Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:27 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Fermele de acvacultură din ariile protejate ar putea primi compensaţii

ro

14 Aug, 2024 12:55 474 Marime text
ARBDD
 
  • Fermele de acvacultură din România care-şi desfăşoară activitatea în ariile naturale protejate ar putea beneficia de subvenţii din partea statului, după ce ani la rând fermele de piscicultură s-au plâns din cauza faptului că, spre deosebire de fermele agricole, nu primesc sprijin de la autorităţi.
     
Fermele de acvacultură din România care-şi desfăşoară activitatea în ariile naturale protejate ar putea beneficia de subvenţii din partea statului, după ce ani la rând fermele de piscicultură s-au plâns din cauza faptului că, spre deosebire de fermele agricole, nu primesc sprijin de la autorităţi, potrivit Agerpres.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, a declarat că anul trecut, în cadrul unui grup de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Mediului, s-au purtat discuţii pentru compensarea fermelor de acvacultură care au lucii de apă în arii protejate.

„Am propus ca această sumă să fie una fixă, de 100 de euro pe hectar, să fie alocată tuturor fermelor care-şi desfăşoară activitatea în acvacultură, astfel încât să reuşim să creştem procentul de peşte şi de produse piscicole româneşti puse pe masa populaţiei locale şi a cetăţenilor români, pentru că e un sector care suferă din păcate foarte mult”, a menţionat guvernatorul Bulete.


El a susţinut necesitatea acordării acestor subvenţii prin obligativitatea de a scădea presiunea de pe resursa piscicolă de rezervaţie, compensarea fermelor de acvacultură urmând să aibă efect atât la nivelul turismului, oaspeţii deltei putând să aibă parte de peşte proaspăt în farfurii, cât şi la nivelul comunităţilor locale care vor avea astfel o alternativă la activitatea de pescuit.

„Îmi doresc ca, pe baza unor proiecte tehnice şi a unor finanţări europene, populaţia locală să prindă gustul acestor activităţi de creştere controlată şi direcţionată a peştelui în viviere. Prima zonă pe care o am în vedere este Dunărea Veche, pentru că acolo există şi parametrii fizico-chimici ai apei corespunzători, dar şi o deschidere a populaţiei locale la această activitate. Ei au dorinţa de a încerca o activitate care să le ofere o sursă de venit sigură, dar şi confort, cunoscut fiind faptul că activitatea de pescuit este una dintre cele mai dure din punctul de vedere al solicitării fizice”, a mai spus guvernatorul RBDD, Bogdan Bulete.


Potrivit sursei, anul trecut, Administraţia RBDD a emis acte de reglementare pentru activitatea de acvacultură pe 12.500 de hectare de luciu de apă în amenajările piscicole.

Ani la rând, fermele de acvacultură din judeţul Tulcea au criticat faptul că nu primesc sprijin din partea statului pentru desfăşurarea activităţii, spre deosebire de firmele din agricultură. 



Citește și:
Tulcea: Zeci de tone de deşeuri feroase, confiscate de poliţişti
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii