Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:13 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veteranii scenei constănţene, actorii Ileana Ploscaru şi Alexandru Mereuţă, devin cetăţeni de onoare ai judeţului

ro

20 Mar, 2018 00:00 3080 Marime text
Iubiţi şi respectaţi de publicul constănţean şi nu numai, iată că veteranii scenei constănţene, actorii Ileana Ploscaru şi Alexandru Mereuţă, au intrat şi în atenţia autorităţilor judeţene. La propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, celor doi mari artişti li se va decerna, săptămâna viitoare, titlul de „Cetăţeni de onoare ai judeţului Constanţa“.
 
Actriţa Ileana Ploscaru a primit anul trecut şi titlul de „Cetăţean de onoare al Constanţei“, după 55 de ani în slujba teatrului. A debutat pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor“, de Lope Félix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu. În 1961, Ileana Ploscaru se transferă, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanţa, debutând, pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse“, scris de Nikolai Virta şi regizat de Constantin Dinischiotu.
 
În prezent, Ileana Ploscaru este actriţă a Teatrului de Stat din Constanţa. În 1952 câştigă Concursul Tânărului Actor; în 1956 şi 1962, premiile de interpretare la Concursul Tânărului Actor. În 1971 primeşte un alt premiu la Decada Dramaturgiei Originale, Iaşi, pentru rolul din „Cafea ness cu aproximaţie“ din tripticul „Cine eşti tu?“, de Paul Everac. În 1972, este premiată la Gala Recitalurilor Dramatice de la Bacău, pentru recitalul „Nu, eu nu regret nimic“, iar în 1981, premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba“, de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic“.
 
În 1982, actriţa Ileana Ploscaru este recompensată cu Premiul ATM pentru întreaga activitate, iar în 1998, cu Premiul de Interpretare la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, Constanţa. În 2003, Ministerul Culturii îi acordă premiul naţional pentru întreaga activitate, iar în 2009 este distinsă cu premiul pentru actriţă în rol secundar la ediţia a VII-a Festivalului Comediei Româneşti (FestCO 2009), Bucureşti, pentru rolul „Chiriachiţa“ din spectacolul „Titanic vals“, de Tudor Muşatescu. Acum, la 87 de ani, joacă în spectacolul „Bătrâna şi hoţul“, pe scena Teatrului de Stat Constanţa.

Actorul Alexandru Mereuţă (nea Alecu, pentru prieteni şi colegi) s-a născut la 14 iunie 1927, la Bogdăneşti, o localitate situată „pe drumul de costişă ce duce la Vaslui“, cum îi place să spună. A jucat şi în filmele vremii sale - „Aventuri la Marea Neagră“ (1972), „Vacanţa la mare“ (1963) şi „Osânda“ (1976).
 
Alexandru Mereuţă a absolvit Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti în 1952, şi-a făcut ucenicia în corp-ansamblul Teatrului Naţional din Bucureşti, deşi debutase la Teatrul Tineretului cu un an înainte. Un scurt periplu la teatrul din Ploieşti, unde joacă alături de Toma Caragiu, apoi la teatrul din Bârlad. Primul rol serios - Cadîr, din „Take, Ianke şi Cadîr“, de Victor Ion Popa. În perioada 1958 - 1960 a fost directorul Teatrului „V.I. Popa“ din Bârlad. Apoi a intrat în conflict cu autorităţile locale. Trebuia să plece.
 
Despre actorul Alexandru Mereuţă se ştie că el a realizat, în cei peste 70 de ani de viaţă artistică, o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi. Aşa este rolul Procopie Colauzo din vestita piesă grecească „Papa se lustruieşte“ sau Ianke, fabulosul, scăpărătorul Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr“ sau blajinul învăţător Grigore din „Muşcata din fereastră“.
 
Neuitate rămân şi rolurile din „Romanţioşii“, „O noapte furtunoasă“, „Gaiţele“ şi „Visul unei nopţi de iarnă“. Desigur, toate acestea sunt roluri dintre cele mai râvnite, pentru că sunt bine construite de autorii lor. De la actor la actor, imaginea lor diferă însă. 


Alexandru Mereuţă este un actor înzestrat cu un talent zdrobitor şi cu o imensă bucurie de a juca, iubindu-şi personajele ca pe propriii copii.
Rolul care i-a dat însă cele mai mari satisfacţii este cel din „Pădurenii“, pentru că acesta îi aduce aminte de tatăl său. Abia după aceea poate fi amintit rolul Manole din „Visul unei nopţi de iarnă“. A avut şansa să joace alături de Radu Beligan, Toma Caragiu, să facă alternativ acelaşi rol cu Constantin Morţun, Marcel Anghelescu sau Costel Rădulescu. A semnat regia spectacolului „Muşcata din fereastră“, dar a desfăşurat nenumărate alte activităţi regizorale cu cercurile de amatori, arătând celor ce l-au ascultat cât de fascinantă este lumea teatrului.

Sursa foto: Teatrul de Stat Constanta 
 
Citeşte şi:
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Actorul Alexandru Mereuţă, 90 de ani de viaţă, şapte decenii de scenă (galerie foto)​


Interviu online cu actorii Teatrului de Stat Constanţa Ileana Ploscaru şi Dan Cojocaru „Spectatorii de teatru nu trădează teatrul. Vă aşteptăm la «Bătrâna şi hoţul»!“
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (Xll) - galerie foto
 
Actriţa Ileana Ploscaru împlineşte astăzi 86 de ani „Trebuie să te gândeşti din tinereţe cum să-ţi trăieşti bătrâneţea“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii