Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un izotop împotriva cancerului, Lutețiu-177, va fi produs la centreala nucleară de la Cernavodă

ro

16 Oct, 2024 14:27 369 Marime text

SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Framatome
anunță concluziile pozitive ale studiului de fezabilitate realizat pentru a evalua posibilitatea producerii izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavoda din România. Lutețiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului.

Cele două companii demarează implementarea proiectului, care include proiectarea detaliată, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de iradiere la Unitatea 2 a centralei nucleareo-electrice de la Cernavodă. Lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevăzută pentru anul 2028, a anunţat SN Nuclearelectrica SA (SNN) într-un comunicat. 

“Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producția de energie, ci și sănătatea publică. Producția de Lutețiu-177 marchează o etapă importantă pentru România și pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susținerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creșterea nivelului de bunăstare,” a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Acest proiect evidențiază contribuțiile multiple pe care le poate aduce energia nucleară – generarea de energie curată și producția de izotopi medicali.”

Studiul de fezabilitate a fost inițiat în noiembrie 2023, pe baza tehnologiei de producție de izotopi a Framatome. Studiul a evaluat dacă infrastructura de la Cernavodă ar putea fi utilizată pentru a converti ținte în izotopi medicali, în plus față de producția actuală de energie electrică fiabilă, cu emisii reduse de carbon. Studiul a demonstrat că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piață necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de lutețiu.

“Suntem mândri că am atins această etapă cu Nuclearelectrica și că putem trece la faza următoare a acestui proiect important. Dezvoltarea de capacități suplimentare  la reactoarele nucleare ajută la construirea unei aprovizionări la scară largă, fiabile și diversificate de radioizotopi critici pentru combaterea cancerului,” a declarat François Gauché, VP Framatome Healthcare.

„Cererea de tratamente de ultimă generație pentru cancer, accesibile masiv la nivel mondial, crește rapid. Industria nucleară este pregătită să își joace rolul în consolidarea lanțului de aprovizionare cu radioizotopi salvatori de vieți în Europa și în întreaga lume.”

Acest proiect vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce privește producția și furnizarea de produse radiofarmaceutice. Lu-177 este un radioizotop emițător beta utilizat în terapia cu radionuclizi țintiți pentru tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice in tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase. Tehnologia de producție a izotopului deținută de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lu-177 într-un reactor energetic în iunie 2022.

 

Despre Nuclearelectrica

Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN) este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar alți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Centrala nucleară (CNE) Sucursala Cernavodă exploatează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producția totală de energie și cu 33% în producția totală de energie fără emisii de CO2 în România.


Nuclearelectrica are 28 de ani de experiență în exploatare. Prin cele 3 proiecte strategice de investiții (Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavoda, Dezvoltarea Unităților 3 și 4 a CNE Cernavoda și Implementarea SMR), compania urmărește să furnizeze energie curată, să sprijine stabilitatea energetică a României și obiectivele de decarbonizare, să sprijine Acordul de la Paris și, pe baza strategiei sale ESG, să sprijine și inițiativele cu impact asupra sănătății umane.


 

Despre Framatome

Framatome este un lider internațional în domeniul energiei nucleare, recunoscut pentru soluțiile sale inovatoare, digitale și cu valoare adăugată pentru flota nucleară globală. Cu o expertiză la nivel mondial și un istoric dovedit de fiabilitate și performanță, compania proiectează, deservește și instalează componente, combustibil și sisteme de instrumentație și control pentru centralele nucleare. Cei peste 18 000 de angajați ai săi lucrează în fiecare zi pentru a ajuta clienții Framatome să furnizeze energie cu emisii reduse de carbon din ce în ce mai curată, mai sigură și mai economică.

Vizitați www.framatome.com și urmariți-ne pe X și LinkedIn.

Framatome este deținută de grupul EDF (80,5%) și Mitsubishi Heavy Industries (MHI – 19,5%).


 

Despre Framatome Healhcare

Framatome Healthcare se angajează să dezvolte produse și servicii pentru industria medicală. Echipa sa sprijină lanțul valoric al radioizotopilor utilizați în produsele radiofarmaceutice pentru diagnostic imagistic și în scopuri terapeutice, furnizează aliaje speciale pentru dezvoltarea de implanturi chirurgicale și proteze și oferă soluții avansate pentru instalațiile complexe de sterilizare esențiale pentru utilizarea materialelor medicale.

Experții Framatome Healthcare promovează lupta împotriva cancerului și dezvoltă și sprijină aplicațiile medicale ale tehnologiei nucleare.



Citește și:

Schimbări la CNE Cernavodă!Romeo Urjan, noul director al Sucursalei CNE Cernavodă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii