Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un alt imobil de patrimoniu ar putea fi vândut după modelul Casei Manicatide. Proprietarul, Gabriel Comănescu, spune că nu vrea să facă tranzacții cu Primăria Constanța

ro

31 Oct, 2022 00:00 6109 Marime text
  • În luna aprilie a.c., Primăria Constanța elibera un certificat de urbanism pentru Vega Turism SA, care viza Casa cu Lei din centrul istoric al municipiului
  • Suntem aproape de finalul anului și la jumătatea valabilității documentul emis de municipalitate, iar proprietarul clădirii, omul de afaceri Gabriel Comănescu, nu a mai întreprins nimic pentru reabilitarea imobilului
  • Din discuția purtată cu acesta, nu intenționează să mai facă alte investiții în proprietate, ci mai degrabă ar vinde-o pentru prețul corect
  • Casa cu Lei ar putea fi vândută pe modelul Casei Manicatide, situată pe strada Nicolae Titulescu, și pe care Comănescu i-a vândut-o tânărului afacerist Andrei Muntmark
  • Proprietarul Casei cu Lei mai spune că nu ar intra niciodată într-o negociere cu Primăria Constanța pentru acest imobil, pentru că municipalitatea nu are bani
 
 
În luna aprilie a.c., Primăria Constanța elibera un certificat de urbanism pentru Vega Turism SA, care viza Casa cu Lei din centrul istoric al municipiului.
 
Prin CU 723, valabil 12 luni, solicitantul vrea să consolideze, restaureze, reamenajeze și modernizeze imobilul D+P+1E+M – Casa cu Lei, de pe strada Dianei nr. 1.

Suntem aproape de finalul anului și la jumătatea valabilității documentul emis de municipalitate, motiv pentru care l-am întrebat pe proprietarul clădirii, omul de afaceri Gabriel Comănescu, în ce stadiu se află procesul de consolidare a uneia dintre cele mai frumoase imobile ale Constanței de odinioară.



Din discuția purtată cu Comănescu întelegem că acesta nu intenționează să mai facă alte investiții în proprietate, ci mai degrabă ar vinde-o pentru prețul corect. „Nu mă interesează să fac nicio investiție. În Constanța nu mă mai interesează decât familia GSP. Orasul a avut o șansă acum doi ani și acel partid trebuia să-și rezolve problemele. Parcă e un blestem”, a mai spus omul de afaceri.

Așadar, Casa cu Lei ar putea fi vândută pe modelul Casei Manicatide, situată pe strada Nicolae Titulescu, și pe care Comănescu i-a vândut-o tânărului afacerist Andrei Muntmark.

Proprietarul Casei cu Lei mai spune că nu ar intra niciodată într-o negociere cu Primăria Constanța pentru acest imobil.


Motivul? Municipalitatea nu ar avea bani!

În schimb, Comănescu a spus că admiră ceea ce face Andrei (n.r. Muntmark).

Regele „eolienelor”, asa cum mai este cunoscut Muntmark, a vrut să cumpere anii trecuți și Casa cu Lei de la Comănescu, însă acesta din urmă a cerut un milion de euro și negocierile ar fi căzut.

Muntmark ar fi negociat și ar fi cumpărat Casa Manicatide pentru 700.000 euro.


Simbol al Constanței, Casa Manicatide se află în proces de reabilitare, autorizația de construire fiind emisă în 10 martie 2022. Prin documentul emis de municipalitate, se vor reabilita fațadele, acoperișul, vor fi efectuate amenajări interioare, se va reface zona de protecție, se va aduce la starea inițială a soclului, se vor reface instalațiile termice, electrice și sanitare ale imobilului.


În urmă cu câțiva ani, Muntmark a cumpărat și Hotelul Bulevard, situat în fosta Piața Basarabi a Constanței, în apropiere de Piața Ovidiu, pe atunci, Piața Independenței.




Despre Casa cu Lei
 
Clădirea de la malul mării a fost construită după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.

Casa a aparținut negustorului armean Dicran Emirzian. Ulterior, Casa cu Lei a fost reședința unui magistrat iar după Primul Război Mondial, Casa cu Lei a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă., Apoi, în Casa cu Lei a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, iar în 1950 imobilul a fost nationalizat.

În anii ’70, Casa cu lei a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată în restaurant, care a funcționat până în anii ’90.


 
Proprietarul clădirii este Vega Turism SA
 
Firma a fost fondată în anul 1995, cu sediul social la Hotel Vega din Mamaia. Activitatea principală a societății, conform codului CAEN, este „Hoteluri și alte facilități de cazare”. Acționari în firmă sunt GVC Investment Company Limited, cu 71,39%, firmă care are sediul social în Cipru, Gabriel Valentin Comănescu, care deține 24,91%, Upetrom Engineering SRL, care deține 3,68%, restul procentelor fiind deținute de Eugenia Drăgan, Maria Roman, Liviu Valentin Runcan, Ion Topoleanu și o Listă Persoane Fizice. Administratori sunt Gheorghe Enciu, Luminița Gina Militaru, cât și Camelia Claudia Tivichi.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Istoria „Casei cu lei“, monumenutul istoric reprezentativ al Constanței (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii