Unul dintre militarii decedați în accidentul aviatic din județul Constanța, fiu de erou-martir al Revoluției din Decembrie 1989
Unul dintre militarii decedați în accidentul aviatic din județul Constanța, fiu de erou-martir al RevoluțieiUna dintre acestea este cea a lui Vlad Carp, unul dintre scafandri aflați în elicopterul IAR 330 Puma care s-a prăbușit în timpul msiiunii de căutare a avionului Mig 21 Lancer dispărut de pe radar în zona localității Cogealac din județul Constanța.
Mai exact, potrivit unei postări făcute pe Facebook de Laurențiu Mironescu, Vlad Carp era fiul maiorului Vasile Carp, împușcat în decembrie 1989, în timpul serviciului de pază a obiectivului CET.
Căpitanul Carp a plecat de acasă pe 17 decembrie 1989, şi-a lăsat soţia singură iar cei doi copii, Vlăduţ de 7 ani şi Horia de 12 ani, se aflau la socri în altă parte a ţării.„Eram anul IV în Institutul de Marină la epocă, ne petreceam cu altă companie în apărarea CET-ului, noi pe zi, ceilalți pe noapte. Într-una dintre dimineți, când ne-am prezentat pentru preluarea serviciului, am aflat nenorocirea ... iar pe maior tocmai îl suiau într-o ambulanță, pe o ușă în loc de targă, parcă.
Ce să mai zici la așa situație, la așa destin al oamenilor ăștia ...
Dumneazeu să-i ierte ... și pe băieții ăștia de acum, cei 7 de pe elicopter plus pilotul MIG-ului ... și pe Carp Vasile, maior în Institutul de Marină Mircea cel Bătrân, dus și el nedrept de tânăr, în timpul unor evenimente care au fost cum au fost“ - a transmis Laurențiu Mironescu pe Facebook.
Despre Maistrul militar clasa I Vlad Carp
Potrivit Forțelor Navale Române, maistrul militar clasa I Vlad Carp a căzut la datorie în seara zilei de miercuri, 2 martie, în timpul executării unei misiuni deasupra Dobrogei, ca parte a echipajului elicopterului IAR 330 PUMA care s-a prăbușit în timpul executării misiunii de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, dispărută de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
S-a născut la 23 martie 1982, în municipiul Constanța
După ce a absolvit Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”, a urmat cursurile Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, specialitatea „Timonerie și tehnică de navigație”, iar în anul 2004 a primit gradul de maistru militar clasa a V-a. A îndeplinit diferite funcții la bordul navelor militare, atât din compunerea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, cât și din cea a Divizionului 175 Nave Scafandri, timp în care a urmat și cursurile de brevetare scafandru de bord, de calificare scafandru lucrător subacvatic și de atestare scafandru de căutare și salvare, precum și cursul de conducere a ambarcatiunilor.
Din anul 2019, după 15 ani de activitate în domeniul scafandreriei, Vlad Carp făcea parte din echipajul navei maritime pentru scafandri „Grigore Antipa”, din cadrul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.
În cariera sa militară, a dat dovadă de profesionalism și pasiune pentru activitatea de scafandru, a participat la numeroase misiuni internaționale, precum și la asigurarea activităților de verificare a reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă, fiind capabil să execute scufundări până la adâncimi de 60 de metri. De asemenea, a participat la numeroase misiuni de tăiere și ranfluare la epavele navelor și pontoanelor scufundate în acvatoriile porturilor din țară.
Maistrul militar clasa I Vlad Carp a fost decorat, în anul 2019, cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 de ani de activitate, iar în anul 2021 a primit titlul de Veteran din teatre de operații.
Vlad Carp avea 39 de ani, era căsătorit și tatăl unui copil.
Pe de altă parte, maistrul militar cls I Carp Vlad (39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare), avea legături strânse cu sportul.
Acesta a fost rugbyst la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanța, iar acum activa ca arbitru de rugby.
Sursa foto: Forțele Navale
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp