Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Tomisului? Eugen Tănăsescu susţine că „sunt nişte zvonuri“. Patriarhia le numeşte „speculaţii“

ro

19 Oct, 2016 00:00 7463 Marime text

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost plasat, luni, sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
L-am contactat telefonic, ieri, pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, şi l-am întrebat: „Cine a preluat atribuţiile de ordonator de credite la Arhiepiscopia Tomisului? Se pregăteşte un vicar pentru Arhiepiscopia Tomisului?“ Acesta ne-a răspuns că „sunt nişte zvonuri“. „Noi avem un statut al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit căruia conducerea este comunitară. Nu se pregăteşte un vicar. Sunt nişte zvonuri. Sunt nişte interpretări eronate. Sunt simple comentarii şi interpretări. Nu comentez. Încă o dată, conform statutului Bisericii Ortodoxe Române, conducerea este comunitară. Avem diferite organisme de conducere: Consiliul Eparhial, Adunarea Eparhială, Permanenţa Consiliului Eparhial, fiecare cu atribuţiunile sale. Aşa că, probabil, de la caz la caz, se va vedea unde se încadrează. Treaba aia cu fonduri publice sau europene este o chestie generică. Nu e ca în lumea laică“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.
 
De asemenea, l-am întrebat dacă Varlaam Ploieșteanul şi Timotei Prahoveanul, nume ce au fost vehiculate în acest sens, ar putea deveni episcopi-vicari ai Arhiepiscopiei Tomisului. Preotul Eugen Tănăsescu a precizat că acestea „sunt nişte interpretări“. „Sunt speculaţii. Nu au niciun temei. Interpretările pe care le amintiţi dumneavoastră ţin de faptul că cei ce comentează nu prea ştiu statutul Bisericii Ortodoxe Române. Eu vă spun oficial că, potrivit statutului BOR, conducerea este comunitară, nu a unui singur om. Şi în Sfântul Sinod, deciziile nu le ia Patriarhul“, a mai spus preotul Eugen Tănăsescu.
 
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a ţinut să precizeze următoarele: „Nu s-a discutat nimic oficial pe această temă la Patriarhie. Sunt, aşadar, exclusiv speculaţii care pot apărea într-un asemenea context. Aşa cum am precizat, până la pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti în acest caz, nu se poate vorbi despre sancţiuni“.

Ce spun procurorii

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.
 
De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 de lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 de lei, în 2011 - 148.610,21 de lei, în 2012 - 239.732,26 de lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 de lei, în 2015 - 281.633,28 de lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)“, se arată într-un comunicat oficial elaborat de DNA - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Privitor la acuzaţiile de luare de mită, procurorii fac următoarele precizări: „În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro. Banii respectivi au fost primiţi în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie“.
 
Mai mult, în perioada în care se va afla sub control judiciar, Arhiepiscopul Tomisului nu are voie să „desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi“, menţionează procurorii DNA Constanţa.
 
Alături de Arhiepiscopul Tomisului, în acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal şi „Beca Stere, Malaxa Bogdan-Petrişor, Nadoleanu Gheorghe, Cojocaru Ciprian-Ioan, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene“, după cum susţine DNA, dar şi Ştefan Aurelian, „cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene“.

Citeşte şi



IPS Teodosie sau cum un înalt prelat a ajuns sub control judiciar pentru luare de mită şi fals în declaraţii

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii