Tradiții de Paște pe glob. Cum se sărbătorește în alte țări
Tradiții de Paște pe glob. Cum se sărbătorește în alte țări
12 Apr, 2025 15:33
ZIUA de Constanta
187
Marime text



Sărbătoarea Paștelui este celebrată nu doar în România, ci și în întreaga lume.
Așa cum sunt o mulțime de culturi diferite răspândite în toată lumea, tot așa și tradițiile și obiceiurile pascale sunt extrem de variate, unele dintre ele chiar inedite.
Chiar și în unele țări care nu se pot declara cu adevărat creștine, ci mai degrabă laice, cum este cazul Franței, de exemplu, tot există obiceiul „căutării ouălor de ciocolată”. Începând din Vinerea Mare, se dă startul căutării ouălor de ciocolată. În majoritatea culturilor, ouăle sunt aduse de către un iepure.

Totuși, în cultura franceză acestea sunt împrăștiate de către un clopoțel magic care zboară prin văzduh și trimite pe pământ ouă. Aceste ouă vor fi căutate apoi de către cei mici.
Paștele este o sărbătoare profund religioasă în Italia, care comemorează învierea lui Isus Hristos. Italia este una din țările care abundă de tradiții și obiceiuri pascale.
Ca multe culturi, italienii au tradiții care implică ouăle de Paște. În unele regiuni, există și competiții de spargere a ouălor (asemănătoare tradiției românești cu ciocnirea oualelor de paște) în care participanții ciocnesc ouăle fierte tari, câștigătorul fiind cel al cărui ou rămâne nespart.
De asemenea, în sudul Italiei, în Săptămâna Mare au loc procesiuni și parade elaborate, cu participanții îmbrăcați în costume tradiționale. Paștele în Italia este un moment atât pentru reflecție religioasă, cât și pentru a sărbători cu bucurie, aducând familiile și comunitățile împreună pentru a marca punctul culminant al Postului Mare și sosirea primăverii.
Bătălia cu ouă vopsite este o tradiție populară în Slovacia. Oamenii se adună an de an de Paște pentru a se bate cu ouă colorate – câștigător este cel care reușește să rămână cu ouăle nezgâriate. Se pare că această tradiție este o modalitate de a celebra Învierea lui Iisus Hristos și de a aduce noroc și fertilitate pe tot parcursul anului.
Paştele este una dintre cele mai sacre sărbători pentru greci. Pregătirile pentru Paşte încep odată cu intrarea în post şi culminează cu pregătirile din Săptămâna Mare. Lumânările speciale de Paște sunt numite „labatha“ și sunt adesea cadouri pentru copii de la părinți sau de la naşi. Aceste lumânări se folosesc doar la slujba de Înviere din noaptea de Paște.
În zorii zilei de duminica Paștelui se pregătesc frigăruile şi se aprind grătarele. Atracția principală a zilei este mielul făcut pe grătar care reprezintă Mielul lui Dumnezeu. Cuptoarele sunt şi ele umplute cu alte mâncăruri tradiționale și cu garnituri. Mesele sunt stropite din belşug cu vin şi ouzo şi petrecerea continuă până târziu în noapte.
Orasul Antigua, din Guatemala, se poate mândri cu cea mai extravagantă sărbătorire a Paștelui. Momentul implică flotoare de paradă religioasă specifice care necesită de la 50, pana la 100 de oameni pentru a le purta, dar și nenumarați metri de hartie creponata intinsa pe strazi in Vinerea Mare. Traditia cu adevarat deosebita este reprezentata de creativitate si dedicare: desene complexe din nisip denumite „alfombras” (tradus „covor” din araba), aliniate pe strazi. Creatiile multi-cromatice au toate categoriile de modele- geometrice, florale si ilustrative- iar artizanii locali petrec zile intregi pentru a le crea, folosind un amestec de rumegus vopsit si nisip. In Vinerea Mare, aceste covoare colorate sunt sterse de catre cei care iau parte la procesiunea de pe strazi.
.jpg)
Poate una dintre cele mai aparte tradiții este în Filipine. Festivalul Moriones de peIinsula Marinduque are loc in Săptămana Patimilor în fiecare an, iar elementul fundamental al festivităților este inspirat de Loginus, soldatul roman care păzea Crucea lui Hristos. Barbați și femei joacă rolul de „moriones” sau soldati romani, punându-și măști, coifuri și veșminte de gladiatori. Aceștia se plimbă pe strazi, făcând farse. Potrivit legendei filipineze, Sfantul Loginus era orb si a fost vindecat cand o picatura de sange de a lui Hristos i-a cazut in ochi in timpul rastignirii, mai exact cand l-a strapuns pe Hristos cu o lance.Această poveste este reconstituită în timpul festivalului.
Citește și
Paște fără carne? Da, se poate! Rețete vegane delicioase pentru masa de sărbătoare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii