Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:08 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Navigatorului. SLN. Campania 2020 Enough is Enough -Navigatorii „lucrători cheie” (galerie foto+video)

ro

25 Jun, 2020 00:00 4010 Marime text
  • Navigatorii sunt oamenii fără de care comerțul pe ape nu ar putea exista.
  • Decizia de a institui 25 iunie ca Zi Internațională a Navigatorului (sau Marinarului) a fost luată la conferința Organizației Maritime Internaționale (IMO) de la Manila (Filipine)
  • Campania din acest an poartă numele Enough is Enough -Navigatorii „lucrători cheie”.

La 25 iunie, se sărbătorește Ziua Internațională a Navigatorului .
 
Navigatorii sunt oamenii fără de care comerțul pe ape nu ar putea exista. Prin munca lor produse de bază ajung în timp util dintr-un colț în altul al planetei noastre.
 
Contribuția lor este unică în comerțului maritim internațional, economia mondială și societatea civilă în ansamblu.
 
Sindicatul Liber al Navigatorilor trage semnalul de alarmă în ceea ce priveste schimbul de echipaj:
 
"Pandemia SarsCov-2 a afectat foarte mult viata si economia mondiala. Asa cum cadrele sanitare sunt in prima linie pentru asistenta pacientilor si combaterea virusului, navigatorii sunt la prima linie a pandemiei COVID-19, jucând un rol esențial în menținerea fluxului de mărfuri vitale precum medicamentele, alimentele, aparatura si consumabilele medicale.
 
Criza a dus la condiții de muncă dificile pentru navigatori, incluzând incertitudini și dificultăți cu privire la posibilitatea accesului la asistenta medicala la uscat, a accesul in port, reaprovizionarea, schimbarea echipajului și repatrierea.
 
În acest an sub egida IMO, campania „Ziua navigatorului” invită statele membre să recunoască navigatorii ca lucrători-cheie - și să le ofere sprijinul, asistența și opțiunile de călătorie deschise tuturor lucrătorilor-cheie în timpul pandemiei.
 

Campania 2020 „Ziua navigatorului” aduce un omagiu navigatorilor, recunoscând sacrificiul și problemele cu care se confruntă. Mulți navigatori sunt plecați de acasă de luni de zile sau chiar de peste un an și nu sunt siguri când vor putea reveni acasă din cauza restricțiilor de călătorie.
 
Toată lumea este invitată să recunoască faptul că aceasta capacitate a navigatorilor de a livra bunuri vitale este esențială pentru a răspunde și, în cele din urmă, a depăși această pandemie.
 
Campania încurajează toată lumea să trateze navigatorii cu respectul și demnitatea pe care o merită, astfel încât să poată continua să-și ofere serviciile vitale pentru a menține comerțul mondial în mișcare.
 
Secretarul General al IMO Kitack Lim a transmis un mesaj de „Ziua navigantului”, in care evidențiază munca unică și esențială a navigatorilor.
 
Domnul Lim a spus:

 

"La fel ca alți lucrători-cheie, navigatorii sunt pe prima linie în această luptă globală. Ei merită mulțumirile noastre. Dar au nevoie și merită - acțiune umanitară rapidă și decisivă din partea guvernelor de pretutindeni, nu doar în timpul pandemiei, ci în orice moment. "


Această criză, generatǎ de pandemia Covid-19, a arătat lumii ceea ce am știut întotdeauna - lucrătorii din transporturi mențin lumea în mișcare. S-a cunoscut întotdeauna rolul crucial pe care îl joacă sindicatele și această pandemie tocmai a aratat restului lumii aceast lucru. Acum trebuie să traducem acest rol în puterea de a acționa.
 
Liderii din întreaga lume vorbesc despre revenirea la „normal”. Dargi colegi, în calitate de sindicaliști, știm cu toții că revenirea la „normal” nu este suficient de bună.
 
Muncitorii care astăzi asigură ca personalul spitalelor să poată să lucreze, bolnavii să poată primi medicamentele de care au nevoie și ca rafturile din supermarketuri să fie aprovizionate cu alimente, sunt, de asemenea, aceiași muncitori care luptă de ani buni împotriva scăderii salariilor - adesea salariile sărăciei, împotriva cerșterii externalizării serviciilor, împotriva dumpingului social, împotriva modelelor nesigure de angajare și agravarea condițiilor de muncă, a protecției sociale si a condițiilor de muncă si viață.
 
Sistemul este rupt și trebuie să facem o campanie colectivă pentru a-l schimba.
 
Când se va încheia această criză, nu putem permite lumii să uite de lucrătorii care au ținut oamenii în siguranță, sănătoși și hrăniți. Lucratorii din transportul maritim international au jucat un rol important în asigurarea acestui lucru.
 
În această zi de iunie, trebuie să aducem în prim-plan informații despre munca dificilă pe care lucrătorii de transportul maritim o fac în fiecare zi, despre cum se menține lumea în mișcare și despre modul în care sindicatele fac campanii colective pentru demnitate și respect.
 
Sindicatul Liber al Navigatorilor trage semnalul de alarmă în ceea ce priveste schimbul de echipaj:

 
„Schimburile de echipaj trebuiesc urgentate, orice amânare sau întarziere poate avea consecințe grave asupra economiei mondiale și asupra mentalului navigatorilor de la bord și a celor de acasa”, a transmis ITF Inspector/Comitet Executiv SLN, Adrian Mihălcioiu.

 
Decizia de a institui 25 iunie ca Zi Internațională a Navigatorului (sau Marinarului) a fost luată la conferința Organizației Maritime Internaționale (IMO) de la Manila (Filipine), unde au fost adoptate revizuiri la Convenția internațională privind standardele de pregătire, certificare și efectuare a serviciului de cart (Convenția STCW) și a Codului de asociat.
 
La nivel mondial, există aproximativ un million și jumătate de marinari, iar vapoarele transportă nu mai puțin de 12 miliarde de tone de marfă pe an.

Potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale, www.imo.org, scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu.

Rezoluţia Organizaţiei Maritime Internaţionale "încurajează guvernele, organizaţiile de transport maritim, companiile, proprietarii de nave şi toate celelalte părţi interesate să promoveze în mod corespunzător Ziua navigatorului şi să ia măsuri pentru a-l celebra în mod semnificativ".

Tema campaniei din 2018 este "Bunăstarea navigatorilor" ("Seafarers wellbeing"). Site-ul IMO arată că anii 2017 şi 2018 au înregistrat un impuls puternic în industrie pentru bunăstarea marinarilor, în special în privinţa sănătăţii lor mintale. Prin abordarea problemei bunăstării navigatorilor şi în special a sănătăţii lor mintale, campania derulată de IMO are menirea de a informa despre strategiile specifice privind stresul şi alte probleme care afectează situaţia psihică a navigatorilor, dar şi pentru a face ca instrumentele disponibile să fie mai cunoscute.
 
Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, în fiecare an, și în România

Conform statisticilor Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), prezentate la sfârşitul anul 2017 de către preşedintele SLN, Adrian Mihălcioiu, în ţara noastră există peste 33.000 de brevete şi certificate de navigatori, din care aproximativ 16.000 sunt ofiţeri, 7.000 nebrevetaţi şi 10.000 personal auxiliar care funcţionează ca personal auxiliar: cameriste, ospătari, bucătari etc. La finele anului 2016, SLN a înregistrat suma de 406.712 USD recuperată pentru marinari, iar în 2017 suma a fost de 926.419 USD.

SLN are peste 6.000 de membri înregistraţi în companiile de navigaţie româneşti şi în cele mai mari companii de navigaţie din străinătate.

La nivel mondial, există aproximativ un milion şi jumătate de marinari, iar vapoarele transportă 12 miliarde de tone de marfă pe an.
 
Sursa foto: SLN, Ziua de Constanța
 
Citește și:  
 
Inspectorul ITF România a cerut PSC Constanţa reţinerea unei nave pentru plata salariilor echipajului. Suma este uriaşă (galerie foto)
 
Doliu în lumea marinarilor constănțeni
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii