Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:26 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu coordonat de ONG Mare Nostrum privind abundența cetaceelor în Marea Neagră (FOTO)

ro

02 Jul, 2024 19:50 765 Marime text
Sursa foto: ONG Mare Nostrum




 
  • Rezultatele unui cuprinzător studiu aerian privind cetaceele, care a acoperit peste 7 000 km de transect în 3 săptămâni în 2019 în apele a 5 țări din Marea Neagră, au fost publicate.
 
Studiul arată că există aproximativ 100.000 de delfini comuni, 90.000 de marsuini și 20.000 de afalini. Acest studiu aerian a oferit primele informații privind abundența, densitatea și distribuția, oferind valori de referință regionale actuale și hărți de densitate pentru toate cele trei specii de cetacee din Marea Neagră în timpul lunilor de vară, potrivit ONG Mare Nostrum.
 
Acestea vor fi utilizate pentru elaborarea de măsuri de conservare eficiente și pentru a răspunde cerințelor naționale și internaționale de raportare. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului CeNoBS, cofinanțat de Uniunea Europeană, și a fost publicat cu sprijinul financiar al ACCOBAMS (Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona Contiguă a Atlanticului) și a fost coordonat de ONG Mare Nostrum.
 
Conform sursei, trei specii de cetacee, toate reprezentate de subspecii, locuiesc în Marea Neagră: delfinul comun (Delphinus delphis ssp. ponticus), delfinul cu bot gros sau afalinul (Tursiops truncatus ssp. ponticus) și marsuinul (Phocoena phocoena relicta).
 

„Populațiile acestora sunt amenințate de factori multipli, inclusiv pescuitul excesiv al prăzii lor, capturile accidentale în uneltele de pescuit, poluarea și epizootiile”, arată un comunical al ONG Mare Nostrum.

 
În 2019, a fost efectuat un studiu sistematic în cadrul proiectului european CeNoBS (www.cenobs.eu). Șase zone din apele Bulgariei, Georgiei, României, Turciei și Ucrainei, care acoperă cea mai mare parte a apelor teritoriale și offshore și însumează 52% din suprafața totală a Mării Negre, au fost cercetate între 19 iunie și 4 iulie, în condiții meteorologice bune.

„Un total de 7 344 de kilometri de transecte au fost studiate, înregistrându-se un total de 1 744 de observări de cetacee. Au fost obținute estimări ale abundenței bazate pe proiect, precum și estimări ale abundenței bazate pe model”, menționează sursa citată.

 
 
Citește și

 
Năvodari, cel mai murdar sector, cu 1.253 de deșeuriONG Mare Nostrum. Litoralul românesc înaintea sezonului estival, mai curat cu 1.000 de elemente

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii