Vergil Chițac- „Am semnat contractul de vânzare-cumpărare a terenului de 1,5 hectare aferent Castelului regal din Mamaia“
Vergil Chițac- „Am semnat contractul de vânzare-cumpărare a terenului de 1,5 hectare aferent Castelului regal„Încet, dar sigur, Constanța își va recăpăta valorile culturale. La fel ca și Cazinoul de pe faleză, Castelul Regal din Mamaia va deveni un nou punct turistic de atracție”, a punctat Vergil Chițac, exprimându-și optimismul.
Anunțul primarului Chițac
Readucem la viață Palatul Reginei Maria din Mamaia!
Azi am semnat contractul de vânzare-cumpărare a terenului de 1,5 hectare aferent Castelului regal din stațiunea Mamaia.
Prețul plătit este identic cu cel cu care terenul a fost vândut în urmă cu două decenii. Avem un plan comun cu Ministerul Culturii pentru a readuce castelul la viață.
Terenul de 1,5 ha va fi transmis Ministerului Culturii, iar împreună cu castelul va face parte din proiectul național patronat de Ministrul Culturii „Temelii culturale”, prin care vor fi salvate 14 obiective de interes național și european.
Luna trecută clădirea care a fost transformată în „Club Castel” a fost predată către Ministerul Culturii. Acum atât terenul cât și castelul reginei vor intra într-un amplu proces de reabilitare.
După finalizarea lucrărilor, monumentul va intra în administrarea Primăriei Constanța. Încet dar sigur, Constanța își va recăpăta valorile culturale. Ca și Cazinoul de pe faleză, Castelul Regal din Mamaia va reprezenta un nou punct turistic de atracție.- a transmis Chițac.
Monument istoric vândut în 2003
Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut companiei private Light System în luna iunie 2003, fără a fi respectat dreptul de preemțiune al Statului Român, după cum au constatat judecătorii.
În anul 2018, Ministerul Culturii a deschis demersul în instanță pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare a monumentului.
La data de 1 iulie 2020, Tribunalul Constanța a admis cererea ministerului.
Instanța „constată nulitatea absoluta a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat sub nr. 672/27.06.2003 de către Biroul Notarial Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan“.
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost însă atacată în apel, la Curtea de Apel Constanța, de către societatea Mamaia SA.
Ulterior, Curtea de Apel a respins apelul societății cu acționar majoritar de stat.
Cu toate acestea, societatea s-a adresat în recurs Înaltei Curți de Casație și Justiție, atacând hotărârile precedente pronunțate în dosar, prin care fusese constatată nulitatea absolută a actului prin care fusese vândut monumentul.
Curtea Supremă a respins recursul, la data de 16 martie 2022, hotărârea fiind definitivă.
Vila Regală din Mamaia, aparținând Reginei Maria, a revenit în proprietatea Statului Român prin Mamaia SA după ce în 2022, judecătorii au anulat definitiv contractul de vânzare-cumpărare a imobilului încheiat de societatea de stat cu firma privată Light System SRL.
Decizia magistraților a venit în urma analizării probelor din dosarul civil deschis de Ministerul Culturii, instanța a ajuns la concluzia că nu a fost respectat dreptul de preemțiune al Statului Român.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Asociații Light System SRL, convocațiVânzarea terenului aferent Palatului Regal de la Mamaia, pe ordinea de zi. Iată prețul convenit
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp