Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:51 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de 10 mai în istorie Ziua Păsărilor şi Arborilor. Lista păsărilor din Delta Dunării și Dobrogea (DOCUMENT)

ro

10 May, 2022 11:23 2041 Marime text

Ziua Păsărilor și Arborilor, foto: Pexels
În fiecare an la data de 10 mai se sărbătoreşte Ziua Păsărilor şi a Arborilor. Această zi a apărut la iniţiativa iubitorilor de natură, care au dorit să facă public faptul că nu e nimic rău în a da atenţie naturii sau a fi mai buni cu aceasta, natura fiind o minune care ne înconjoară.

Oamenii ar trebui să fie mereu în armonie cu natura. În acelaşi timp, prin ocrotirea păsărilor şi a arborilor se realizează şi conservarea habitatelor.

În secțiunea Documente a materialului puteți consulta Lista păsărilor din Delta Dunării și Dobrogea.
 


Ziua de 10 mai în istorie 


28 î.Hr.: O pată solară este observată de astronomii dinastiei Han în timpul domniei împăratului Cheng Han, una dintre cele mai vechi observații datate de pete solare din China.

535: Este ales Papa Agapet I.


946: Papa Agapet al II-lea este încoronat papă ca succesor al papei Marin al II-lea.

1291: Nobilii scoțieni recunosc autoritatea regelui Eduard I al Angliei asupra țării lor.

1497: Amerigo Vespucci părăsește portul Cádiz pentru prima sa călătorie în Lumea Nouă.

1499: Este publicată prima hartă geografică a lui Amerigo Vespucci.


1503: Cristofor Columb descoperă Insulele Cayman și le denumește Las Tortugas, datorită numeroaselor broaște țestoase care se găseau acolo.
1655: Jamaica a intrat sub autoritate britanică, după stăpânirea spaniolă care a durat 161 de ani.

1717: Țarul Petru I al Rusiei, aflat într-o vizită la Versailles, îl ridică pe micul rege Ludovic al XV-lea în brațe, rostind cuvintele: "Țin în brațele mele toată Franța!".

1768: John Wilkes este întemnițat pentru articolul scris în North Briton, prin care îl critică necruțător pe regele George al III-lea. Întemnițarea nobilului a provocat revolte violente la Londra

1774: Ludovic al XVI–lea și Maria Antoaneta devin rege și regină ai Franței.

1824: Inaugurarea muzeul National Gallery din Londra.

1866: Carol I al României depune jurământul ca domnitor al României în Parlament.

1871: Înfrântă în războiul cu Prusia, Franța este nevoită să semneze Tratatul de la Frankfurt. Franța pierde Alsacia-Lorena de est și plătește 5 miliarde franci-aur ca despăgubire de război.

1872: Sufrageta Victoria Woodhull este nominalizată de Partidul Drepturilor Egale pentru prima femeie la funcția de președinte al Statelor Unite, deși femeile nu aveau drept de vot în SUA. Fiind arestată în ziua scrutinului, voturile favorabile nu au fost luate în considerare, iar numărul lor nu se cunoaște până astăzi.


1877: Adunarea Deputaților adoptă în ședința de la orele 15 primul act al României independente, Legea privind instituirea decorației «Steaua României». Deoarece la data de 9 mai Camera deputaților și Senatul, în ședințe separate, au proclamat independența a României, serbările aniversării zilei de 10 Mai vor cunoaște un entuziasm popular nemaiîntâlnit până în 1906, când se împlineau 40 de ani de domnie.

1881: România este proclamată Regat. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881).

1906: A apărut, la București, revista „Neamul Românesc", sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1924: J. Edgar Hoover este numit director al Biroului Federal de Investigații (FBI), o agenție federală din SUA de combatere a criminalității, și va rămâne în această funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa în anul 1972.

1933: Cenzură: În Germania, naziștii organizează arderi publice masive de cărți.

1940: Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. În aceeași zi, Germania invadează Franța, Țările de Jos, Belgia și Marele Ducat de Luxemburg. Între timp, Regatul Unit ocupă Islanda.

1941: Al Doilea Război Mondial: Camera Comunelor din Regatul Unit este avariată de un raid aerian Luftwaffe.

1941: Al Doilea Război Mondial: Rudolf Hess se parașutează în Scoția în încercarea de a negocia pacea între Anglia și Germania nazistă.

1946: Prima lansare cu succes a rachetei americane V-2 la White Sands Proving Ground, SUA.

1981: François Mitterrand câștigă al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța în fața conservatorului Valéry Giscard d'Estaing și devine primul președinte socialist al Republicii A Cincea.

1993: Banca Națională a Republicii Kârgâzstan produce primele bancnote ale monedei naționale. Kârgâzstan este primul stat din Asia Centrală, care părăsește zona rublei.

1994: Nelson Mandela depune jurământul, devenind primul președinte de culoare al Africii de Sud.

1996: Un viscol puternic lovește Muntele Everest, ucigând opt alpiniști până a doua zi.

2002: Agentul FBI Robert Hanssen este condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, pentru faptul de a fi vândut secrete americane Moscovei în schimbul unei sume de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante.

2005: O grenadă de mână este aruncată de către Vladimir Arutinian la aproximativ 20 de metri de președintele SUA, George W. Bush, în timp ce el ținea un discurs unei mulțimi la Tbilisi, Georgia, însă are o defecțiune și nu detonează.

2012: Un grav accident are loc în Pasajul Lujerului, când un tramvai pe linia 41 lovește altul, oprit în spatele unui alt tramvai, defect. Bilanțul accidentului se ridică la 92 de răniți, 23 fiind răniți grav.


Sărbători

Ziua Independenței Naționale a României
Ziua națională a României între 1866-1948. Alte denumiri: Ziua Regelui sau Ziua Regalității.

Ziua Păsărilor și a Arborilor în România

Ziua ''stai treaz toată noaptea''

Ziua ''stai treaz toată noaptea'' a fost creată pentru a-i ajuta pe cei care nu lucrează noaptea să înţeleagă cât efort se depune pentru a munci noaptea. Pe lângă cadrele medicale care lucrează în ture de noapte, zeci de alte locuri de muncă necesită munca 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. În Statele Unite, se estimează că 26% din populaţie lucrează noaptea.

Această zi (#StayUpAllNightNight) este dedicată conştientizării problemelor care pot apărea din cauza lucrului pe timpul nopţii precum tulburări de somn, obezitate, oboseală, depresie, boli cardiovasculare, probleme de infertilitate.


Sursa document: descoperadeltadunarii.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii