Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 28 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii de până în 35 de ani pot primi teren gratuit de la primării. Iată condițiile actualizate

ro

27 Oct, 2024 10:52 396 Marime text

Legislația permite ca tinerii să poată depună la primăriile de domiciliu cereri în vederea obținerii cu titlu gratuit a unor terenuri pe care să își poată construi locuințe. Suprafețele care pot fi alocate diferă în funcție de tipul localității, de la un minimum de 150m² până la 1.000 m².

Procedura valabilă pentru obținerea unui teren gratuit de către tinerii cu vârsta de până la 35 de ani, în vederea construirii unei locuințe proprietate personală elimină obligația de a depune declarația părinților și se prezintă lista actualizată a documentelor necesare. Anual, pâna la data de 31 ianuarie, autoritățile locale trebuie să inventarieze situația terenurilor disponibile în acest scop și să o afișeze.

Legea 15/2003 permite tinerilor din România cu vârsta de până la 35 de ani (dar nu mai puțin de 18 ani) să primească gratuit de la stat terenuri pentru a-și construi o locuință proprietate personală. Legea a fost modificată anul trecut, prin HG 748/2023, astfel încât procedura de obținere a terenurilor respective este mult mai simplă.

Una dintre modificările importante aduse prin hotarârea de Guvern amintită este eliminarea obligației de a depune declarația părinților solicitantului. Anterior, părinții trebuiau să declare că nu dețin sau nu au deținut în ultimii 10 ani un teren cu o suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural.

Astfel, în 2024, documentele necesare pentru a solicita un teren sunt:
  • copie de pe certificatul de naștere;
  • copie de pe actul de identitate;
  • declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.
 
Și în acest an, conform legii citate și normelor sale de aplicare, terenul se atribuie solicitanților îndreptățiți, în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală și în limita suprafețelor disponibile. Atribuirea se face în baza unei hotărâri a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate tot prin hotărâre a consiliului local.


Suprafața terenului care poate fi atribuită variază în funcție de tipul localității:
  1. între 150 m² şi 300 m² - în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
  2. între 250 m² şi 400 m² - în oraşe;
  3. între 250 m² şi 1.000 m² - în comune şi sate.

Beneficiarul terenului este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să respecte prevederile Legii construcțiilor nr. 50/1991.

De asemenea, la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia să nu fi avut sau să nu dețină în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în oricare alte localităţi.

Citește și 

Afișajul stradal din Constanța, câștigat pentru cinci ani, de o firmă din Craiova și una din Voluntari
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii