Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 03 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valoare pensie handicap gradul 1 cu însoțitor

ro

03 Sep, 2024 10:15 237 Marime text

Scaun cu rotile, sursă - PixabayLegea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora.

Persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.

De dispoziţiile legii antemenționate, beneficiază copiii şi adulţii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România, scrie Legal Badger.

Încadrare handicap gradul 1 cu însoțitor

Potrivit Legii 448/2006, persoanele cu handicap beneficiază de drepturile prevăzute la art. 6 pe baza încadrării în grad de handicap, în raport cu gradul de handicap.

Încadrarea în grad şi tip de handicap atât a adulților, cât și a copiilor îndreptățiți, se face, pe baza unei cereri, prin decizie de către comisia pentru protecţia copilului, respectiv prin emiterea unui certificat de încadrare în grad și tip de handicap, de către comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap

Criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad şi tip de handicap sunt aprobate prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii, gradele de handicap fiind uşor, mediu, accentuat şi grav.

În egală măsură, încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

Potrivit art. 68 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
  • neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
  • bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) al articolului antemenționat, şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea poate fi de mai multe tipuri, respectiv:

  • de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Astfel, sunt încadrate în gradul I de handicap numai persoanele care în urma unor accidente/boli de muncă, unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca, respectiv ca urmare a unor alte boli expres prevăzute de lege, și-au pierdut total atât capacitatea de muncă, cât și capacitatea de autoîngrijire.

Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I au dreptul, pe lângă pensia de invaliditate prevăzută de lege, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix. În egală măsură, potrivit art. 35 din Legea 448/2006, persoana adultă cu handicap grav, respectiv copilul cu handicap au dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale.

În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă de ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi.

Valoare pensie handicap gradul 1 cu însoțitor

Cuantumul pensiei de handicap nu este prevăzut în mod expres de lege, fiind reglementate doar criteriile în baza cărora acest cuantum se stabilește. Potrivit art. 94 alin. (1) din Legea 263/2010: „Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.” În principiu, punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Prin urmare, ca regulă, valoarea pensiei se stabilește prin înmulțirea punctajului mediu anual al fiecărui asigurat cu cuantumul punctului de pensie, astfel cum acesta este stabilit prin lege.

La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 din Legea nr. 263/2010 și stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate.

Stagiul potențial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă.

În egală măsură, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor de care beneficiază pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate reprezintă, potrivit art. 77 alin. (2) din Legea 263/2010, 80% din valoarea unui punct de pensie, fiind suportată de la bugetul de stat. Având în vedere faptul că, de la 1 ianuarie 2024, valoarea unui punct de pensie a fost majorată la 2.032 de lei, valoarea indemnizației de însoțitor este în prezent în cuantum de 1.626 de lei.

Însă, potrivit comunicatului de presă din 26.08.2024 al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, indemnizația de însoțitor de care beneficiază pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 Lei. Astfel, cuantumul acesteia se va modifica de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei. Această sumă va fi încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

Acest lucru se datorează faptului că, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (noua Lege a pensiilor) care va intra în vigoare din 1 septembrie 2024 aduce o îmbunătățire în ceea ce prevede modalitatea de calcul a indemnizației de însoțitor. Astfel, potrivit noii legi, cuantumul acesteia va fi de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată aferent lunii pentru care se face plata.

Prin HG nr. 598/2024, Guvernul a stabilit că începând cu 1 iulie 2024 salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 3.700 Lei. Drept urmare, de la 1 septembrie 2024, indemnizația de însoțitor crește cu 224 Lei, astfel încât cuantumul acesteia să reprezinte 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, conform art. 67 alin. (2) al Legii 360/2023.

Citește și

Lista bolilor pentru care se acordă certificat de handicap în România

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii