Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmărită penal de DNA pentru complicitate Tractebel Engineering SA, contracte de milioane la Constanţa

ro

19 Feb, 2016 00:00 20492 Marime text
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, ieri, începerea urmăririi penale în dosarul în care sunt cercetaţi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, şi firma Tractebel Engineering SA. Potrivit DNA, edilul-şef din Covasna, care a fost plasat sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.02.2016, este suspectat, în această cauză, că ar fi utilizat în alte scopuri creditele garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
De asemenea, procurorii Anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Tractebel Engineering SA, în sarcina căreia s-a reţinut complicitatea la infracţiunea anterior menţionată.

Citeşte şi

Primarul din Sfântu Gheorghe, sub control judiciar cu interdicţia de a-şi exercita funcţia 
 
Aceasta din urmă este o societate care, de-a lungul timpului, şi-a adjudecat o serie de contracte şi în judeţul Constanţa. Potrivit licitatiapublica.ro, încă din anul 2008, firma a avut legături cu diverse instituţii publice din judeţul Constanţa.
 
În anul 2008, societatea (cu denumirea veche) a luat 64.200 de lei prin contract de la Uzina Termoelectrica Midia Năvodari pentru un „studiu de prefezabilitate privind realizarea unei investiţii de tip «brownfield» destinate producerii de energie electrică în cogenerare“. În 2010, încheia cu Transelectrica SA Constanţa un contract de 1.021.068,8 de lei pentru controlul tehnic pe durata realizării parcului eolian Chirnogeni - 50MW. Tot în 2010, mai ia alţi 76.200 de lei pentru „construcţii staţia 400/110/20 kV Tulcea Vest - lucrări complementare retehnologizări“, 139.000 de lei pentru „servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, servicii de proiectare urbanistică şi peisagistică, servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică, servicii de testări şi analize tehnice“ şi alţi 112.000 de lei pentru

„servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, servicii de proiectare urbanistică şi peisagistică, servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică, servicii de testări şi analize tehnice“.

De altfel, şi în 2015, compania a luat 55.000 de lei de la Transelectrica, prin contractul „RK elemente construcţii staţia 400 kV Cernavoda (actualizare proiect)“.
 
De departe cea mai mare sumă obţinută de Tractebel este 5.974.940 de lei, adjudecată de la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, prin contractul

„Consultanţă pentru administrarea contractului de execuţie, supervizarea şi supravegherea execuţiei lucrărilor din cadrul proiectului Modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii“.


Banii proveneau din fonduri europene, mai precis 15% de la bugetul de stat şi 85% prin POS Transport, Axa Prioritară 1 DMI 1.3 (contribuţie UE).

Citeşte şi

Consultanţă pentru administrarea contractului de execuţie, supervizarea şi supravegherea execuţiei lucrărilor din cadrul proiectului Modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii - 22.01.2014 

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) atribuia, în iulie 2012, prin licitaţie deschisă, contractul privind „Proiectare + execuţie extindere spre sud a danei de gabare din Portul Constanţa“. În baza ofertelor iniţiale ale celor interesaţi, a tabelului preliminar, a verificărilor ulterioare suplimentare, a analizelor efectuate în cadrul şedinţelor comisiei, a proceselor-verbale din şedinţă, a solicitărilor de clarificări şi a răspunsurilor formulate de ofertanţi, s-a stabilit că oferte admisibile sunt cele ale asocierilor: Argos Industrial SRL Cernavodă - SCIM SA Constanţa - SC Tractebel Engineering; Cyes Infraestructuras SA Spania - SC Rico SRL Constanţa; ABC Val SRL Constanţa - SC Cinnamon Project SRL Bucureşti. Oferta declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică având ca obiect proiectarea şi execuţia obiectivului „extinderea spre sud a danei de gabare din Portul Constanţa“ este cea depusă de Asocierea SC Argos Industrial Cernavodă - SC SCIM SA Constanţa - Tractebel Engineering Bucureşti, cu o propunere financiară fără TVA de 12.744.039,72 de lei, respectiv 3.091.637,69 de euro şi o durată de proiectare + execuţie de 24 de luni. Nu au fost declaraţi subcontractanţi.

Citeşte şi

Cum a câştigat asocierea Argos Industrial - SCIM SA - Tractebel Engineering un contract cu CN APMC (documente) 
 
Grupul a fost înfiinţat în 1997 sub denumirea de Trapec (Tractebel Project Managers Engineers & Consultants), şi, începând cu luna octombrie 2009, numele sub care a început să activeze pe piaţă a fost schimbat - Tractebel Engineering, după cel al acţionarului său. Grupul Tractebel şi-a schimbat şi sigla în Grupul Tractebel Engineering - GDF SUEZ.
 
Tractebel Engineering SA a fost înregistrată în anul 1994 şi are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Alexandru Constantinescu. Asociaţii societăţii sunt: GDF Suez Energy Services International SA, cu sediul social în Belgia, 1180, Bruxelles, care deţine o acţiune (0,0001% din capitalul social), şi Tractebel Engineering SA, cu sediul în Belgia, Bruxelles, care deţine 43.040 de acţiuni (99,9999% din capitalul social). Administratorii societăţii sunt Elena Daniela Scripcariu, născută în 1961, în Bucureşti, Adrian Cîlcic, născut în 1965, în Bucureşti, Alexandre Cristovao Sousa Rocha, născut în 1980, în Franţa, Robert Marcel Ivan, născut în 1977, în Bucureşti, Marc Franchimont, născut în 1968, în Belgia, Luc Resteigne, născut în 1961, în Belgia, Sabien Vermeulen, născut în 1969, în Belgia. Societatea se ocupă de „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“.
 
Potrivit vrajitorul.eu, la finele anului 2014, firma declara un profit timid de 363.726 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 27.683.882 de lei, având 147 de salariaţi. Asta după ce, la sfârşitul anului 2013, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 38.338.348 de lei, un profit de 3.688.519 lei şi 189 de salariaţi.
 
Firma Tractebel din dosarul primarului Antal Arpad Andras a avut încheiat cu Primăria Sfântu Gheorghe un contract pentru prestarea unor servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei necesare atribuirii unui contract pentru întreţinerea infrastructurii urbane (inclusiv caietul de sarcini). DNA arată că „societatea respectivă a întocmit şi caietul de sarcini, în care a inserat anumite condiţii care au înlesnit câştigarea licitaţiei de către o asociere de trei firme“. De asemenea, mai spun procurorii Anticorupţie, „în caietul de sarcini întocmit de către consultantul SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus Primăriei obligaţia de a acorda asocierii respective un avans în sumă de 1.709.839,35 de euro. Mai mult, în cadrul proiectului, firma de consultanţă a fost desemnată consultant şi diriginte de şantier“, se arată în comunicatul DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lucian Toma 08 Jul, 2017 10:35 Este rau ca au contracte de milioane? Este cea mi buna firma de consultanta in domeniul lor din tara. Unele lucrari necesita combinarea experientei mai multor entitati; este absolut normal. Oricum, in Romania, companiile de stat platesc foarte putin pe lucrari. Abia daca reusesti sa iti platesti angajatii.