Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Oului Medicul nutriţionist Mihaela Iftene- "Oul nu trebuie exclus din alimentația noastră"

ro

10 Oct, 2020 00:00 2600 Marime text
  • La populațiile dezvoltate, ouăle sunt eficiente pentru controlul greutății.
  • Datorită substanțelor nutritive de calitate, ouăle sunt o hrană preferată în lumea animală

Este Ziua Internațională a Oului.

De obicei, în această zi se desfășoară o gamă largă de festivaluri, activități, evenimente caritabile și campanii regionale care au loc în întreaga lume – promovând puterea nutritivă a oului, ca cea mai mare sursă de proteine pe care o puteți cumpăra. Însă, criza covid din acest an a dus la modificări și în cadrul acestor tipuri de activități.

Doctorul nutriţionist Mihaela Iftene a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile:

"Oul este un aliment complet și complex. Este o sursă importantă de proteine în alimentația noastră. De asemenea, o sură importantă de minerale, vitamine. Chiar daca conține o cantitate de cholesterol, nu este un aliment de evitat. Oul poate fi folosit atât de persoanele care au o alimentație diversă și complexa, dar și de personae ovolactovegetariene. Fie că îi consumăm doar albușul sau doar gălbenușul, sau tot, complet, asigură tot spectrul de proteine și de lipide și de vitamine, de care avem nevoie în fiecare zi. Poate fi consumat atât în stare crudă, cât și în stare pregatittă termic. Indiferent de forma de consum, este important ca, ouăle, întâi, să fie spalate și curățate, într-un mod adecvat, deorece pot transporta pe ele diferite bacterii. Oul nu trebuie exclus din alimentația noastră, dar în același timp nu trebuie să abuzăm de el, și trebuie consumat măcar de 3-4 ori pe săptămână, fiert, prăjit, ori sub forma de ochiuri românești pregătite în apă.", a transmis medicul nutriţionist Mihaela Iftene.

Este extrem de ușor ca ouăle să fie considerate un aliment obișnuit, dar acestea reprezintă cu adevărat sursa perfectă de proteină de înaltă calitate a naturii. Cu o cifră estimată de un miliard de persoane subnutrite la nivelul întregului glob – ouăle au puterea de a contribui la hrănirea lumii. O sursă de proteine de înaltă calitate este esențială pentru:

– Dezvoltarea fetală

– Dezvoltarea sănătoasă a creierului


– Îmbunătățirea nivelurilor de concentrare intelectuală

– Sprijinirea sistemului imunitar al organismului

– Esențial pentru a susține eficiența vaccinurilor și a medicamentelor antiretrovirale

La populațiile dezvoltate, ouăle sunt de asemenea eficiente pentru controlul greutății. Ambalate ca un tot plin de calitate în propriul ambalaj biodegradabil; ouăle asigură o soluție alimentară completă.

Ou (latină ovum) poate fi un stadiu timpuriu după procesul de fecundație, în faza de dezvoltare a unui animal, oul conține celule embrionale și substanțe nutritive. La pasăre sau reptilă la care dezvoltarea embrionară are loc în afara uterului matern oul este acoperit de o coajă protectoare.



Datorită substanțelor nutritive de calitate, ouăle sunt o hrană preferată în lumea animală, de aceea ouăle până la eclozare sunt ascunse în cuiburi sau îngropate în nisip. Mai există ouăle ca formă de rezistență în faza de reproducție a unor paraziți sau insecte.
 

Structura oului

  • Ouă de diferie specii de păsări(de rață, gâscă, bibilică și găină
  • Cuticul
  • Coajă
  • Porii cojii
  • Membrană cochilieră viscerală
  • Cameră de aer
  • Șalaze
  • Stratul extern de albuș fluid
  • Stratul de albuș dens
  • Stratul intern de albuș
  • Disc germinativ
  • Nifelus alb
  • Nifelus galben


Ziua Mondială a Oului reprezintă o oportunitate de a educa oamenii în legătură cu valoarea reală a ouălor și cu importanța unei proteine de înaltă calitate într-un mod distractiv și atractiv.


Citește și:

Ce boli vindecă ouălele

Situație alarmantă privind ouălele contaminate cu o substanță interzisă. Multe au ajuns în farfuriile oamenilor

lauraadamache.ro Pate de macrou, reteta rapida pentru oua umplute sau tartine

Interviu online cu doctorul nutriţionist Mihaela Iftene „Înfometarea nu este o soluţie! Se poate pierde în greutate mâncând echilibrat şi diversificat”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii