Ziua dedicată somnului. Ce consecințe poate avea deprivarea de somn
Ziua dedicată somnului. Ce consecințe poate avea deprivarea de somn
03 Jan, 2022 08:48
ZIUA de Constanta
1443
Marime text
- După sărbătorile de iarnă, o zi dedicată somnului este mai mult decât binevenită.
Somnul este o funcţie de bază a organismului uman care ne ajută să recâştigăm energie pentru ziua următoare, păstrându-ne mintea alertă şi gata de acţiune, informează Agerpres.
Deprivarea de somn poate avea consecinţe negative asupra organismului, de la riscul producerii unor accidente rutiere la deteriorarea proceselor cognitive sau, în cazul lipsei de somn pe o perioadă lungă, la probleme de sănătate cu potenţial mortal precum boli cardiace, infarct, ritm cardiac neregulat, accidente vasculare cerebrale, diabet.
Somnul este totodată unul dintre cele mai fascinante fenomene, iar cu cât cercetătorii îl analizează mai atent, cu atât se ivesc mai multe întrebări rămase încă fără răspuns.
În epoca contemporană însă, somnului nu i se mai acordă aceeaşi importanţă. Din punct de vedere istoric, oamenii au evoluat pentru a se trezi odată cu răsăritul Soarelui şi a merge la culcare când astrul apune. Cercetătorii au descoperit dovezi care demonstrează existenţa acestui tipar în modul de acţiune al hormonilor de somn. Creierul secretă hormoni de stres în cantităţi mari la răsăritul Soarelui şi substanţe care ajută la relaxare la apus.
Cu toate acestea, vremurile moderne nu sunt generoase cu somnul. Nu mai avem parte de cele şapte până la nouă ore de care se pare că aveau parte strămoşii noştri în fiecare noapte. Din cauza stresului şi a tiparelor muncii industrializate, cea mai mare parte a umanităţii experimentează deprivarea de somn.
O zi dedicată somnului (#FestivalofSleepDay) reprezintă o modalitate de a contracara această tendinţă şi de a sublinia importanţa somnului şi necesitatea lui pentru sănătate şi productivitate.
Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii