salariale obținute prin sentințe judecătorești definitive ce vor deveni executorii în 2025 se eșalonează pe cinci ani, în aceleași condiții prevăzute în 2024. Se acordă dobândă legală calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas definitivă. Nerespectarea acestor norme de către de către ordonatorul principal de credite și conducătorul compartimentului financiar-contabil constituie abatere disciplinară.
Art. XLVI. - Aplicarea prevederilor Legii nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat se suspendă până la data de 1 ianuarie 2026.
Art. LII. – Se acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025—31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
„Ne exprimăm ferm și public nemulțumirea față de măsurile de austeritate impuse prin Ordonanța „Trenulet”, care afectează grav angajații din domeniul sănătății și asistenței sociale, două sectoare esențiale pentru bunăstarea cetățenilor acestei țări. Aceste măsuri, ce implică inghețarea si chiar tăierea de venituri, pierderea continuă de personal în condițiile în care acum, în cele două sectoare, se lucrează cu un deficit de peste 20000 de lucrători, nu fac decât să agraveze situația deja precară în care se află acest personal, care înfruntă zilnic provocări enorme pentru asigurarea unui act medical de calitate și a unei îngrijiri adecvate pentru toți cetățenii aflați în dificultate.
Este inacceptabil ca cei care lucrează în primele linii ale sănătății publice și în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale să fie pedepsiți prin măsuri de austeritate, în loc să li se recunoască valoarea și eforturile depuse în condiții adesea extrem de dificile. Ordonanța impusă de Guvern subminează încrederea angajaților din aceste sectoare și riscă să ducă la o criză severă a resurselor umane în sănătate și asistență socială, sectoare deja subfinanțate și supraaglomerate.
Este crucial ca decidenții să conștientizeze impactul acestor politici asupra vieții oamenilor și să găsească soluții sustenabile, care să includă în primul rând reluarea angajărilor in cele două sectoare, mai ales că foarte multe posturi sunt blocate incă din anul 2023. Altfel, sistemul de sănătate și cel de asistență socială va continua să se confrunte cu o criză de personal de proporții, afectând nu doar angajații, ci și întreaga societate.
În cazul în care Guvernul nu va adopta măsuri concrete pentru soluționarea acestei situații, pentru asigurarea unor condiții de muncă normale și corecte pentru toți angajații din sănătate și asistență socială, nu excludem declanșarea unor acțiuni sindicale, inclusiv proteste, ca formă de reacție față de aceste măsuri. Este esențial ca vocea celor care lucrează în aceste sectoare să fie ascultată și respectată, iar drepturile lor să fie protejate.
Împreună suntem mai puternici!”, a transmis Sindicatul SANITAS Constanța.
Citește și:
Ordonanța „trenuleț”, publicată de Guvern. Măsurile vor fi adoptate de la 1 ianuarie 2025 (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp