Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:49 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vila Prințului Barbu Ştirbey din Mamaia se vinde. Propietarul Metfor Travel SRL cere jumătate de milion de euro

ro

28 Apr, 2024 17:00 3790 Marime text
  • Vila Prințului Barbu Ştirbey din Mamaia are un regim de înălțime D+P+1E și dispune de 16 camere, potrivit anunțului postat de agenția imobiliară Sotheby's.
  • Proprietarii cer 490.000 de euro.
  • Imobilul deține o și autorizație de construire pentru restaurare și extindere.
  • Viitorul complex se conturează începând cu 1924, după planurile arhitectului Mario Stoppa și ideile Reginei Maria, iar doi ani și jumătate mai târziu avea să fie finalizat. 
 
 
Imobilul construit în anul 1930 a fost ridicat pe un teren de 412 mp, cu osuprafață construită de 61 mp și o suprtfață utilă de 375 mp.
 
Vila Prințului Barbu Ştirbey din Mamaia are un regim de înălțime D+P+1E și dispune de 16 camere, potrivit anunlui postat de agenția imobiliară Sotheby's. 
 
 
Propirietarii cer 490.000 de euro. Imobilul deține o autorizație de construire pentru restaurare și extindere. Vila este construită în stil Art Deco, cu demisol, parter şi etaj, având funcţiuni de locuinţă de vacanţă. Elementul distinctiv este minaretul, identic cu acela al palatului Tenha Juvah de la Balcic, construit de Regina Maria. De asemenea, în stil Art Deco sunt feroneriile păstrate în stare bună şi decoraţiunile exterioare. Imobilul a fost folosit de Marina Ştirbey, fiica lui Barbu Ştirbey, deoarece acesta din urmă a fost obligat de Regele Carol al II-lea (1930-1940) să plece în exil.
 
Imobilul deține Autorizația de Construire nr. 1016/02.11.2022, pentru lucrări de recompartimentare, consolidări, amenajări interioare și exterioare, mansardare. 
 
Autorizația nr. 1016 a fost emis de Primăria Constanța, pe 11.02.2022, societății Metfor Travel SRL și constă în: recompartimentari ,consolidari,amenajari interioare si exterioare, modificare acoperis pentru realizare mansarda -vila stirbey imprejmuire teren,amplasare firme si organizare de șantier.

 
„Dezvoltarea modernă a stațiunii Mamaia începe în anul 1906, când se ridică primele Pavilioane pentru turiști, în fapt primele cabine de lemn, reunite, pentru băi. Înlesnirea accesului turiștilor prin construirea căii ferate avea să cântărească enorm în modelarea ulterioară, modelare influențată totodată și de modernizarea portului din Constanța care împingea plaja spre satul din nordul orașului. O serie de întâmplări nefericite – devastarea reședinței regale din Constanța în timpul Primului Război Mondial și distrugerea în urma unui incendiu a Pavilionului din Mamaia (1920) – aveau să aducă un influx important de modernizări stațiunii. Aportul cel mai important este adus de familia regală care, în urma unei donații făcute de primăria Constanța, începe ridicarea unei reședințe de vară în stațiunea Mamaia. Viitorul complex se conturează începând cu 1924, după planurile arhitectului Mario Stoppa și ideile Reginei Maria, iar doi ani și jumătate mai târziu avea să fie finalizat.

După dispariția Regelui Ferdinand (iulie 1927), Maria dona Reginei Elena întregul complex (decembrie 1927), păstrându-și doar o parcelă de circa 3000 mp. Regina avea să ridice aici o vilă de vacanță, în stilul palatului Tehna Juva din Balcic, cu minaret și deschidere către mare. În același stil, pe partea opusă a complexului regal, Barbu Știrbey, apropiat al Reginei, avea să își ridice și el o reședință foarte asemănătoare cu cea a Mariei, după proiectele aceluiași Mario Stoppa, cu anul de finalizare 1930. Mario Stoppa avea un portofoliu impresionant, realizând printre altele proiectul Bisericii Italiene din București (1915-1916), proiectul Palatului Știrbey, castelul regal de la Săvârșin sau restaurări la Palatul Cotroceni (1940-1941). 

Utilizarea minaretului drept simbol rămâne mărturie a pasiunii și respectului pe care și Barbu Știrbey - la fel ca Regina Maria - îl purta culturii autohtone, rememorând astfel istoria turcă a satului Mamaia (în turcă Mamakioi/Mamai Kioi). Totodată, folosirea turnului-minaret conferă și astăzi o priveliște excepțională, de 360⁰. Anul 1930 este semnificativ în istoria reședinței, fiind atât anul ridicării ei cât și anul în care Știrbey era forțat să plece în exil după accederea la putere a lui Carol II (7 iunie 1930)“, se spune în anunțul de vânzare.
 
Despre Metfor Travel SRL 
 
Înfiinţată în anul 2016, Metfor Travel SRL are sediul social în oraşul Ovidiu, pe strada Industrială și se ocupă de hoteluri și alte facilități de cazare similare. 
 
Asociaţi persoane juridice sunt: Metfor Alfa SRL, cu sediul în oraşul Ovidiu, şi Metacom Anticor SRL, cu sediul în oraşul Ovidiu, fiecare cu câte 50% din capitalul social. Persoane împuternicite ale societăţii, care se ocupă de hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, sunt Radu Otilia-Florica şi Apolozan Mădălina-Beatrice. 
 
Pe anul 2021, firma cu 5 salariați a raportat o cifră de afaceri de 313.432 lei și un profit de 12.632 lei.
 
 
Despre Metacom Anticor SRL
 
 
Firma este înființată în anul 2005 și are sediul social în Ovidiu, asociați sunt Gabriela Emilia Borș  – 65%, Otilia Florica Radu – 28% și  Adrian Dumitrel Panait – 7%. 
 
Otilia Florica Radu  este administratorul societății. În anul 2022, societatea cu un singur salariat a declarat o cifră de afaceri de 408.792 lei și un profit de 1.205.300 lei.
 
 
Despre Metfor Alfa SRL
 
 
Firma este înființată în 2011 și are sediul social în Ovidiu, str. Industrială, nr. 20. Asociați sunt  Gabirela Emilia Borș – 36%,  Adrian Dumtirel Panait – 22%,  Mădălina Beatrice Apolozan – 22% și Otilia Florica Radu  – 20%. Mădălina Beatrice Apolozan este administatorul companiei.
 
În anul 2022, societatea cu 54 de salariați a declarat o cifră de afaceri de 18.790.977 lei și un profit de 1.545.823 lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

De asemenea, pentru redactarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
 
Citește și:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii