Valoarea amenzilor aplicate de Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naţionale de Mediu în 2021 (RAPORT)
Valoarea amenzilor aplicate de Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naţionale de Mediu în 2021 (RAPORT)
24 Feb, 2022 18:19
ZIUA de Constanta
1474
Marime text
Raportul de activitate al Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naţionale de Mediu în anul 2021 este următorul:
Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Prin structurile sale teritoriale, Garda Naţională de Mediu are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în scopul prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului.
Comisariatul Județean Constanța are atribuții de inspecție și control pe teritoriul județului Constanța. Activitatea principală constă în verificarea modului de respectare a legislației de mediu, a prevederilor din actele de reglementare emise în domeniul protecției mediului, constatării faptelor ce constituie abateri de la normele legislative și aplicarea sancțiunilor contravenționale, precum și dispunerea măsurilor de remediere a deficiențelor constatate.
În anul 2021, Comisariatul Județean Constanța a realizat un număr de 1.101 inspecţii în domeniul controlului poluării şi în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. Activitatea de inspecție și control s-a desfășurat cu un număr mediu de 9 comisari, aprox. 4 echipe de control.
În cadrul controalelor efectuate s-au aplicat 288 de sancțiuni contravenționale principale, din care 61 avertismente și 227 amenzi în valoare totală de 4.889.500 lei. De asemenea, au fost dispuse 24 suspendări de activitate, doua desființări de lucrări, o confiscare de bunuri, 5 propuneri de suspendări acte de reglementare, 36 sesizări ale organelor de cercetare penală.
Principalele neconformități constatate au fost: neluarea măsurilor pentru prevenirea poluării aerului, funcționarea fără autorizație de mediu, nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare, nerespectarea măsurilor dispuse la controalele anterioare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor generate de către persoane fizice și juridice, neasigurarea de către unitățile administrativ teritoriale a colectării selective a deșeurilor reciclabile și implicit neatingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală de deșeuri municipale generate.
În cadrul inspecţiilor planificate s-a urmărit respectarea condiţiilor din autorizaţiile de mediu/autorizaţiile integrate de mediu, avizele şi acordurile de mediu, precum și verificarea conformării cu directivele IED, SEVESO, COV, REACH, LCP.
In cadrul inspecţiile neplanificate s-au efectuat verificari privind modul de respectare a condiţiilor impuse prin actele de reglementare; monitorizarea permanentă a sesizărilor efectuate de persoane fizice și juridice pe teme de mediu și respectarea termenului legal de rezolvare şi răspuns în vederea consolidării imaginii pozitive despre activitatea GNM; investigarea poluărilor accidentale și urmărirea modului de înlăturare a cauzelor și efectelor acestora; verificarea modului de realizare a măsurilor dispuse prin controalele anterioare.
Controalele tematice dispuse de Comisariatul General au avut ca scop verificarea respectarii prevederilor legislaţiei în vigoare în domeniul salubrizării localităților si a cursurilor de apa, în domeniul gestionării vehiculelor scoase din uz, a menținerii calității aerului, exploatării agregatelor minerale, în domeniul EEE-urilor si DEEE-urilor, respectării Regulamentului REACH, ODS, biocide, PPP, EUTR ș.a.
În perioada sezonului estival s-au desfășurat acțiuni de control pe litoralul românesc al Mării Negre, urmarindu-se in special verificarea sesizărilor primite de la cetățeni (preponderent referitoare la poluarea aerului și abandonarea deșeurilor), și în general a legislației de mediu în vigoare, în scopul asigurării condițiilor optime de desfășurare a activităților specifice zonei litorale.
În cursul anului 2021 s-au desfăşurat acţiuni de control în comun cu alte autorități precum: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Garda de Coastă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, s.a.
Actiuni desfasurate in anul 2021:
In urma controlului tematic dispus de Comisariatul General au fost verificate toate cele 70 de primării, constatându-se neconformități referitoare la modul de îndeplinire a responsabilităților ce revin unităților administrativ teritoriale în ceea ce privește managementul deșeurilor. S-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, in valoare totala de 625.000 lei. Majoritatea primăriilor au fost sancționate pentru neluarea măsurilor de colectare separată a deșeurilor, pentru neatingerea țintei anuale de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare și pentru că nu au desființat depozitele neorganizate de deșeuri constatate la controalele anterioare.
Pentru neregulile identificate cu privire la modul de colectare, transport si eliminare a deseurilor au fost sanctionati 4 operatori economici cu activitate in colectarea si gestionarea deseurilor, fiind aplicate 10 sanctiuni contraventionale in valoare de 50.000 lei, o sesizare penala si o propunere de suspendare de activitate.
Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au fost detașați la Comisariarul Județean Constanța, efectuând 136 de controale în stațiunile de pe litoralul românesc. Activitatea de inspecție și control a avut ca obiectiv principal verificarea stării de salubrizare a stațiunilor de pe litoral, a modului de gestionare a deșeurilor rezultate din activitățile comerciale desfășurate pe plajă și în zona limitrofă acesteia, precum și verificarea respectării condițiilor stabilite prin actele de reglementare din punct de vedere al protecției mediului. Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 92 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 997.700 lei si o sesizare penala. Cele mai multe dintre neregulile constatate au fost legate de nerespectarea prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor.
In cursul anului 2021, la solicitarea Biroului Vamal Constanța Sud si a Garzii de Coasta au fost realizate 140 de acțiuni pentru verificarea respectării Regulamentului nr.1013/2006 privind transferul de deșeuri. S-a interzis accesul pe terioriul Romaniei a 125 containere si autotiruri de deșeuri in cantitate de cca 3.800 tone. Pentru transferurile ilegale de deseuri au fost intocmite 29 de sesizari penale din totalul de 36 de sesizari penale inaintate de GNM CJ Constanta organelor de cercetare.
S-au efectuat 56 de acțiuni de verificare a modului de respectare a Regulamentului nr.517/2014 privind importul/exportul echipamentelor cu conținut de gaze fluorurate cu efect de seră.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii