Trei corăbii din lemn, descoperite pe fundul Mării Negre, în cadrul unei campanii de diagnostic arheologic
Trei corăbii din lemn, descoperite pe fundul Mării Negre, în cadrul unei campanii de diagnostic arheologic
07 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3765
Marime text
⦁ Patrimoniul submers este puţin identificat, cartat şi cercetat până în acest moment
⦁ Primele demersuri au fost făcute încă din anii '60, de către Constantin Scarlat
⦁ Biroul de arheologie subacvatică este înființat în anul 2016, ca parte integrantă a secției Cercetare din cadrul MINAC
⦁ Arheologi din cadrul MINAC au derulat campania de diagnostic arheologic 2020-2021, pe Platforma Continentală a Mării Negre, în colaborare cu colegii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marină (GeoEcoMar)
⦁ Cercetările întreprinse au dus la descoperirea a trei corăbii din lemn pe fundul Mării Negre
⦁ Analiza și datarea artefactelor vor face obiectul unor cercetări viitoare, în concordanță cu principiile Convenției UNESCO din 2001, de la Paris
Patrimoniul submers este puţin identificat, cartat şi cercetat până în acest moment, deşi demersuri au fost făcute încă din anii '60, de către Constantin Scarlat.
O nouă filă din munca de arheolog în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost consemnată de această dată din adâncurile Mării Negre.
Arheologi din cadrul MINAC au derulat campania de diagnostic arheologic 2020-2021, pe Platforma Continentală a Mării Negre, în colaborare cu colegii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marină (GeoEcoMar).
Cercetările întreprinse au dus la descoperirea a trei corăbii din lemn pe fundul Mării Negre (imagini cu una dintre epave, foto MINAC).
Analiza și datarea artefactelor vor face obiectul unor cercetări viitoare, în concordanță cu principiile Convenției UNESCO din 2001, de la Paris.
MINAC are biroul de arheologie subacvatică din 2016
De-a lungul timpului de pe fundul mării au fost găsite fragmente de amfore, ancore, dar şi diverse artefacte, care se găsesc în colecţia MINAC sau la Muzeul Marinei Române.
Biroul de arheologie subacvatică este înființat în anul 2016, ca parte integrantă a secției Cercetare din cadrul MINAC. Acesta a demarat primele evaluari de teren în Marea Neagră, având ca metodologie de lucru documentarea istorică, consultarea datelor batimetrice, scanarea fundului mării și interpretarea acesteia, scufundare cu echipament autonom, înregistrări foto-video, măsurători și coordonate GPS.
Evaluarea de teren are ca scop principal identificarea și protejarea siturilor arheologice submerse existente pe platforma continentală a Mării Negre, demers care se justifică în condițiile existenței unor orașe – porturi antice pe țărmul vest-pontic românesc și a unei intense activități comerciale și maritime desfașurate în Antichitate și Evul Mediu în acest spațiu.
Informațiile actuale, culese din mediul submarin, sunt insuficiente și disproporționate în raport cu amploarea cercetărilor de pe uscat.
Din acest motiv, cercetările subacvatice pot contribui major la completarea istoriei acestui spațiu.
Pentru a veni în sprijinul lor, autorităţile locale au ajutat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), dotându-l cu o serie de echipamente şi instrumente necesare desfăşurării arheologiei subacvatice.
Dotarea a fost posibilă prin proiectul „Patrimoniul Cultural Comun - Sursă pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre- Treasure”.
În cadrul proiectului a fost creată şi o hartă digitală care include siturile arheologice subacvatice în Marea Neagră, descoperite până în prezent, parte a patrimoniului cultural naţional. În plus, a fost achiziţionat un echipament holografic 3D pe care rulează, într-o manieră atractivă, materiale foto şi video ale vestigiilor arheologice subacvatice.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
ANL-urile pe care le vrea primăria Constanța ar putea fi compromise! Cercetarea preventivă a scos la lumină un sit arheologic lângă cartierul Palazu Mare
Moștenirea „Casei cu iederă“ de pe bulevardul Ferdinand din Constanța. Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest
Constanța Arheologii continuă săpăturile la Complexul funerar din vecinătatea Mormântului Hypogeu tomitan (video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii