Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:38 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Vânzare-cumpărare auto - unde se încheie contractul?

ro

29 Aug, 2024 13:12 552 Marime text

Sursa foto: Pexels

Află cum se întocmește contractul de vânzare-cumpărare auto și ce prevede legislația în vigoare!

În conformitate cu dispozițiile art. 1650 alin. (1) din Codul Civil:Vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească.”

Astfel, contractul de vânzare auto, este un contract prin care proprietarul unui autoturism transmite dreptul de proprietate asupra acestuia unei alte persoane, în schimbul unui preț, pe care acesta din urmă se obligă să îl plătească, potrivit Legal Badger

Prin urmare, contractul de vânzare auto este guvernat, în principiu, de dispozițiile Codului Civil în materie de vânzare care se completează în mod corespunzător cu dispoziții legale prevăzute de Codul Fiscal, respectiv de OUG 195/2002.

Potrivit Ordinului nr.1069/2016, contractul de vânare-cumpărare auto are un caracter obligatoriu, utilizându-se formularul tipizat al contractului de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport prevăzut în Anexa nr. 2 a reglementării antereferite care cuprinde în mod obligatoriu următoarele informații, respectiv:

  • datele de identificare ale părților contractante (vânzător și cumpărător: nume și prenume, CNP, adresa de domiciliu, seria și numărul CI; în situația în care cumpărătorul este o persoană juridică, trebuie completate datele de identificare ale firmei);
  • datele de identificare ale autoturismului care face obiectul vânzării: precum modelul, data fabricației, număr de identificare, capacitate cilindrică ș.a.;
  • prețul;
  • semnăturile vânzătorului și cumpărătorului.

În contextul în care părțile contractuale își doresc acest lucru, pot insera și alte clauze în contract, cu respectarea dispozițiilor legale. 

Contractul de vânzare-cumpărare auto se întocmește în 5 exemplare, dintre care:

  • un exemplar certificat rămâne la vânzător;
  • un exemplar se depune la organul fiscal local unde își are domiciliul fiscal vânzătorul mașinii;
  • un alt exemplar certificat rămâne la cumpărător;
  • un exemplar se depune la la direcția Taxe și Impozite de pe raza localității unde a fost înregistrată mașina unde își are domiciliul fiscal cumpărătorul mașinii;
  • un exemplar se va depune la Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, după ce organul fiscal de la domiciliul cumpărătorului înscrie numărul de înregistrare din Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării.

Legislația actuală nu prevede expres un anumit loc în care trebuie încheiat contractul de vânzare-cumpărare auto. Astfel, în funcție de voința părților, contractul de vânzare-cumpărare auto poate fi încheiat la notar, respectiv în cadrul unui sediu al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). 

Indiferent de locul ales pentru încheierea contractului, ceea ce este important este ca acesta să fie înregistrat la Registrul Auto Român (RAR) pentru a fi valabil și pentru a  proteja interesele părților.

În egală măsură, potrivit art. 471 alin. (9) C.fiscal, contractul de vânzare-cumpărare a mijloacelor de transport se poate încheia şi în formă electronică şi semna cu semnătură electronică în conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001, între persoane care au domiciliul fiscal în România. 

Contractul astfel încheiat se comunică electronic organului fiscal local de la domiciliul persoanei care înstrăinează, organului fiscal local de la domiciliul persoanei care dobândeşte şi organului competent privind radierea/înregistrarea/înmatricularea mijlocului de transport, în scopul radierii/înregistrării/înmatriculării, de către persoana care înstrăinează, de către persoana care dobândeşte sau de către persoana împuternicită în acest sens, după caz.

Totodată, vânzătorul autoturismului are obligația să încheie contractul în aceeași zi în care mașina a fost scoasă din evidența fiscală. 

Cumpărătorul are obligația ca în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului să înregistreze autoturismul la organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul/sediul, după caz, în conformitate cu dispozițiile art. 471 alin. (2) C.fiscal conform căruia: 

În cazul dobândirii unui mijloc de transport, proprietarul acestuia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării mijlocului de transport.”

Potrivit art. 11 din OUG 195/2002, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. 

Pentru realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

În ipoteza în care noul proprietar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termenul menționat supra, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar are obligaţia de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informaţii prevăzut de reglementările în materie fiscală, în termen de 5 zile lucrătoare, autorităţii competente de înmatriculare. 

Acesta face menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.

Citește și: Preaviz demisie - obligații și drepturi ale angajatului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii