Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:56 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Istoria „Casei cu lei“, monumenutul istoric reprezentativ al Constanței (galerie foto)

ro

20 Nov, 2021 00:00 4625 Marime text

 
  • Edificiul impresionează prin arhitectură bucurându-se de ajutorul detaliilor care reușesc să contureze în prezent un parfum al epocii apuse.
 
Data în care clădirea a fost ridicată nu se cunoaște cu exactitate fiind luate în considerare două perioade: 1898 - 1902 sau 1895 -1898. Un lucru este cert! Deasupra intrării principale există inscripționat anul 1898.

 „Casa cu lei“ a devenit o clădire reprezentativă pentru Orașul Constanța, de altfel se află în patrimoniul arhitectural al României și este declarată monument istoric de categoria A.

Edificiului aflat pe strada Dianei nr. 1 a fost comandat de un negustor armean bogat pe nume Dicran Emirzian. De altfel, o bună bucată de vreme clădirea i-a purtat numele.

Astăzi, însă clădirea este cunoscută sub numele de „Casa cu lei“ datorită sculpturilor impunătoare ce se odihnesc tăcute de mai bine un secol pe capitelurile coloanelor de la intrare.
 
Despre clădirea impozantă

Clădirea a fost construită în stil elenistic, caracteristic perioadei în care a fost proiectată. Datorită particularităților sale, și-a găsit rapid și firesc un loc printre edificiile simbolice ale urbei.

În timpul proiectării clădirii, fațada casei era orientată cu deschidere directă către piaţa Ovidiu şi spre port pe partea dinspre vest. Atât proprietarul, cât și arhitectul au intenţionat să pună în evidenţă clădirea pentru a fi percepută şi contemplată simultan din multiplele ei unghiuri.


Laturile clădirii erau delimitate de cele trei străzi pe care se găseau faţadele: Str. Elenă (mai târziu str. Lascăr Catargiu iar în prezent str. Nicolae Titulescu) - est , str. Dianei - nord (faţada) şi str. Ovidiu (vest).

Din păcate, nu se cunoaște cu certitudine numele proiectantului, însă bazându-ne pe stilul construcției, specialiștii susțin că arhitect Ioan Berindei (1871-1928) ar fi putut să realizeze o astfel de creație plăcută ochiului.

Motivul pentru care și-au îndreptat atenția asupra lui este reprezentant de celelalte clădiri simbol pe care le-a construit în București, dar și micul dataliu – leul – în general, acesta nu lipsește ca element decorativ din casele proiectate de renumitul arhitect.

O altă teorie îl închipuie pe Daniel Renard ca proiectant al casei Emirzian, cel ce avea să primească mai târziu comanda de proiect a Cazinoului din Constanţa. Se poate considera viabil şi acest punct de vedere mai ales că stilul construcţiei este eclectic, comanditarul făcând probabil opţiuni cu o marcantă doză de personalizare.


Construcția înglobează  elemente preromantice şi genoveze, iar în decorul Peninsulei şi al portului devine cu adevărat impunătoare.
Strada Nicolae Titulescu este una dintre srăzile ce a păstrat cel mai bine clădiri de referinţă ale istoriei urbei: Hôtel d'Angleterre ( Hotel Regina / Hotel Intim), Cabaret Brittania, Biserica Catolică Sf. Anton de Padova etc.
 
De-a lungul timpului, clădirea și-a schimbat proprietarul

După finalizarea construcției, se pare că Dicran Emirzian s-a preocupat de afacerile sale care l-au ținut departe de Constanța. Din acest motiv, casa ar fi fost închiriată.

Primul locatar al imobilului fiind chiar Lazăr Munteanu, preşedinte al Tribunalului Constanţa şi în acelaşi timp pasionat colecţionar de artă.
„Legenda spune că într-o zi, Krikor Zambaccian, ilustrul colecţionar de artă, în vârstă de numai 18 ani, a văzut prin ferestrele deschise tablourile expuse pe pereţi. A rămas atât de impresionat de aceste picturi, încât a reuşit să fie introdus în acest imobil. Aşa i s-a declanşat pasiunea pentru colecţiile de artă şi a lăsat moştenire o impresionantă colecţie de artă“, a povestit Doina Păuleanu pentru ZIUA de Constanța în urmă cu mai bine de trei ani.
 
 
Citește si:

Casa cu lei, impozantă clădire din zona peninsulară a Constanţei. Cândva, o clădire simbol

#scrieDobrogea: Casa cu Lei, despre mărire şi decădere la Constanţa (galerie foto)


 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii