Tradiții și obiceiuri românești în perioada sărbătorilor de iarnă
Tradiții și obiceiuri românești în perioada sărbătorilor de iarnă
29 Dec, 2024 18:49
ZIUA de Constanta
468
Marime text
- Crăciunul, sau sărbătoarea familiei, este un moment de reuniune pentru copii, părinţi şi nepoţi, care îşi fac daruri şi se bucură de clipele petrecute împreună, în jurul mesei şi al bradului, cu speranţa unui an mai bun. Este o perioadă de de reflecţie şi de recunoştinţă, în care valorile familiei şi ale comunităţii ne aduc mai aproape unii de alţii, păstrând tradiţiile şi învăţăturile strămoşeşti.
La sate, tradiţiile legate de această perioadă sunt păstrate cu mai multă grijă, relatează Bursa.ro. Colindatul este un ritual care include texte, dansuri şi gesturi specifice. La origini, colindele erau folosite ca urări pentru fertilitate, rodire şi belşug. În ajunul Crăciunului, colindătorii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, merg din casă în casă pentru a ura sănătate, fericire şi prosperitate gospodarilor, dar şi împlinirea dorinţelor în noul an. Pe lângă colindele religioase, există şi colinde laice vechi, precum "Capra", "Ursul", "Căluşerii" şi altele. Acestea sunt de fapt jocuri cu măşti şi costume speciale, care ironizează personajele negative "ale lumii satului". Colindătorii sunt aşteptaţi cu bucurie în casele curate şi frumos împodobite, iar gospodarii îi răsplătesc cu covrigi, fructe, nuci, dulciuri şi chiar bani. Adulţii sunt invitaţi la ţuică fiartă, vin şi cozonac.
În această atmosferă festivă, se aud şi colindele religioase precum "Steaua sus răsare", "Bună dimineaţa la Moş Ajun" şi "O, ce veste minunată". Ele răsună încă din noaptea de 23 spre 24 decembrie.
În Ajun, doar copiii colindă, fiind consideraţi simboluri ale purităţii. Pregătiţi cu clopoţei şi zurgălăi, ei pornesc "a colinda, pe la case a ura", "Bună dimineaţa la Moş Ajun / Ne daţi ori nu ne daţi?". Datina spune că nu este bine să refuzi colindul, deoarece astfel respingi şi binecuvântarea pe care acesta o aduce. Gazdele ies în pragul uşii, îi poftesc pe micii colindători în casă şi îi răsplătesc cu bunătăţi din gospodărie. Conform tradiţiei, primii care intră în casă de Crăciun sunt băieţii. Se crede că aceştia aduc belşug în gospodărie. În unele zone, această datină poartă numele de "Colindeaţa" şi are loc în noaptea de 23 decembrie. Atunci, copiii trezesc pe gospodari pocnind din bice şi strigă: "Bună dimineaţa, daţi-ne colindeaţa!".
Este important de remarcat că în aceste tradiţii româneşti nu se pomeneşte nimic de Moş Crăciun, deoarece în ţara noastră s-a sărbătorit întotdeauna tradiţional pe Moş Nicolae, iar Crăciunul era sărbătorit ca Naşterea Domnului, nu ca pe o sărbătoare legată de Moş Crăciun.
Ce este bine să faci de Anul Nou
De Anul Nou, există multe tradiţii care ar aduce prosperitate şi noroc în anul ce urmează. Se spune că trebuie să ai casa curată, masa bogată, să porţi haine noi şi să confecţionezi ceva simbolic, de obicei mic, pentru a atrage prosperitatea. În noaptea dintre ani, este important să faci cât mai mult zgomot pentru a alunga spiritele rele. Astfel, este recomandat să aştepţi anul nou cu muzică, jocuri şi voie bună, pentru a avea un an plin de reuşite.
Tot de Anul Nou, există tradiţii care susţin că nu trebuie să arunci nimic din casă, pentru a nu alunga norocul. De asemenea, se recomandă să nu împrumuţi bani şi să nu faci datorii în prima zi a anului, pentru a evita pierderile pe parcursul acestuia. În noaptea dintre ani, la miezul nopţii, se spune că trebuie să îţi pui o dorinţă.
Alte obiceiuri spun că aduce noroc să mănânci linte sau carne de porc în prima zi a anului, iar dacă porţi haine roşii de Revelion, vei fi iubit şi plin de energie pe tot parcursul anului. Se crede că hainele negre aduc evenimente neplăcute, aşa că este bine să le eviţi. De asemenea, miezul nopţii ar trebui să te prindă cu bani în buzunar, pentru a atrage câştiguri pe tot anul.
Există şi alte tradiţii de Anul Nou care sunt considerate a aduce noroc şi prosperitate. Prima persoană care va bate la uşă trebuie primită cu bunăvoinţă. Se spune că este bine să fie bărbat, pentru a avea un an fără greutăţi. De asemenea, dacă laşi o lumânare sau o lampă aprinsă până dimineaţa, se crede că vei avea un an luminos şi prosper.
La miezul nopţii, este recomandat să deschizi uşa şi ferestrele şi să spui: "Anul vechi să iasă, cel nou să intre", iar apoi să săruţi partenerul de viaţă, pentru a asigura un an fericit împreună. Este important să nu foloseşti foarfeca şi să nu plângi în această noapte, deoarece se crede că aceste gesturi vor aduce un an trist.
De asemenea, este bine să primeşti colindătorii care vin cu "Pluguşorul" sau cu "Sorcova", deoarece se spune că aceştia îţi vor aduce sănătate şi belşug în anul ce urmează.
Citește și
Tradiții culinare Revelion 2025. Ce să mănânci pentru un an norocos!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii