Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:38 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua culorii roz. Culoarea în istoria modei

ro

23 Feb, 2022 08:29 4560 Marime text


Data de 23 februarie marchează Ziua Culorii Roz. 


Culoarea roz este una dintre cele mai îndrăgite culori mai ales de către fetițe și nu numai.


Există percepția în ultimii ani că această culoare purtată în special de fete și femei poate fi abordată și de bărbații extrem de încrezători în masculinitatea lor și care consideră că o culoare nu este definitorie pentru a-ți arăta sexualitatea.


În cultura occidentală, culoarea roz a fost asociată în mod tradițional cu dulceața, sensibilitatea și romantismul. Dar de unde vine asta? Ca și în cazul altor culori, culoarea roz este strâns legată de valorile și practicile tipice culturii noastre, care, atunci când sunt perpetuate, generează coduri sociale și percepții individuale asupra obiectelor din lume.


Acest lucru a fost investigat pe larg de psihologia culorilor, generând astfel răspunsuri diferite despre semnificațiile culorii roz, și asupra conotațiilor sau efectelor sale în termeni culturali. Vom vedea o scurtă descriere a acestui fapt mai jos.



Psihologia culorilor ne-a învățat asta stimulii cromatici sunt o parte activă a dezvoltării noastre. Ele se găsesc în mediul nostru și, în plus, nu sunt stimuli neutri: sunt încărcate cu semnificații culturale, permițându-ne în același timp să evocăm senzații, percepții, gânduri, idei, judecăți, atitudini etc. Adică generează efecte la nivel psihologic.


Culoarea roz se obține din amestecul dintre roșu și alb, iar numele său în spaniolă provine tocmai din soiurile de trandafiri care au înflorit în multe părți ale lumii. Acest cuvânt provine din latină și greacă, care au fost folosite pentru a denumi aceeași floare.


Culoarea în istoria modei



Atitudinea ambiguă față de culoarea roz poate fi urmărită de-a lungul istoriei modei. Rozul a crescut până la vârful popularității și a fost la mare căutare, apoi a căzut complet în uitare, până la acuzațiile de prost gust împotriva celor care au îndrăznit să-l poarte..

În secolul al XX-lea, rozul a câștigat popularitate în anii 30, 50 și apoi în anii 80, când a câștigat o poziție puternică în lumea modei și a rămas în ea într-un loc special. Designerii folosesc în mod regulat o varietate de nuanțe de roz în colecțiile lor.


Până acum, puțin cunoscut este faptul că la începutul secolului al XX-lea, albastrul era considerat culoarea unei fete - culoarea purității și purității. Iar pentru băieți, ei au ales haine în tonuri roz, care erau considerate o versiune mai moale a unui roșu agresiv. Dacă sunteți atenți la hainele eroinelor din desenele animate Disney, atunci se poate observa că rochia Cenușăresei este exact albastră, scrie rum.cuencaholistichealth.com. 

Dar printre bărbații moderni, puțini îndrăznesc să poarte roz, astfel încât întreaga gamă bogată a acestei culori este utilizată activ de tinerele femei de modă. Faptul că rozul este apanajul tinerilor este dovedit de frescele antice romane care înfățișează tineri zvelți în haine de această culoare..

Merită menționat și efectul interesant al rozului, care a fost remarcat de cofetari și specialiști culinari: culoarea are un „gust”, în mod inconștient, mâncarea rozului evocă pofta de mâncare și dă plăcere vizuală. De aceea, atât de des puteți vedea prăjituri și deserturi roz pe rafturile brutăriilor..


Sursa foto: Pexels 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii